Durerile de cap (cefaleea) si migrenele sunt stari care creeaza disconfort si ne impiedica sa lucram in conditii optime. Cauzele acestora sunt diverse, de la stres, oboseala oculara la anumite afectiuni semnalate prin aceasta stare. Mai nou, unii specialisti sunt de parere ca un rol in declansarea durerilor de cap il pot avea si unele alimente.
Ciocolata si cofeina se afla printre principalii factori declansatori ai durerilor de cap. Unul dintre specialistii care au studiat efectele acestora asupra organismului a precizat ca nu este deloc neobisnuit ca unele produse alimentare sa declanseze dureri de cap sau migrene. Iata, asadar, cum ne influenteaza ele starea de sanatate.
1. Ciocolata
Cercetarile prezentate recent de Societatea Internationala pentru Studiul Durerilor de Cap (International Headache Society – IHS) sugereaza ca, de fapt, cacaua poate proteja celulele nervoase care cauzeaza dureri de cap sau migrene. Dar 22% dintre persoanele care resimt astfel de dureri au identificat ciocolata ca fiind unul dintre principalii factori care duc la cefalee. Pe de alta parte, specialistii spun ca apetitul pentru dulciuri, in special pentru ciocolata, este crescut inaintea declansarii cefaleei. Alegerea unui baton de ciocolata poate fi rezultatul durerii de cap, si nu cauza acesteia, potrivit acestora.
2. Cafeaua
Daca dormim mai mult in weekend si ne trezim cu durere de cap, probabil aceasta este provocata de lipsa cofeinei. Putina cafea ne poate ajuta de fapt sa scapam de o astfel de durere. In schimb, prea multa cofeina poate declansa durerea de cap. De asemenea, in momentul in care se reduce brusc cantitatea de cofeina consumata, apare cefaleea. Cercetarile arata ca trebuie sa bem aproximativ 200 miligrame de cofeina, aproximativ doua cesti de cafea, pentru a evita durerile de cap sau migrenele.
3. Branza
Nu s-au facut prea multe cercetari in ceea ce priveste declansarea durerilor de cap cauzate de consumul de branza, dar este general acceptat ca branza maturata poate declansa o durere de cap, explica specialistii. Vinovata poate fi in acest caz o substanta numita tiramina, care se formeaza in timp, pe masura ce proteinele din branza se descompun. Cu cat un sortiment de branza este mai vechi, cu atat va contine mai multa tiramina. Printre cele cateva exemple de branzeturi pe care ar trebui sa le evitam pentru a nu avea dureri de cap, se numara branza albastra cu mucegai, cea elvetiana, cedar (cheddar) si gouda.
4. Sosul de soia
S-a demonstrat ca glutamatul de monosodiu (MSG), care se gaseste in sosul de soia si ca aditiv alimentar in multe produse, poate provoca dureri severe de cap, crampe, diaree la 10-15% din populatie. Sosul de soia poate declansa cefalee, cauza fiind cel mai probabil acest aditiv alimentar, care este foarte sarat. Acest lucru poate duce la deshidratare, alt factor implicat in declansarea durerilor de cap.
5. Bananele
Ei bine, acest lucru este posibil. Bananele nu apar de obicei pe listele cu alimentele care pot cauza dureri de cap, dar pot provoca cefalee persoanelor sensibile la tiramina, aceeasi substanta prezenta si in branza. Studiile arata ca in coaja exista aproximativ de 10 ori mai multa tiramina decat in pulpa bananelor. Nu exista studii cu privire la acest lucru, dar evitati acele bucati fibroase de coaja din interiorul bananei.
6. Aditivii alimentari din carnurile procesate
Nu exista studii care sa demonstreze ca procesarea carnurilor poate provoca o durere de cap, dar nitratii si nitritii utilizati drept conservanti in hot-dogs, sunca si diverse preparate din carne pot dilata vasele de sange si, astfel, la unele persoane pot declansa dureri de cap.
Potrivit Societatii Americane pentru studiul durerilor de cap, nu se pot preciza cu exactitate alimentele care duc la declansarea durerilor de cap, insa specialistii ne recomanda sa tinem un jurnal alimentar in care sa notam acele alimente care ne altereaza starea de sanatate. Nu in ultimul rand, optati pentru o dieta sanatoasa si nu sariti peste mesele principale!
Text: Corina Ionescu