Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente care combat raceala

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
13 octombrie 2022
Share
Alimente care combat raceala

Simptomele racelii variaza, de la congestie nazala, durere in gat, stranut pana la febra si dureri de cap. Raceala se manifesta atunci cand sistemul imunitar nu este suficient de puternic si permite unui virus sa se instaleze.

Exista numeroase alimente care pot juca un rol important in prevenirea si tratarea racelii. O nutritie corespunzatoare este necesara atunci cand ne luptam cu o boala. Descoperiti care sunt alimentele surprinzatoare care combat raceala.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Sardinele

Pestele gras este bogat in acizi grasi Omega-3, ce reduc riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si a inflamatiei. Sardinele reprezinta una dintre cele mai importante surse de acizi grasi Omega-3. Mai mult, contin numerosi nutrienti care intaresc sistemul imunitar. Puteti opta pentru sardinele la conserva in ulei de masline, pentru un plus de vitalitate.

Ardeiul gras

Una dintre cele mai importante surse de vitamina C este reprezentata de ardeiul gras. Vitamina C este folosita atat pentru intarirea sistemului imunitar, cat si pentru tratarea infectiilor respiratorii, ajutand la ameliorarea simptomelor racelii.

Suplimentele cu vitamina C, administrate conform indicatiilor medicului, pot scurta durata racelii si ameliora severitatea simptomelor. Acestea sunt indicate in special varstnicilor, fumatorilor cronici si copiilor.

Vitamina C: de ce este esentiala pentru imunitate?

Ciupercile

Sunt bogate in vitaminele B, seleniu si antioxidanti, oferind, astfel, beneficii sistemului imunitar. Acestea au actiuni antivirale, iar consumul lor determina producerea de celule care lupta impotriva infectiilor.

O cantitate scazuta de seleniu a fost asociata cu o frecventa mai mare a racelilor, iar vitaminele B mentin sistemul imunitar puternic.

Supa de pui

La un nivel de baza, supa de pui hidrateaza, subtiaza mucusul si amelioreaza durerea in gat. In plus, aceasta poate avea proprietati medicinale suprinzatoare, conform unelor studii: ingredientele din supa de pui (carnea de pui, ceapa, morcovul, cartofii dulci, patrunjelul etc.) au proprietati antiinflamatoare, ce pot ameliora simptomele si pot scurta durata infectiilor de tract respirator superior.

secundara_combatere_raceala_inainte de COAJA DE CITRICE

Coaja de citrice

Sucul de citrice este bogat in vitamina C, iar consumul regulat al acestora ajuta la mentinerea sistemului imunitar in parametri optimi. Insa, si coaja acestora are proprietati suprinzatoare. Aceasta contine o substanta naturala (limonen), ce poate fi de ajutor in racelile puternice.

Un mod simplu de a introduce coaja de citrice in alimentatie este prin sucul de fructe amestecat cu coaja lor, data pe razatoarea mica.

Ghimbirul, un remediu eficient impotriva racelilor

Ghimbirul

Se poate consuma ca atare sau sub forma multor preparate, de la cele sarate pana la cele dulci. Acesta are proprietati vindecatoare in cazul multor afectiuni, inclusiv al racelii. Ceaiul de ghimbir este util pentru tratarea racelilor usoare, care nu implica febra. Daca adaugati zeama de lamaie si miere, puteti obtine o bautura benefica pentru subtierea mucusului si contra gretei.

Este indicat sa adauagati aceste alimente in dieta atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea racelii, dar si a gripei. Cantitatea trebuie sa fie moderata, dar suficienta pentru a putea beneficia de proprietatile antivirale. Nu este recomandat sa luati suplimente alimentare fara avizul specialistului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.