Este important sa aveti grija ce alimente consumati pentru un ficat sanatos.
Ficatul este un organ vital al corpului, cu multiple roluri ce mentin functiile organismului. Acesta este implicat in metabolizarea grasimilor, proteinelor si carbohidratilor, activarea unor enzime, producerea si excretia bilei, depozitarea vitaminelor si mineralelor etc.
Prezenta unor afectiuni hepatice poate impiedica sustinerea acestor functii si pot aparea diverse simptome. Din acest motiv, este necesar sa aveti grija de ficat pentru a fi sanatos. Una dintre caile prin care puteti face acest lucru este sa aveti o dieta potrivita si sa evitati alimentele care dauneaza ficatului.
Alimentele bogate in fibre
Acestea pot ajuta ficatul sa functioneze la capacitate maxima. Fulgii de ovaz sunt cea mai buna alegere din aceasta categorie, in special daca trebuie sa scapati de cateva kilograme, ce pot determina aparitia bolilor hepatice.
Broccoli
Este indicat sa introduceti in dieta multe legume daca vreti sa mentineti sanatatea ficatului. Broccoli este una dintre legumele benefice pentru ficat.
Cafeaua
In cantitate moderata, cafeaua poate fi benefica pentru ficat. Unele studii au aratat ca un consum de doua-trei cesti pe zi de cafea va poate proteja de efectele negative ale consumului excesiv de alcool sau de cele ale dietei nesanatoase.
Ceaiul verde
Acesta este bogat in antioxidanti, ce ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, inclusiv a celui de ficat. Puteti consuma doua cani pe zi de ceai verde pentru numeroase beneficii.
Apa
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru ficat este sa mentineti o greutate corporala normala. Renuntati la bauturile carbogazoase imbogatite cu zahar si optati pentru cosumul crescut de apa, minimum 2 litri pe zi.
Migdalele
Oleaginoasele, in special migdalele, reprezinta o sursa excelenta de vitamina E, nutrient ce poate proteja ficatul de steatoza hepatica („ficatul gras”). In plus, acestea aduc beneficii si sanatatii inimii.
Alimente care ajuta la detoxifierea ficatului
Zaharul
Una dintre functiile ficatului este de a converti zaharul in grasimi. Daca obisnuiti sa consumati o cantitate prea mare de zahar, ficatul il transforma intr-o cantitate mare de grasimi, ducand la acumularea acestora in jurul organelor vitale. Pe termen lung, acest fenomen poate duce si la aparitia „ficatului gras”.
Alcoolul
Consumul mare de alcool poate avea consecinte grave asupra ficatului. In timp, poate duce la aparitia steatozei hepatice alcoolice si a cirozei hepatice. Daca nu puteti renunta complet, atunci este indicat consumul doar la ocazii.
Alimentele bogate in grasimi
Cartofii prajiti si alte alimente tip fast-food sunt o alegere gresita daca vreti sa va mentineti sanatatea ficatului. Consumul mare de alimente bogate in grasimi saturate ingreuneaza functiile acestuia. In timp, acest lucru poate duce la aparitia inflamatiei, iar rezultatul este ciroza. Este indicat sa inlocuiti acest tip de alimente cu cele sanatoase, fara grasimi sau cu grasimi vegetale.
Sarea
Corpul necesita sare, insa in cantitate mica. O dieta bogata in sodiu poate duce la aparitia cirozei. Evitati adaugarea sarii in exces in mancare si evitati consumul de alimente procesate, mezeluri si conserve. Acestea sunt cele mai bogate in sare. Optati, in schimb, pentru alimentele proaspete, fructe si legume.