Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente care pot salva inima

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
20 decembrie 2013
Share

Daca va numarati printre persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare, va propunem sa introduceti in dieta cateva alimente cardioprotectoare. Cititi in continuare pentru a descoperi mai multe moduri delicioase cu ajutorul carora puteti lupta impotriva bolilor de inima, a accidentului vascular cerebral, hipertensiunii arteriale, hipercolesterolemiei si a diabetului.

Ierburile proaspete fac multe feluri de mancare mult mai sanatoase, in special atunci cand inlocuiesc sarea, zaharul si grasimile.

Fasolea neagra contine multi nutrienti sanatosi, precum folati, antioxidanti, magneziu si fibre, ce tin sub control colesterolul si glicemia.

Vinul rosu, consumat in cantati mici, protejeaza peretii arterelor si creste nivelul HDL-colesterolului (cel „bun”). Trebuie consumat cu prudenta, deoarece vinul rosu poate cauza probleme in randul persoanelor care consuma aspirina sau alte medicamente. Prea mult alcool dauneaza inimii.

Somonul este bogat in Omega-3 si poate scadea riscul de aritmii cardiace, reduce tensiunea arteriala, trigliceridele si inflamatia. Este recomandat sa consumati doua portii de somon sau alt peste gras pe saptamana.

Tonul este o sursa sanatoasa de Omega-3 si costa mai putin decat somonul. Tonul alb contine o cantitate mai mare de Omega-3 fata de alte varietati de ton. Este recomandat sa-l consumati gatit pe gratar sau in conserva in apa, si nu in ulei.

Uleiul de masline extravirgin, facut din prima presa, este bogat in special in antioxidanti (polifenoli), precum si in acizi grasi nesaturati. Atunci cand uleiul de masline inlocuieste grasimea saturata (precum untul), ajuta la scaderea colesterolului si protejeaza vasele de sange. Consumati-l in salate, legume gatite sau cu paine. Alegeti un ulei de masline presat la rece.

O cantitate mica de nuci consumata zilnic reduce colesterolul si inflamatia de la nivelul arterelor inimii. Acestea contin Omega-3, grasimi nesaturate si fibre. Beneficiile apar in special atunci cand nucile inlocuiesc grasimea „rea”, precum cea din chips-uri si prajituri, iar nivelul caloric este mai scazut.

Migdalele merg bine cu legume, peste, pui si deserturi. Este necesara doar o cantitate mica pentru a asigura sanatatea inimii. Acestea pot reduce LDL-colesterolul si riscul de diabet.

Tofu. Faceti din proteina de soia atractia principala la cina, gatind cu tofu in loc de carne rosie. Astfel, castigati minerale, fibre si grasimi nesaturate sanatoase pentru inima. Taiati tofu in bucatele, asezonati-le si apoi puneti pe gratar sau cu putin ulei in tigaie sau adaugati in supa.

Cartofii dulci reprezinta un substitut sanatos al cartofilor albi, in special in cazul persoanelor cu diabet sau la risc. Acestia au un indice glicemic scazut si contin fibre si vitamina A. Potentati-le gustul cu scortisoara sau cu suc de lamaie.

Portocalele contin pectina (o fibra ce lupta impotriva colesterolului), precum si potasiu (ce controleaza tensiunea arteriala).

Morcovii. Ultimele studii arata ca acestia controleaza nivelul de zahar din sange si reduc riscul de diabet. Furisati cateva bucatele de morcovi in sosul de spaghete sau in crema de briose.

Graul este un inlocuitor sanatos al orezului la cina sau in supe. Fibrele continute de acesta reduc colesterolul si nivelul de zahar din sange. De asemenea, este un inlocuitor excelent al cerealelor de la micul dejun.

Iaurtul degresat este recomandat pentru sanatatea oaselor, insa acesta controleaza si tensiunea arteriala. Laptele este bogat in calciu si potasiu, insa iaurtul contine de doua ori mai multe din aceste minerale importante.

Cafeaua si ceaiul protejeaza impotriva diabetului tip II. Studiile arata ca persoanele care beau 1-2 cani pe zi de cafea reduc cu 25% riscul de diabet – chiar si cafeaua decofeinizata functioneaza. Insa, mare atentie la persoanele care au deja diabet sau hipertensiune arteriala – cofeina le poate complica.

Sarea grunjoasa este avantajoasa pentru persoanele care se lupta cu hipertensiunea. Aceasta ofera un gust sarat mai puternic, cu o cantitate actuala mai mica de sare si mai putin sodiu. Insa trebuie masurata cu atentie: o lingurita de sare grunjoasa are 1.120-2.000 mg de sodiu, in timp ce limita zilnica este de 1.500 mg.

Ciresele contin antioxidanti ce protejeaza vasele de sange. Le puteti consuma sub mai multe forme: suc, compot, adaugate in cereale, briose, salate si orez salbatic.

 

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.