Persoanele care prezinta intoleranta la gluten trebuie sa fie in permanenta atente la alimentatie, deoarece aceasta proteina le poate provoca boli autoimune grave, cum ar fi artrita reumatoida, boala celiaca, boala Crohn, precum si o multitudine de alte simptome, variind de la sindromul de colon iritabil, eruptii cutanate pana la dureri de cap.
Glutenul se gaseste in cereale, precum grau, orz, secara, ovaz, dar si in alimente care pot contine urme vagi de gluten, precum iaurturi, pasta de tomate, conserve sau chiar guma de mestecat.
Iata mai jos o lista cu cele mai periculoase alimente in cazul in care suferiti de intoleranta la gluten:
1. Cerealele
Toate alimentele care contin grau, orz, ovaz trebuie inlocuite cu produse similare care se gasesc in comert si nu prezinta nicio urma de gluten, ferindu-va de eventualele reactii adverse. Nu doar cerealele pe care le consumam la micul dejun sunt furnizoare de gluten, ci si painea, pastele sau produsele de patiserie sunt periculoase si trebuie evitate.
2. Condimentele si sosurile, sursa ascunsa de gluten
Multe condimente des utilizate in prepararea mancarurilor pot contine urme de gluten, de aceea trebuie sa cititi cu atentie etichetele de prezentare a produselor inainte de a le consuma. De asemenea, sosurile Worchester, sosul de soia si dressing-urile pentru salate pot fi o sursa de gluten.
3. Berea poate contine urme de gluten
Daca va place gustul berii si suferiti de intoleranta la gluten, avem o veste proasta: printre ingredientele folosite la prepararea berii se numara si cerealele dure, care au un continut mare de gluten. Alte asemenea bauturi alcoolice distilate din cereale sunt ginul, whisky, berea de ghimbir si rachiul.
4. Alimentele procesate, pericol de cancer si sursa de gluten
Mezelurile, carnatii, pateurile de ficat si cremwurstii fac parte din categoria alimentelor procesate, care nu sunt doar complet nesanatoase, ci pot avea efecte extrem de daunatoare asupra sanatatii. Pot duce uneori la cancer si pot contine cantitati mari de gluten, folosit in procesul de productie ca stabilizator si agent de ingrosare.
5. Dulciurile pe baza de faina, interzise
Rareori intalnim persoane care sa nu recunoasca faptul ca au „pacatuit” cu o prajitura sau o bucatica de ciocolata. Din pacate, majoritatea dulciurilor, precum bomboanele de ciocolata, prajiturile cu diverse creme, serbetul, chiar inghetata sunt facute cu extract de malt din orz.
Pentru cei care sufera de intoleranta la gluten, acest aspect al dulciurilor este tabu si trebuie sa se resemneze cu produsele din comert care sunt etichetate in mod specific „gluten-free”.
Paula Rotaru
Sursa: www.naturalnews.com