Dantura este o carte de vizita pe care cu totii o dorim de succes. Si, de cele mai multe ori, suntem interesati de solutiile miraculoase pentru dantura dorita. Insa la fel de important este sa stim si cum sa ne pastram zambetul stralucitor. Nutritia are un rol esential in mentinerea danturii sanatoase.
De aceea, cunoasterea alimentelor care afecteaza smaltul dintilor si gingiile se dovedeste salvatoare, alaturi de stomatolog.
Zaharul, principalul inamic al danturii
Primul dintre alimentele care dauneaza starii de sanatate dentara este reprezentat de dulciurile zaharate sub orice forma (bomboane, prajituri etc.). Studiile au aratat ca un important factor al dezvoltarii cariilor dentare il constituie zaharul. In tarile dezvoltate in care consumul de zahar este crescut, si incidenta cariei este crescuta. Importanta nu este cantitatea ingerata de zahar, ci frecventa consumului si, mai ales, curatarea dintilor dupa fiecare masa.
Fainoasele si zaharul, combinatie periculoasa
De exemplu, este mai putin daunator daca mancam o data pe zi 100 g zahar decat in doua sau trei reprize. Dulciurile sunt cu atat mai daunatoare cu cat sunt consumate mai des si cu cat sunt mai lipicioase (caramelele). Alimentele fainoase in combinatie cu zaharul (cozonacul si checul) sunt mai periculoase, deoarece sunt lipicioase si nu pot fi indepartate printr-o simpla clatire.
Atentia trebuie sporita in preajma sarbatorilor, cand multi abuzeaza de alimente „nepermise” in restul anului, neglijand aspectul sanatatii danturii. Astfel, adultii au tendinta sa cumpere mai multe dulciuri pentru copii, obicei care, daca nu este insotit de spalatul pe dinti, duce la aparitia cariilor.
Bauturile carbogazoase favorizeaza aparitia hipersensibilitatii dentare
Alte alimente nelipsite de pe masa de sarbatori sunt bauturile carbogazoase, vinurile, sampania, berea. Toate sunt bauturi acide care afecteaza smaltul dentar, mai exact il demineralizeaza. Zaharul continut de sucuri adera pe zonele proaspat demineralizate, devenind suport nutritiv pentru bacteriile patogene implicate in aparitia cariei dentare, mai exact streptococul Mutans! De asemenea, vinul, berea sunt bauturi acide care subtiaza stratul de smalt si favorizeaza aparitia hipersensibilitatii dentare!
Boala parodontala, cauzata si de alimentele crocante
Alimentele crocante sunt preferate atat de tineri, cat si de varstnici, insa trebuie evitate, intrucat pot cauza aparitia bolii parodontale. Consumul de covrigi, popcorn sau spargerea cojilor de fistic cu ajutorul dintilor sunt obiceiuri pe care medicul stomatolog nu le recomanda, deoarece pot slabi implantarea dintilor in oasele maxilare si pot produce chiar fisuri ale smaltului.
Ce ne recomanda specialistul?
- Evitati gustarile dintre mese care contin carbohidrati si alimentele lipicioase;
- Limitati consumul de ceaiuri si cafea indulcite cu zahar. Folositi substituenti ai zaharului!
- Inlocuiti bauturile racoritoare carbogazoase indulcite artificial cu sucuri naturale din fructe proaspete, neindulcite. Dupa consum, clatiti intens, deoarece sucurile naturale modifica pH-ul salivar.
- Evitati dulciurile aderente si greu de indepartat (caramelele)!
- Periajul dentar trebuie efectuat dupa fiecare masa, iar seara este recomandata folosirea de mijloace auxiliare de igienizare (ata dentara, periute interdentare).
- Mancati zilnic cruditati (morcov, telina, gulie), pentru ca ajuta la curatarea danturii!
- Consumati produse lactate! Asigura calciul si vitamina D necesare intaririi dintilor! Painea si cerealele furnizeaza vitamina B (pentru crestere) si fier (mentine sanatatea gingiilor).
Dr. Elena Sandulescu,
Medic dentist generalist,
Clinica Stomatologica Royal Dental,
0725 008 800, www.royaldental.ro