Artrita este cea mai frecventa boala a articulatiilor si poate afecta atat femeile, cat si barbatii. Atunci cand articulatiile sunt rigide si umflate, durerea poate influenta toate activitatile cotidiene, de la cele mai usoare pana la cele mai dificile.
Desi durerea din osteoartrita nu poate disparea definitiv, aceasta poate fi tinuta sub control cu ajutorul medicamentelor, exercitiilor fizice, dar si al dietei. Unele alimente cu proprietati antiinflamatoare, precum uleiul de masline, nucile si pestele gras pot interveni in ameliorarea durerii. In schimb, exista si unele alimente ce pot declansa sau agrava durerea.
Rosiile
Desi rosiile sunt, in mod tipic, antiinflamatoare, persoanele care sufera de un anume tip de artrita (cea din guta) si consuma rosii, au un risc mai mare de agravare a durerii. In unele studii, s-a demonstrat ca rosiile cresc nivelul de acid uric din sange. Nivelul mare de acid uric este prima cauza de aparitie a gutei. Daca suferiti de acest tip de artrita, este necesar sa reduceti consumul de rosii si de alimente de aceasta culoare, pentru a ameliora durerea. Mai mult, este indicat sa va faceti analize de sange constant, o data la 3-6 luni, pentru a monitoriza nivelul de acid uric din sange.
Suplimente alimentare benefice in artrita
Porumbul, floarea-soarelui si soia
Acizii grasi Omega-3 sunt grasimi benefice pentru organism, intalnite in special in pestele gras si oleaginoase. Insa, acizii grasi Omega-6 se intalnesc in uleiul de soia, folosit in special pentru toate produsele ambalate si semipreparate din magazine. Acest exces de acizi grasi Omega-6 este daunator pentru articulatii, insa poate cauza si aparitia astmului, bolilor cardiovasculare si a inflamatiei. Mai mult, acizii grasi Omega-6 se intalnesc si in alimentele prajite, margarina, galbenusuri si carne.
Bauturile carbogazoase
Bauturile carbogazoase sunt daunatoare in general pentru organism, nu doar pentu articulatii. Chiar si cele fara zahar au aceleasi efecte negative. Consumul acestora, pe langa diabet si boli cardiovasculare, poate declansa si reactii inflamatorii. Un studiu a evaluat legatura dintre artrita si bauturile carbogazoase si s-a demonstrat ca acestea determina un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune.
Mai mult, bauturile carbogazoase favorizeaza acumularea kilogramelor in plus. Obezitatea este unul dintre factorii de risc importanti de aparitie a artritei. In plus, greutatea excesiva pune presiune pe articulatii, ce determina aparitia si agravarea durerii articulare.
Ameliorarea durerii articulare se poate efectua prin adoptarea unui stil de viata sanatos, efectuarea exercitiilor fizice timp de 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana (in limita capacitatii de efort), administrarea tratamentului medicamentos si urmarea unei diete sanatoase si echilibrate, bogata in vitamine si minerale si saraca in grasimi saturate.
Dieta artritei nu trebuie sa contina alimente procesate, sarate excesiv sau bogate in zahar. Alimentele semipreparate sau ambalate contin cantitati foarte mari de sare, zahar si grasimi, ce favorizeaza si intretin aparitia durerilor articulare si osoase.