Durerile abdominale sunt suparatoare si pot influenta activitatile zilnice, atat la locul de munca, cat si in viata personala. De multe ori, acestea sunt asociate cu greata, varsaturi, diaree sau febra.
Dieta este foarte importanta atunci cand vine vorba despre durerile abdominale, iar evitarea anumitor alimente poate ajuta la ameliorarea acestora. Aflati care sunt alimentele contraindicate in durerile abdominale.
Zaharul rafinat
Alimentele bogate in zahar rafinat pot influenta nivelul insulinei si pot duce la fluctuatii ale nivelului de zahar din sange. Desi zaharul rafinat nu afecteaza in mod direct stomacul, va poate afecta starea generala de sanatate. Atunci cand doriti sa consumati alimente dulci, optati pentru fructe. Acestea sunt bogate in zaharuri naturale si nu au aceleasi consecinte negative asupra organismului.
Lactatele
Unele lactate, precum laptele si branza, sunt interzise atunci cand exista disconfort abdominal. Aproximativ jumatate din populatie prezinta intoleranta la lactoza, ceea ce inseamna ca organismul nu are enzimele necesare digerarii produselor lactate.
Sucurile carbogazoase
Substantele chimice continute de sucurile carbogazoase, precum anumiti conservanti (acidul citric, benzoatul de sodiu), pot determina aparitia tulburarilor de tranzit. In cazul unor persoane, insa, este vorba despre acidul continut de acesta, care favorizeaza durerile abdominale.
Ciocolata si cofeina
Unul dintre principalele motive pentru care ciocolata si cofeina irita mucoasa gastrica este faptul ca acestea relaxeaza sfincterul esofagian, favorizand refluxul gastroesofagian. In plus, cofeina poate avea efect laxativ, ce nu este indicat atunci cand aveti diaree. In cazul persoanelor alergice sau cu intoleranta la lactoza, laptele si nucile continute de anumite tipuri de ciocolata pot agrava simptomele unei tulburari deja prezente.
Alimentele bogate in grasimi
Alimentele bogate in grasimi, precum frisca, oleaginoasele (nuci, migdale, caju), carnea si branza, sunt contraindicate atunci cand aveti dureri abdominale. Acest lucru apare din cauza ca alimentele grase activeaza anumiti receptori de la nivelul stomacului pentru a incetini digestia, favorizand balonarea.
Alimentele acide
Citricele, impreuna cu produsele din rosii, au tendinta de a cauza aparitia refluxului gastroesofagian. Acest lucru se aplica si in cazul sucurilor facute din aceste alimente, nu numai al celor consumate ca atare.
Condimentele
Condimentele si preparatele picante pot dauna daca nu sunteti obisnuit cu acestea. In mod normal, ele nu determina aparitia durerilor abdominale, insa le pot agrava. Evitati condimentele puternice, precum piper, curry, turmeric sau boia iute.
Alcoolul
Creste aciditatea gastrica si contine substante ce sunt greu de metabolizat, iritand mucoasa stomacului. Aceasta poate fi o problema in special in cazul persoanelor care au deja anumite afectiuni ale ficatului. Persoanele cu afectiuni ale stomacului, precum si cu hepatite sau alte boli ale ficatului nu trebuie sa consume alcool in cantitati mari.
Alimentele procesate
Acestea sunt bogate in substante nocive, precum coloranti si conservanti, ce contribuie la disconfortul abdominal. Este recomandat sa cititi etichetele produselor alimentare inainte sa le cumparati si sa evitati cat mai mult consumul de alimente bogate in coloranti si conservanti.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie