Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente care tin de cald iarna

13 decembrie 2012
Share

Odata cu racirea vremii, se modifica si poftele culinare. Din cauza frigului, organismul simte nevoia sa primeasca diverse produse care tin de cald. Cele mai eficiente in acest sens sunt proteinele si condimentele, dar nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic nici supele calde.

Mancarurile condimentate sunt cele care emana la nivelul organismului cea mai mare caldura. Ardeiul iute contine capsaicina, substanta care creste termogeneza prin stimularea circulatiei. Piperul negru contine piperina, substanta care influenteaza termogeneza prin actiunea sa asupra sistemului nervos, iar ghimbirul  – cunoscut pentru proprietatile antiemetice – are si efecte termogenice. Indiferent pentru ce condimente optati, ele va ajuta sa depasiti mai usor zilele cu temperaturi foarte scazute, insa nu abuzati, intrucat consumate in exces pot afecta stomacul. Mai mult, medicina traditionala chineza spune ca si usturoiul este un aliment de baza pentru anotimpul rece.

 

Alimentele bogate in proteine mentin temperatura corpului

Este bine ca iarna sa se consume si alimente bogate in proteine, dar fara grasimi, cum ar fi carnea de pasare (mai ales ficatul) sau pestele – de preferat in tocanite sau in supe. Daca adaugati si ceva condimente si beti cat mai multe lichide, veti mentine cu siguranta corpul cald din interior. Hidratarea este la fel de importanta ca in orice anotimp, dar pentru a suporta mai usor gerul sunt recomandate ceaiurile si supele calde, care incalzesc intregul organism. In plus, aroma emanata de ingredientele din supa (precum ceapa si ardeiul) ajuta la desfundarea cailor respiratorii.

Renumite pentru capacitatea lor de a incalzi organismul pe timp de iarna sunt si branza si ouale. Vegetarienii sau persoanele care tin post, deci nu consuma carne, lactate sau oua, trebuie sa manance leguminoase, de asemenea bogate in proteine. Dar grasimi „bune” se mai gasesc si in migdale, alune, nuci sau seminte.

 

Ceaiul verde stimuleaza termogeneza cu pana la 50%

Nu uitati de ceaiuri! Ceaiul verde, de exemplu, stimuleaza termogeneza cu pana la 50% datorita continutului ridicat de cofeina si catechina. Atentie, insa! Lichidele se beau calde, nu fierbinti. Ceaiul foarte cald este daunator mai ales in timpul racelii, deoarece lichidul usuca mucoasa si poate produce arsuri la nivelul ei, ceea ce favorizeaza aparitia bacteriilor. De asemenea, si uleiul de palmier contine acizi grasi care, prin ingerare, pot stimula termogeneza. Un alt aliment care poate tine de cald este ciocolata, insa nu trebuie consumata in exces. In ceea ce priveste alcoolul, si acesta trebuie baut cu moderatie, dar numai dupa ce ajungeti acasa si sunteti siguri ca nu va veti expune apoi la frig, caz in care exista riscul de degeraturi.

 

Bogate in vitaminele A si C, legumele si fructele asigura scutul necesar impotriva bolilor sezonului rece. Usturoiul trebuie consumat frecvent, pentru ca are proprietati antivirale si antifungice, iar lintea, fasolea, mazarea si orezul sunt bogate in proteine, carbohidrati si fibre. Si vitamina C, care poate fi luata iarna din muraturi, citrice, ardei gras sau patrunjel, tine virusurile la distanta.

 

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Lector Dr. Lygia Alexandrescu

Nutritionist acreditat CIO, Presedintele Societatii

Romane de Educatie Nutritionala

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.