Pe măsură ce înaintaţi în vârstă, metabolismul încetinește, simțurile slăbesc și este probabil să dezvoltați boli cronice. Vestea bună: vă puteți ajuta să vă asigurați bunăstarea generală în timp, făcând alegeri alimentare inteligente și sănătoase. Iată care sunt principalele alimente pe care ar fi bine să le includeţi în dietă, seniori sau nu.
Seniorii tind să aibă probleme legate de digestia și absorbția alimentelor, mai ales din cauza problemelor de mestecare, uscăciunii gurii și scăderii apetitului. Aportul inadecvat de nutrienți poate duce la apariția unor boli precum anemia, fragilitatea, orbirea, osteoporoza, bolile cardiovasculare și diabetul.
Alimentele ce ar trebui incluse în orice dietă (seniori sau nu)
Fibrele
Alimentele bogate în fibre, precum fructele, legumele, fulgii de ovăz, nucile și leguminoasele pot ajuta la prevenirea constipației, afecțiune foarte frecventă la seniori. În plus, acestea pot ajuta la reglarea nivelului de colesterol, al zahărului din sânge și la menținerea unei greutăți corporale ideale.
Cerealele integrale
Cerealele integrale reprezintă o sursă excelentă de fibre, dar și de vitamina B și folați, atât de necesari pentru menținerea sănătății creierului. Mai mult, pâinea integrală, quinoa sau boabele de grâu reprezintă o alegere excelentă, mai ales pentru faptul că pot preveni apariția diabetului, bolilor cardiovasculare și a cencerului.
Nucile: beneficii pentru inimă
Nucile
Oleaginoasele (migdale, nuci, caju, pecan și fistic) sunt bogate în antioxidanţi, care previn îmbătrânirea prematură. De asemenea, oleaginoasele pot ajuta la întârzierea sau prevenirea bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral, diabetului de tip 2, a unor tipuri de cancer, dar și a declinului cognitiv.
Peştele
Peștele gras, precum somonul, tonul, heringul și păstrăvul ar trebui să fie în meniul oricărei persoane de cel puțin două ori pe săptămână. Acestea sunt bogate în DHA, un acid gras omega-3 esențial pentru creier, ce reduce substanțial riscul de apariție a demenței Alzheimer. Algele, nucile, semințele de in și semințele de chia sunt, de asemenea, surse de DHA, în cazul în care preferaţi o sursă vegetală de omega-3.
Lactatele
Calciul din lactate vă menține oasele sănătoase. Lactatele scad riscul de osteoporoză, cancer de colon și hipertensiune arterială. După vârsta de 50 de ani, aveți nevoie de 1.200 de miligrame de calciu în fiecare zi, pe care le puteți obține prin produse lactate (lapte, iaurt, brânză, cașcaval), dar și din băuturi din soia, suc de portocale fortificat și tofu.
Afinele
Afinele reprezintă o metodă gustoasă prin care vă puteți proteja creierul pe măsură ce îmbătrâniți. Acestea conțin polifenoli ce scad inflamația și reduc riscul de deteriorare a diverselor structuri din organism. Este recomandat să fie consumate în stare proaspătă pentru a beneficia la maximum de proprietățile sale.
Îngrijirea tenului la 50+. Frumuseţea nu are vârstă!
Fructele și legumele portocalii și roșii
Aceste fructe și legume sunt bogate în licopen. Această substanță poate reduce riscul apariției unor tipuri de cancer și al bolilor cardiovasculare.
Legumele crucifere
Broccoli, varza de Bruxelles și conopida pot avea un rol esențial în dezvoltarea sistemului imunitar, destul de scăzut la persoanele vârstnice. În plus, acestea ar putea să scadă riscul de apariție a cancerului.
Legumele cu frunze verzi
Pentru a vă menține ochii sănătoși, mâncați mai multe legume cu frunze verzi (spanac, urzici, gulii). Antioxidanții conținuți pot scădea riscul de a dezvolta cataractă și degenerescență maculară legată de vârstă. În plus, acestea au și rolul de a proteja memoria.
Avocado
Acest aliment minune ar trebui să facă parte din orice dietă pentru seniori. Avocado este bogat în antioxidanți prețioși ce pot îmbunătăți memoria și puterea de concentrare. De asemenea, avocado reglează nivelul colesterolul, reduce riscul de a dezvolta artrită și vă poate ajuta să vă mențineți greutatea în limete normale.
Cartoful dulce
Cartofii dulci sunt bogați în beta caroten pe care organismul îl transformă în vitamina A. Această vitamină este esențială pentru sănătatea ochilor, a pielii și pentru menținerea unui sistem imunitar puternic. Este indicat să-i consumați în mod regulat pentru a beneficia de aceste proprietăți.
Condimentele
Condimentele fac mai mult decât să ofere aromă mâncării. Acestea conțin antioxidanți importanți pentru a încetini procesul de îmbătrânire. De exemplu, usturoiul ajută la circulația sangvină, scorțișoara scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor (grăsimile din sânge). Curcuma poate ține depresia și boala Alzheimer la distanță, dar și unele forme de cancer.
Lichide
Deshidratarea este o problemă des întâlnită în rândul seniorilor. Apa este extrem de importantă atât pentru starea mentală, cât și pentru sănătatea articulațiilor, a inimii și a creierului etc. Este recomandat să beți zilnic 8 pahare pe zi de apă, echivalentul a 2 litri. Consumul suficent de lichide nu este o recomandare doar pentru seniori, el ar trebui să fie parte din orice dietă sau stil de viaţă sănătos.