Auzim in ultimul timp tot mai multe voci care recomanda curele de detoxifiere. Din pacate, aceste voci uita ca organismul se detoxifica in fiecare moment. Iar responsabil cu detoxifierile, si nu numai cu ele, este ficatul. Insa ne aducem aminte de el destul de rar.
Poate doar legat de hiperconsumul de alcool sau de problemele biliare, care nici macar nu au legaturi stranse cu ficatul, ci cu o anexa a acestuia, vezica biliara. Ne reamintim atunci si ca acest viscer esential pentru metabolism poate sa doara, si ca malfunctiile sale sunt extrem de serioase. Ori de cate ori ne simtim obositi fara motiv, nu trebuie sa aruncam vina pe astenia de primavara, de toamna sau pe suprasolicitare. Trebuie sa ne asiguram intai ca nu are probleme ficatul, deoarece primele semne sunt oboseala, senzatia lipsei de odihna care, deseori, nu are legatura cu regimul de viata.
Ficatul poate suferi din varii motive
Fie il „chinuim” noi, trimitandu-i diferite chimicale (de inclus si alcoolul, marele dusman), pe care se lupta sa le detoxifice, fie il condamnam la „foame”, pentru ca evitam sa mancam carbohidrati, doar ca sa aratam mai bine vara, la plaja. Chiar si sporul ponderal exagerat, obezitatea, determina suferinta ficatului. Multi au plecat de la medic cu diagnosticul de steatoza hepatica non-alcoolica, adica de acumulare de grasime in ficat, fara legatura cu un consum de alcool. Ficatul sufocat de lipide nu poate functiona asa cum trebuie. Din fericire, steatoza este reversibila. La acesti factori determinanti de suferinta hepatica se adauga, desigur, noxele de la locul de munca, hepatitele cronice virale sau non-virale, afectiunile genetice ce induc probleme hepatice.
Care sunt alimentele tonice pentru sanatatea ficatului?
Dincolo de toate acestea, se impune o intrebare: ce putem face pentru a ajuta aceasta adevarata uzina a organismului? Dincolo de sfaturile obisnuite pentru un stil de viata sanatos, unde consumul mic sau absenta alcoolului este elementul de baza, e bine sa stim ca exista si alimente tonice pentru ficat.
- In primul rand, „hrana” ficatului este glucoza. I-o putem oferi intr-o forma absolut sanatoasa, alaturi de glutation, caroteni si antioxidanti, prin intermediul unor legume, precum sfecla rosie si morcovul. Crude sau tratate termic, ambele reprezinta un adevarat elixir hepatic.
- Enzimele hepatice detoxifiante sunt stimulate si de consumul de rosii (bogate si ele in glutation si licopen), chiar daca le mancam sub forma de sos sau ketchup.
- Citricele, mai ales grepfrutul, varza si alte plante crucifere, diferite legume cu frunze verzi au o actiune de „curatare” hepatica si de menajare a acestui organ. Aceste efecte nu pot fi obtinute cu tratamente medicamentoase clasice.
- Nucile, sursa buna de grasimi esentiale Omega-3, ajuta ficatul, la fel si un fruct gras, avocado, care contine si el aceiasi acizi grasi. Uleiul de masline, consumat moderat, nu actioneaza direct la nivelul ficatului, ci indirect, favorizand eliminarea bilei din vezica biliara. Ceea ce evita staza bilei si riscul de formare a calculilor. Desi calculii nu se formeaza propriu-zis in ficat, prezenta lor determina fenomene inflamatorii care intereseaza si tesutul hepatic invecinat.
- Usturoiul, prietenul sanatatii, poate fi de ajutor si in acest context. Consumat chiar in cantitati reduse, aduce glucide si compusi sulfurati care detoxifica si stimuleaza regenerarea tesuturilor.
- In fine, un ingredient cu mare putere antioxidanta, dar si cu actiune stimulatoare si asupra ficatului este turmericul. Este recomandat si pentru a avea un ficat functional si „curat”.
Sfatul specialistului
In concluzie, tinem sa reamintim ca cel mai mare dusman al ficatului este alcoolul. Asadar, chiar si in ocaziile in care consumul de alcool este greu de evitat – cum este perioada sarbatorilor de iarna – va recomandam sa va limitati la cantitati foarte mici, baute pe stomacul plin, cantitati luate cu precadere din bauturi nedistilate, cum sunt berea si vinul.