Sesiunea de examene este o perioada destul de grea si agitata pentru studenti. Alimentele consumate in toata aceasta perioada trebuie sa ofere energie pe tot parcursul zilei, sa-i ajute pe studenti sa se poata concentra, astfel incat sa ia cu brio toate examenele, fara a se simti epuizati. De cele mai multe ori, studentii obisnuiesc sa consume alimente tip fast-food si sa manance pe fuga.
O dieta sanatoasa ar trebui sa faca parte din „planul de atac” pe care si-l face fiecare student in sesiunea de examene. Cu cat creierul este „hranit” mai bine, cu atat mai bine va veti putea concentra si veti duce taskurile la bun sfarsit.
Mancati inteligent
Trebuie sa furnizati organismului cantitatea de vitamine si minerale de care are nevoie. Fierul si vitaminele din complexul B sunt foarte importante in ceea ce priveste mentinerea sanatatii fizice si mentale. Alimentele bogate in fier sunt carnea rosie, cerealele si spanacul. Printre alimentele care contin vitamine B se numara nucile, ouale si germenii de grau. Pestele si soia sunt alimente care contribuie la stimularea creierului prin furnizarea de nutrienti.
Organismul are nevoie de vitamina C
Portocalele nu contin doar vitamina C, ci si fibre, beta-caroten si alte minerale. Cand mergeti la biblioteca sa studiati, luati-va la pachet fructe precum mere, banane, clementine, caise uscate, dar si morcovi. Puteti apela si la suplimentele pe baza de vitamina C. Foarte important este sa mancati la intervale regulate pentru mentinerea nivelului de energie, iar portiile sa fie mici. Mancati de 5-6 ori pe zi si luati si gustari.
Micul dejun, cea mai importanta masa a zilei
Micul dejun este deosebit de important, insa trebuie sa tineti cont si de ceea ce consumati dimineata. O cafea si o gogoasa nu va vor ajuta prea mult. Ideea este sa oferiti organismului proteine, calciu si fibre. Un bol de cereale cu lapte si cateva bucatele dintr-un fruct ar putea functiona foarte bine. De asemenea, puteti incerca un baton de cereale cu lapte. Printre fructele care aduc beneficii creierului se numara bananele si afinele, acestea din urma fiind foarte bogate in antioxidanti. Zaharurile naturale din fructe ofera energie curata, astfel incat sa nu va confruntati cu o scadere brusca a chefului, asa cum se intampla in cazul zaharului rafinat.
Spuneti DA! legumelor
Cu cat legumele au o culoare mai inchisa, cu atat este mai mare concentratia lor de nutrienti. Spanacul are mai multe de oferit pentru minte si trup, spre deosebire de salata iceberg, de exemplu. Alte alegeri inteligente in ceea ce priveste legumele ar fi ardeiul gras, broccoli, cartofii dulci.
Hidratati-va!
Cofeina si bauturile carbogazoase cu zahar trebuie evitate. Daca veti consuma prea multa cofeina, s-ar putea sa dobanditi acea stare de nervozitate. Nu consumati mai mult de doua cesti de cafea pe zi. Variante foarte bune ar fi apa, sucul natural de fructe, laptele si ceaiul verde, bogat in antioxidanti.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Startcooking.com