Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimente care afecteaza digestia

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
20 aprilie 2022
Share
Exclusiv online
Alimente care afecteaza digestia

Digestia reprezinta modul in care organismul transforma alimentele pe care le consumam in nutrienti pentru energie, crestere si repararea celulelor. Tubul digestiv reprezinta un conduct lung, ce incepe de la nivelul cavitatii bucale si se termina la nivelul anusului. Exista trei organe majore implicate in digestie: ficatul, vezica biliara si pancreasul.

Orice persoana experimenteaza, ocazional, simptome digestive, precum durerea de stomac, balonarea, arsurile, greata, constipatia sau diareea. Insa, daca acestea apar frecvent, pot reprezenta probleme destul de importante. Din fericire, insa, dieta si schimbarile in stilul de viata pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii tractului digestiv. Iata care sunt alimentele „rele” pentru digestie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Bil-Ex, recomandat pentru suplimentarea producţiei de bilă a ficatului, uşurarea digestiei şi reducerea disconfortului abdominal care poate apărea după mesele copioase sau în cazul exceselor culinare.

Alimentele prajite

Acestea sunt bogate in grasimi si pot determina aparitia diareii. Sosurile, carnea grasa si deserturile ce contin mult unt sau creme pot cauza, de asemenea, probleme. Optati pentru alimente preparate la gratar, abur sau coapte, in locul celor prajite.

Citricele

Din cauza ca sunt bogate in fibre, citricele pot cauza tulburari digestive. Este indicat sa consumati cu moderatie portocale, grepfrut, lamai etc. daca aveti astfel de simptome.

Indulcitorii artificiali

De exemplu, guma de mestecat contine indulcitori artificiali care poate duce la aparitia crampelor si a diareii. De asemenea, si alte alimente care contin indulcitori artificiali pot cauza aceleasi probleme.

Ce dieta trebuie adoptata dupa un episod de diaree?

O cantitate prea mare de fibre

Alimentele bogate in carbohidrati sanatosi, precum cerealele integrale si legumele sunt bune pentru digestie. Insa, daca le consumati in cantitate mare, sistemul digestiv poate avea probleme de adaptare, iar rezultatul va fi balonarea. Prin urmare, stabiliti cantitatea de fibre consumata gradual, cu ajutorul medicului.

Varza si alte crucifere

Legumele crucifere, precum broccoli, conopida si varza, contin zaharuri care cauzeaza balonare. Continutul crescut de fibre le poate face, de asemenea, greu de digerat. Este de preferat sa optati pentru gatirea acestor alimente in loc sa le consumati in stare cruda.

secundara

Fasolea

Fasolea contine o cantitate mare de proteine si fibre, insa, in aceeasi masura, contine zaharuri greu de digerat care pot cauza balonare si crampe abdominale. Corpul nu detine enzimele necesare pentru a le digera. In consecinta, bacteriile „bune” de la nivelul intestinelor trebuie sa faca acest lucru, iar rezultatul este un abdomen plin de gaze.

Pentru a evita acest lucru, este indicat sa inmuiati fasolea uscata in apa pentru cel putin 4 ore si sa aruncati apa in care a stat inainte de a o gati.

Fructoza

Alimentele indulcite cu fructoza, precum bauturile carbogazoase, bomboanele, sucul de fructe si produsele de patiserie pot fi greu de digerat pentru unele persoane. Acest lucru poate duce la aparitia diareii, balonarii si a crampelor.

Alimentele picante

Unele persoane pot suferi de indigestie sau de arsuri dupa ce consuma alimente picante, mai ales atunci cand este vorba despre o masa copioasa. Este indicat sa renuntati la condimentele picante si sa le folositi pe cele nepicante, la fel de gustoase, pentru a da gust mancarii.

Lactatele

Daca, dupa ce consumati lactate, prezentati unele simptome precum diaree, balonare, dureri abdominale poate insemna ca suferiti de intoleranta la lactoza. Acest lucru inseamna ca intestinul subtire nu produce, intr-o cantitate suficienta, o enzima numita lactaza, ce ajuta la digerarea laptelui si altor produse lactate. Evitati aceste alimente sau intrebati medicul in legatura cu dieta adecvata pentru reducerea simptomelor neplacute.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.