Alimentatia naturala (la san) a sugarului in primele luni de viata, cand exista un ritm rapid de crestere atat in greutate, cat si in lungime, are un rol crucial in dezvoltarea armonioasa a acestuia.
Sugarul, in primul semestru de viata, poate fi hranit in mod natural, exclusiv la san, artificial – lipsit total de laptele de mama sau mixt – combinatie a celor doua modalitati. Ulterior, modul de hranire trebuie diversificat, trecerea facandu-se treptat de la alimentia exclusiv lactata la o alimentatie variata.
Conform OMS si UNICEF alimentatia naturala reprezinta folosirea exclusiva a laptelui matern fara adaos de lichide (apa, ceai, suc) si fara utilizarea tetinei sau suzetei.
Avantajele alimentatiei naturale sunt multiple atat pentru copil, mama, societate si mediu.
Beneficiile alaptarii pentru copil…
Laptele matern cuprinde toate substantele nutritive in cantitati si in proportii ideale pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului. Pentru copii nascuti prematur, acesta este esential. Printre alte avantaje ale alaptarii amintim:
Previne malnutritia protein-calorica; Dezvoltarea neuropsihica este superioara la sugarul alimentat natural, atat inteligenta, cat si capacitatile vizuale sunt mult mai ridicate; Contine anticorpi ce se transfera la copil, „transfer eficient de imunitate”, protejandu-l de infectii virale, bacteriene si alergice, reducand astfel patologia respiratorie, ORL, digestiva. Reduce incidenta diabetului zaharat tip1, a bolilor copilariei si afectiunilor maligne; Scade riscul de moarte subita a sugarului; Asigura dezvoltarea corecta si normala a gurii si scade riscul afectiunilor dentare (carii, paradontoze); Contine un hormon care linisteste copilul si creeaza o legatura afectiva mama-copil; Unele studii dovedesc rolul protector al alimentatiei naturale fata de hipertensiune si aterotromboza; Laptele de mama este steril, proaspat, la indemana si are temperatura optima. … si pentru mama
Alaptarea ajuta la vindecarea mai rapida a uterului si accelereaza procesul de recuperare a mamei dupa nastere. De asemenea, reduce incidenta anemiei dupa nastere, contractand uterul si scurtand durata sangerarilor. Depozitele de grasime acumulate in timpul sarcinii sunt eliminate mai usor in urma alaptarii, mama dobandind rapid silueta anterioara sarcini. Alaptarea scade, totdodata, riscul cancerului de ovar si de san, protejeaza mama de o sarcina nedorita si ofera sentimentul deplinei impliniri.
Avantajele psihosociale ale alaptarii sunt remarcabile atat pentru mama, cat si pentru copil. Astfel, se stabileste relatia de atasament prin contact fizic. Mama se simte emotional satisfactuta, iar copilul plange mai putin si se dezvolta intelectual si emotional mai repede si mai bine.
Avantajele economice ale alaptarii
1) Avantaje pentru familie:
Nu se cheltuiesc bani pentru formule de lapte, pentru biberoane, tetine, apa si combustibil; Se cheltuieste mai putin pentru alte metode contraceptive; Nu se consuma timp pentru cumparare, preparare, sterilizare; Sugarul se dezvolta armonios, vizitele la medic sunt mai putine, reducand cheltuielile pentru medicamente si asistenta medicala. 2) Avantaje pentru societate:
Se cheltuieste mai putin pe spitalizare si medicamentele copilului bolnav; Se cheltuieste mai putin pe concediul de ingrijire a copilului; Se reduc cheltuielile legate de fabricare si distributia laptelui praf; Alaptarea reduce tulburarile de comportament si de afectivitate generate de privarea de laptele de mama. De asemenea, scade incidenta nasterilor premature a caror ingrijre implica costuri imense.
Contraindicatiile alimentatiei la san
Exista anumite situatii (boli sau medicamente administrate) care containdica temporar sau permanent alaptarea. Astfel, contraindindicatiile legate de mama pot fi permanente (mama cu HIV, TBC pulmonar activ, Dz decompensate, mama cu antigen HBs, malaria, septicemia, boli psihice grave, boli neoplazice, boli metabolice, tratamente cu citostatice si anticoagulante, insuficienta renala si cardiaca etc.); tranzitorii (infectii acute tratate cu antibiotice, infectii ale sanilor, fisuri sau eroziuni sangerande mamelonare). Contraindicatii legate de copil includ galactozamia (permanent) sau icterul (tranzitoriu).
Dr. Silvia Ionescu