In ciuda a ceea ce se crede de fapt, a „avea colesterol” nu este o boala in sine, deoarece compusul respectiv este o substanta fara de care corpul nu poate functiona.
Colesterolul este un tip de grasime specific regnului animal, care nu este intalnit niciodata la produsele vegetale, avand roluri esentiale, de la cel structural (intra in compozitia peretilor fiecarei celule in parte si a structurii sistemului nervos) la cel functional (din colesterol se sintetizeaza substante de o utilitate extraordinara: vitamina D, hormonii androgeni si estrogeni, bila etc.).
Colesterolul se sintetizeaza la nivelul ficatului sau al celulelor intestinului
Uneori, o face cu o ravna prea mare, rezultand exagerat de mult colesterol. Atunci avem cazurile de hipercolesterolemie familiala (mostenita). Mai mult, este „zgarcit” si are grija sa recupereze colesterolul dejà sintetizat, cel din secretia biliara, care ajunge in intestine pentru a ajuta la digestia alimentelor, fiind reabsorbit. Totusi, la persoanele fara hipercolesterolemii mostenite, o mare parte din colesterolul circulant, cel care se gaseste in sange, nu provine din sinteza endogena (cea anterior descrisa), ci are origine alimentara.
Colesterolul mare duce la formarea placilor de aterom
Excesul de colesterol nu poate fi „gospodarit” asa cum trebuie de catre organism si, in particular, de catre ficat. Ca atare, el ajunge sa fie inglobat de celule „gunoier” din peretii vaselor. Cantitati crescande de colesterol se vor acumula aici, devenind elementele de initiere a placilor de aterom care ingusteaza vasele, nu lasa sangele sa circule si determina un mare numar de boli. Se pare ca se acumuleaza in peretii vaselor inca din copilarie. Deci hipercolesterolemia nu este o afectiune, ci numeroasele si neplacutele urmari.
Dieta, esentiala in combaterea hipercolesterolemiei
Odata diagnosticata hipercolesterolemia, medicul va stabili un plan de actiune, care are in vedere scheme bine puse la punct la nivel mondial. Prima latura de actiune, cea obligatorie, este alcatuita din schimbari asupra a ceea ce se numeste stil de viata. Aceasta inseamna renuntarea la fumat, scaderea in greutate (daca este cazul), cresterea regimului de activitate fizica si, mai ales, recurgerea la dieta. Este un adjuvant esential in managementul hipercolesterolemiilor. Chiar daca in anumite circumstante, de exemplu, atunci cand se recurge prea tarziu la ea, da gres, reprezinta o prima „arma” la care trebuie sa apelam.
Pentru a preveni aparitia colesterolului rau, consumati alimente bogate in fibre vegetale si fitosteroli
In aceste conditii, este obligatoriu:
- Sa se renunte la alimentele care contin cantitati crescute de colesterol si grasimi saturate. Unele trebuie complet excluse: unt, untura, frisca, smantana, seu, carne foarte grasa de oaie, porc si vita, produsele de patiserie sau fast-food. Altele trebuie consumate intr-o forma degresata (lapte, lactate acide si branzeturi). O categorie speciala este oul, un aliment atat de valoros nutritional care, din pacate, are foarte mult colesterol. Astfel, se va limita ingestia la 2-3 oua pe saptamana (inclusiv ouale din preparatele culinare, nu numai cele mancate ca atare). Pestele gras este, astazi, recomandat, fiind o sursa bogata in acizi grasi Omega-3. Acest lucru este perfect adevarat, dar este o eroare sa se creada ca are si actiune hipocolesterolemianta. Acesti acizi si, evident, pestele sunt foarte valorosi, scad anumite tipuri de grasimi din sange (trigliceridele), dar nu au niciun efect in hipercolesterolemii;
- Sa se apeleze la alimentele care contin in mod natural substante hipocolesterolemiante sau la suplimentele alimentare care au in compozitie aceste substante. Este vorba de fibrele vegetale solubile si fitosteroli/stanoli vegetali. Primele se gasesc in fructe si legume, iar fitosterolii, tot in alimentele vegetale. Desi fitosterolii sunt „fratii” vegetali ai colesterolului, sunt si inamicii acestuia, combatandu-i absorbtia din tubul digestiv. Din pacate, aportul general de fitosteroli/stanoli este destul de mic, de aceea exista suplimente sau produse suplimentate (margarine speciale).
Atentie! Daca s-a descoperit ca aveti colesterolul mare, nu amanati momentul in care actionati. La 20, ca si la 60 de ani, simplele schimbari ale stilului de viata si ale dietei pot face minuni. Doar ca eficienta va fi infinit mai mare daca sunt aplicate inca de la 20 de ani.
Surse alimentare de fibre solubile
Aliment |
Fibre solubile (g) |
Fibre totale (g) |
Legume (60 g, tratate termic)
|
1 3 1 |
1,5 4,5 2,5 |
Leguminoase (60 g, tratate termic)
|
3 1 1 |
6 8 5,5 |
Fructe (1 bucata de dimensiuni medii)
|
1 1 2 1 1 2 1 1,5 |
4 3 2-3 2 2 4 1,5 3 |
Cereale (60 g, tratate termic)
|
1 1 1 5 |
4 2 3 6 |
Dr. Corina-Aurelia Zugravu,
Specialist igiena alimentatiei si nutritie,