O categorie importanta de boli frecvent intalnite in lumea contemporana este reprezentata de grupul anemiilor. In principiu, anemiile se caracterizeaza prin scaderea numarului de hematii sau a cantitatii de hemoglobina pe care o contin sub valorile considerate, in general, normale.
Consecintele sunt lesne de dedus si sunt cauzate de oxigenul insuficient care ajunge la celule, deci la diferite organe si tesuturi. Deficienta de oxigen face ca functionarea lor sa fie defectuoasa. Printre cele mai frecvente simptome si semne ale anemiei se numara cefaleea, rezistenta diminuata la efort fizic sau intelectual, tahicardia de efort, paloarea mucoaselor si, apoi, a tegumentelor. Cauzele anemiilor sunt foarte numeroase.
Ce este si ce se ascunde in spatele unei anemii
Unele dintre cele mai obisnuite sunt anemiile determinate nutritional. Acestea apar ca urmare a deficientei unor nutrienti implicati in hematopoieza (procesul de producere, multiplicare si specializare a celulelor sangelui in maduva osoasa) si au drept urmare anemii de diferite tipuri, de la anemia macrocitara hipercroma la anemia microcitara hipocroma. Cel mai cunoscut tip de anemie este anemia feripriva sau cea prin deficit de fier.
Ei bine, nu numai lipsa de fier poate duce la anemie. Practic, toti nutrientii sunt implicati mai mult sau mai putin in hematopoieza, deci lipsa oricaruia poate fi la originea unei anemii. Am aminti, in afara de fier, deficientele de vitamina E, care duc la o anemie hemolitica, deficientele de vitamina B12 sau acid folic, ce duc la anemie megaloblastica, anemia prin carenta de cupru, similara celei prin deficit de fier, anemiile din malnutritia proteica, anemia ce insoteste scorbutul etc.
Anemie. Ce alimente consumăm pentru a o evita
In cadrul unei alimentatii adecvate, exista unele produse care au un efect pozitiv in profilaxia primara sau secundara a anemiilor. De exemplu, sunt alimente indicate in mod special in anemia feripriva. Este vorba despre carne si viscere, care contin niveluri ridicate de fier (mai ales ficatul). Nu doar cantitatea conteaza, ci si calitatea. Fierul din carne se absoarbe usor, pentru ca produsele respective cresc aciditatea gastrica si trec fierul intr-o forma mai usor de absorbit. Odata absorbit, fierul din carne este orientat catre hematopoieza, pentru ca este insotit de cupru. Insasi hematopoieza este stimulata de carne, deoarece aduce si aminoacizi esentiali, disponibili pentru sinteza hemoglobinei. Nu inseamna ca fierul nu se gaseste si in surse vegetale, dar acolo coeficientul de absorbtie este mai mic, din cauza oxalatilor sau a altor ingrediente insolubile.
Vegetalele au un nivel ridicat de acid folic
Carnea si ficatul sunt bogate si in vitamina B12 (organismul face chiar mici depozite in ficat), deci anemia megaloblastica (mai precis, anemia megaloblastica de origine nutritionala) poate fi ameliorata daca se consuma carne si ficat. Totusi, si frunzele sunt un aliment antianemic, pentru ca au un nivel ridicat de acid folic. Deficitul de acid folic duce tot la anemie megaloblastica si are consecinte dezastruoase asupra organismului, mai ales in cazul femeilor gravide, in formarea tubului neural al produsului de conceptie. Sunt deja recunoscute malformatiile grave care apar in carentele de acid folic.
Dezechilibrele alimentare pot fi o cauza de anemie – uneori, cauza de baza, alteori, o cauza favorizanta. Rezulta ca recomandarea cea mai simpla pentru evitarea anemiei este sa se acorde o importanta particulara unui regim alimentar corespunzator. Atentie! Sunt circumstante fiziologice care pot creste riscul de anemie. De exemplu, femeile in perioada fertila, intre 20 si 45 de ani, au un risc mai mare de anemie feripriva, din cauza pierderilor lunare de sange.
Depistati cu precizie cauza anemiei. Daca este nutritionala, incercati sa o corectati printr-un aport adecvat alimentar si prin suplimente pana la echilibrarea organismului. Scopul final nu este doar rezolvarea anemiei, ci si refacerea depozitelor, daca este vorba despre fier.