Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Alimente cu proprietati antiinflamatoare

23 decembrie 2014
Share

In sezonul rece puteti consuma cateva alimente care contin un nivel scazut de sodiu, fiind recunoscute pentru proprietatile antiinflamatoare. Desi nu exista dovezi concludente in ceea ce priveste faptul ca o anumita dieta poate fi benefica in cazul simptomelor artritei reumatoide, consumul alimentelor sanatoase va poate ajuta sa va mentineti greutatea optima si poate contribui la reducerea durerii.

Iata cateva dintre aceste alimente.

Perele nu contin sodiu

Perele nu cresc valorile colesterolului si nu contin grasimi saturate, reprezentand si o sursa bogata de fibre si vitamina C. Dar daca ati avea nevoie de un singur motiv pentru a consuma pere, acela este ca nu contin sodiu. In exces, sodiul poate afecta in mod negativ sanatatea. Deoarece sodiul face ca rinichii sa excrete o cantitate inegala de calciu, poate aparea riscul de osteoporoza. Exista si unele medicamente care pot influenta nivelul de sodiu din organism, ceea ce duce la retentia de apa. De exemplu, corticosteroizii pot cauza retentia de apa in organism, predispunand la aparitia hipertensiunii. Pentru a combate retentia de apa, ati putea adauga in dieta dumneavoastra perele. O varianta ar fi sa le bagati la cuptor si apoi sa puneti topping de iaurt grecesc deasupra lor.

Castanele sunt bogate in fibre

Castanele sunt sanatoase pentru inima, sarace in grasimi si contin vitamina C, acid folic si fibre. Fibrele nu doar ca scad riscul bolilor de inima, insa ajuta si la mentinerea unei greutati optime, obezitatea fiind un factor de risc in ceea ce priveste artrita reumatoida. Cercetari recente au demonstrat ca obezitatea este asociata cu un risc marit de artrita reumatoida. Alimentele care contin fibre pastreaza acea senzatie de satietate o perioada mai lunga de timp. Pentru barbatii si femeile sub 50 de ani, este recomandat sa se consume 38 grame de fibre pe zi, respectiv 25 grame. Pentru barbatii si femeile peste 50 de ani, se recomanda 30 grame, respectiv 21 grame pe zi.

Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles are un continut scazut de sodiu, putine calorii si reprezinta o sursa foarte buna de vitamina C si acid folic. Acidul folic sau vitamina B9 ajuta organismul sa produca globule rosii. Forma naturala a vitaminei este intalnita in anumite alimente si in sange. Nivelurile scazute de acid folic sunt legate de anumite conditii de sanatate, cum ar fi depresia, dementa, accidentul vascular cerebral, cancerul etc. Oamenii de stiinta au descoperit ca diversi pacienti carora li se administreaza un anumit medicament si au un nivel de acid folic foarte mic se pot confrunta cu probleme in ceea ce priveste raspunsul la tratament. Este foarte usor sa gatiti varza de Bruxelles, o puteti baga la cuptor cu ierburi aromate si ulei de masline.

Tonul, bogat in vitamina B

Printre altele, vitamina B transforma carbohidratii in glucoza, utilizata apoi pentru a genera energie. Una dintre vitaminele din complexul de B-uri, vitamina B6, este benefica in cazul persoanelor cu artrita reumatoida. Cele cu un nivel scazut de vitamina B6 in sange sunt mai predispuse inflamatiilor cronice. Tonul este o sursa bogata de vitamina B6, la fel bananele si cartofii.

secundaraNapii sunt benefici pentru persoanele care sufera de artrita reumatoida

Napii au un continut scazut de sodiu si sunt o sursa bogata de vitamina C. Alimentele care nu contin colesterol sunt foarte importante pentru persoanele care sufera de artrita reumatoida, pentru ca acesti pacienti sunt mult mai expusi riscului de boli de inima. Potrivit unei cercetari realizate de catre expertii de la Clinica Mayo, persoanele cu artrita reumatoida sunt mai susceptibile in ceea ce priveste problemele cardiovasculare.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.