Pe Alexandru Mateescu îl știţi de la emisiunea „Mâncare pe care”, difuzată de luni până vineri, de la ora 16.00, la PRO TV. La 36 de ani, este consilier de dezvoltare personală. A început să-i ajute pe ceilalți după ce a experimentat pe propria piele o puternică decepție în dragoste și 6 săptămâni de terapie. În formarea sa, l-a ajutat foarte mult întâlnirea cu 4 călugări budiști veniți în România. Și nu a fost o întâlnire ca oricare alta: a avut voie să consume doar lichide și scoarță de copac. Așa a început totul!
Pentru Alexandru Mateescu, participarea la emisiunea Mâncare pe care de la PRO TV a fost o adevărată provocare. Și fără să fie Chef cu stele Michelin – așa cum singur o recunoaște, știe să gătească. Iar la capitolul desert, nu dă niciodată greș – după cum tot el „avertizează” pe toată lumea.
„Însă nu am alergat după premiu, am simțit că era cazul să fac ceva pentru a ieși din zona de confort și să îmi mai «condimentez zilele. Iar participarea la Mâncare pe care a picat la fix.”, a completat Mateescu, într-un interviu în care a vorbit despre mâncare, obiceiuri sănătoase și echilibru. La final, ne dă rețeta care transformă stresul din piedică în element care ne pune în mișcare!
Să începem cu începutul! Care este motivația din spatele alegerii de a fi consilier în dezvoltare personală?
Probabil va părea un clișeu, dar nu eu am ales meseria aceasta, ea m-a ales pe mine. La una dintre ședințele de terapie cu psihologul meu, am realizat că tot ce am învățat până atunci putea veni foarte ușor și în ajutorul altor persoane. Studiile și aptitudinile pe care le-am căpătat în timp mă făceau deja un consilier pentru dezvoltare personală, dar nu erau deloc ordonate în capul meu. Am fost mereu fascinat de poveștile oamenilor. Cred că iubirea pentru oameni este adevărata motivație care stă la baza activității mele zilnice.
Cum arată o zi din viața unui consilier de dezvoltare personală?
O zi din viața mea nu este diferită de o zi din viața unui om care încearcă să se dezvolte și să evolueze. Meditez, citesc, mănânc, respir. Fac ce face toată lumea. Poate că am un plus, și anume faptul că mă dezvolt și eu odată cu fiecare om pe care îl ajut.
Cum se reflectă colaborarea cu un specialist în starea de sănătate a oamenilor?
Starea sănătății noastre fizice este total conectată cu cea psihică. Stresul, tensiunile, timpul scurt, activitățile, responsabilitățile… lista este lungă. Toate acestea se concretizează în corpul nostru cu dureri și tot felul de afecțiuni. O gândire organizată și un minimum de atenție asupra propriei persoane vin în ajutor și avem toate șansele să găsim un echilibru.
Ai simțit vreodată, de-a lungul carierei, că o situație te depășește? Dacă da, cum ai acționat?
Am fost depășit de situație de mai multe ori. Se produce o confuzie la nivel general. Un consilier în dezvoltare personală nu vindecă anxietăți, depresii sau alte afecțiuni care necesită specialiști. Consilier fiind, vin în ajutorul oamenilor cu motivație, managementul timpului, emoțiilor și dezvoltarea aptitudinilor. Când întâlnesc astfel de cazuri, merg împreună cu clientul și căutăm un psiholog bun. Încerc să nu îmi depășesc atribuțiile.
Ce le spui celor ce vor să apeleze la un consilier, dar le este rușine sau frică să o facă?
Înțeleg rușinea, chiar și teama. Se prea poate, în anumite situații, să te alegi cu o anumită imagine dacă se află că mergi la consiliere. Dar sfatul meu este să apelați cu încredere. Sunteți așteptați cu brațele deschise și vă promit că, după ce găsiți consilierul cu care rezonați cel mai bine, veți râde cu gura până la urechi de faptul că ați avut îndoieli la început.
Care sunt acele trei obiceiuri sănătoase sau activități pe care le poți face de zi cu zi pentru a te dezvolta într-un mod armonios și sănătos din punct de vedere mental?
Avem nevoie să ne hidratăm, astfel încât creierul nostru să poată avea loc să genereze gânduri și nu semnale de alarmă și afecțiuni provocate de deshidratare. Deci, bea apă! Realizează cele trei obiective ale zilei pe care le-ai setat cu o seară înainte! Și asigură-te că ziua nu se încheie fără cele 10-15 minute de meditație! Repetă, repetă și repetă.
Care sunt cele mai accesibile metode pentru o gestionare mai bună a stresului?
Of, stresul ăsta… Știm cu toții că poartă titlul de „boala secolului”. Lovește din toate părțile și pare că nu avem scăpare. Nu încerc să dramatizez, dar mai toate problemele, tensiuni între oameni, nervi și boli au la bază stresul. Cea mai accesibilă metodă este meditația și nu ar strica nici câteva exerciții de respirație. Dar, deși necesită un proces mai lung, cel mai important este să depistăm care sunt acei factori generatori de stres, să-i analizăm, să-i prioritizăm și să le acordăm importanța cuvenită. Mai e și o chestiune de perspectivă: nu tot stresul este rău. Uneori, stresul ne ține mintea trează și în acțiune.
Cum ajuți o persoană ce suferă de stres cronic?
Pentru a veni în ajutorul unei persoane care se confruntă cu stresul cronic, sindromul burnout sau orice altă formă de disfuncție a minții cauzată de stres, e nevoie să depistăm împreună factorul care generează această situație. Lucrăm tot pe conștientizare, dar în funcție de motivul descoperit. De cele mai multe ori, funcționează „metoda divagării”, după cum am numit-o: ne concentrăm pe toate motivele care dau stres și apoi ne mutăm atenția către altceva. Cel mai bun „altceva” este chiar propria persoană. Astfel, „divagăm” de la stres la „cine sunt, ce-mi place, ce mă stresează, ce am de făcut”. Bineînțeles că și aici este nevoie de un proces. Nu degeaba este numit cronic, nu scăpăm ușor, se lipește de noi și doar cu ajutor sau o voință de fier putem parcurge prima treaptă. Situațiile acestea sunt delicate. Chiar dacă ne păcălim și ne spunem că „a trecut”, lasă urme adânci și se poate reactiva oricând. Pe scurt, ajutorul vine din conștientizare, meditație și puterea gândului controlat.
Un sfat pentru cei care vor să își controleze emoțiile mai bine? Dar pentru cei care vor să prevină anxietatea?
Emoțiile sunt sentimente.Ar trebui să ne bucurăm că le avem, dar ca să ne putem controla sau gestiona reacțiile nedorite. Avem nevoie de exerciții de autocunoaștere, metode de respirație și distracție. Să ieșim din zona de confort! Participă la o emisiune, adună-ți prietenii să faceți o simulare de „public speaking” pe teme alese de voi. Totuși, și aici este nevoie de prioritizare și conștientizare. Cât despre anxietate, vă promit că nu o să mai aveți timp de ea. Când să mai fii și anxios dacă tu te ocupi de propria-ți persoană? Între exercițiile de respirație, meditație, job, carnețel cu obiective, metode și exerciții de dezvoltare a aptitudinilor, hidratare, sport… efectiv, nu mai are loc și anxietatea!
Cum ne putem îmbunătăți starea de sănătate fizică prin psihic?
Mai întâi de toate, trebuie să ne convingem psihicul că cel mai mare ajutor, cel mai bun antidot este apa. Așa cum ne place să ne spălăm corpul folosind apă, tot așa trebuie să o facem și pe interior. Insist pe consumul de apă! Repetați până devine un obicei printat în subconștient. Tot auzim despre legea atracției, mintea noastră nu are opreliști sau limite. Noi ne impunem barierele. Ați auzit de oamenii care s-au vindecat de cancer în faze terminale? Acei oameni au anulat în mintea lor în procent de 100% ideea de moarte, s-au agățat de viață. Ceea ce gândim este ceea ce suntem. Dacă din motive de stres, emoții puternice și oboseală, nu mai avem gânduri bune, lucrurile nu se îndreaptă. Un psihic relaxat va găsi loc de gânduri bune care să atragă sănătate. Când spun „un psihic relaxat”, mă refer la o minte organizată. Deci, tot procese de conștientizare. În concluzie: apă, conștientizare, meditație și recunoștință pentru tot ce avem.