Artrita este un termen general care defineste durerea si inflamatia articulatiilor. Tratamentele clasice sunt bazate pe medicamente analgezice (care reduc durerea). Nu exista o dieta specifica pentru osteoartrita, insa exista anumite alimente care pot accentua simptomele acesteia.
Iata care sunt alimentele care agraveaza osteoartrita:
Alimentele prajite si procesate
Unele studii au aratat ca anumite boli pot fi prevenite cu ajutorul dietei. Reducerea consumului de alimente prajite si procesate (semipreparatele) poate reduce inflamatia si reechilibra mecanismele naturale de aparare.
Este recomandat sa evitati sau sa reduceti alimentele de acest tip si sa includeti in dieta mai multe fructe si legume proaspete.
Nu ignorati aceste 8 simptome daca aveti artrita reumatoida!
Compusii AGE
Compusii AGE (advanced glycation end product) reprezinta niste toxine care apar atunci cand alimentele sunt incalzite, prajite, gatite la gratar sau pasteurizate. Acesti compusi distrug anumite proteine din corp, in timp ce corpul incearca sa distruga compusii AGE folosind citochinele, mesageri inflamatori. In functie de localizarea acestor compusi, poate sa apara osteoartrita sau alte forme de inflamatie.
Reducerea consumului de alimente preparate la temperaturi inalte poate sa reduca nivelul compusilor AGE din sange.
Zaharul si carbohidratii
Cantitatea mare de zahar din dieta poate creste, de asemenea, nivelul de compusi AGE din sange, ce poate sa produca aparitia inflamatiei.
Este recomandat sa evitati consumul de bomboane, alimente procesate, produse de patiserie facute cu faina alba si bauturile carbogazoase pentru a reduce durerea din osteoartrita.
Produsele lactate
Produsele lactate pot contribui la aparitia durerii din osteoartrita in functie de tipul de proteine continut. In cazul unelor persoane, aceste proteine continute de lactate pot irita tesuturile din jurul articulatiilor si, in acest caz, o dieta vegetariana poate reprezenta o optiune mai benefica.
In loc sa va procurati proteinele din carne si produse lactate, este recomandat sa consumati mai multe alimente vegetale bogate in proteine: spanac, unt de arahide, branza tofu, fasole, linte si quinoa.
Nu stiti daca sunteti alergic la lactate? Iata cum aflati
Sarea si conservantii
Multe dintre alimentele cumparate contin o cantitate mare de sare si alti conservanti, pentru a le mentine termenul de valabilitate pentru o perioada mai mare de timp. Pentru unele persoane, consumul excesiv de sare poate duce la inflamatia articulatiilor.
Cititi intotdeauna etichetele produselor pe care le cumparati pentru a evita conservantii si aditivii si, nu in ultimul rand, reduceti cantitatea de sare adaugata la preparatele pe care le consumati. O cantitate mai mica de sare va ajuta sa tineti sub control osteoartrita.
Uleiul de porumb
Multe produse de patiserie si chipsuri contin ulei de porumb sau altele bogate in acizi grasi omega-6. Desi ofera un gust placut, acesta poate accentua inflamatia. In schimb, uleiul de peste, bogat in acizi grasi omega-3, poate ameliora durerea in cazul unelor persoane. Consumati alimente bogate in omega-3, precum uleiul de masline, semintele de in si cele de dovleac.
Sanatatea articulatiilor necesita o dieta echilibrata, activitate fizica, odihna suficienta si renuntarea la fumat si la consumul de alcool. Renuntati la aceste obiceiuri nesanatoase si faceti multa miscare, dormiti suficient si consumati cat mai multe fructe si legume proaspete pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie
Sursa: healthline.com