Pentru persoanele care suferă de diverse alergii sau care au astm, obţinerea unui somn odihnitor nu este tocmai „floare la ureche”. Intensitatea simptomelor acestor afecţiuni pun pe fugă orice vis frumos.
Simptomele rinitei alergice şi ale astmului se manifestă, cel mai des, în timpul nopţii, ceea ce duce la întreruperea somnului şi la scăderea calităţii acestuia. Tulburările de somn, cum este şi apneea de somn obstructivă – cea mai comună formă, au devenit, de asemenea, mai frecvente şi au la bază alergiile. Simptomele bolilor alergice se agravează în timpul nopţii din mai multe motive:
- scăderea nivelului de cortizon. Acesta este un hormon antiinflamator, ce are un nivel scăzut în timpul nopţii, ceea ce duce la creşterea inflamaţiei la nivelul nasului şi al plămânilor.
- expunerea la alergenii din casă. Unii factori alergeni, precum acarienii şi părul de animale, sunt destul de frecvenţi, iar expunerea este mai crescută pe timpul nopţii.
- histamina, un element-cheie în reacţiile alergice, este implicată în reglarea somnului, însă poate, de asemenea, să agraveze simptomele rinitei alergice şi ale astmului.
Toate acestea contribuie la scăderea calităţii somnului ca rezultat al agravării simptomelor acestor boli pe timp de noapte.
Somnul şi astmul
Simptomele astmului în timpul nopţii sunt mai pronunţate în comparaţie cu cele din timpul zilei. Acest lucru este cauzat în special de bronhospasm, ca rezultat al scăderii nivelului de cortizon în timpul nopţii. Agravarea astmului noaptea poate avea un impact major asupra calităţii somnului, ducând la apariţia oboselii a doua zi, scăderea performanţei şcolare şi la locul de muncă, dar şi la diminuarea calităţii vieţii, în general.
Simptomele astmului pot fi agravate şi de prezenţa apneei de somn obstructivă. Afecţiunea este caracterizată prin apariţia unor pauze respiratorii în somn, ca o consecinţă a obstrucţiei căilor respiratorii superioare. În plus, nivelul de oxigen scade şi poate avea consecinţe serioase asupra inimii.
Somnul şi rinita alergică
Rinita alergică este o inflamaţie acută sau cronică a mucoasei nazale. Se manifestă prin strănut, secreţii nazale apoase sau obstrucţie nazală, mâncărime a nasului, ochilor şi gâtului şi lăcrimare, simptome care apar simultan cu expunerea la alergen. Este o afecţiune ce nu trebuie neglijată.
Ca şi astmul, rinita afectează somnul. Congestia nazală este principalul simptom care interferează cu calitatea somnului. Concluzia unui studiu realizat de cercetătorii francezi este că o persoană cu rinită alergică este de două ori mai susceptibilă de a avea probleme cu somnul decât una care nu suferă de alergie. 36% dintre persoanele cu rinită alergică au raportat insomnie. 42% dintre ele au întâmpinat probleme în a adormi, iar 63% au spus că simt că nu dorm suficient. Prin comparaţie, cifrele din grupul de control (persoane fără alergie) pentru cele trei aspecte au fost: 16%, 18%, respectiv 25%.
Apneea in somn: cum afecteaza inima
Dermatita atopică şi somnul
Dermatita atopică este o afecţiune cronică, inflamatorie a pielii, cu evoluţie în episoade şi o puternică predispoziţie genetică. Afectează semnificativ calitatea vieţii. Dermatita se asociază frecvent cu afecţiuni din sfera alergică, precum astmul, rinita alergică, urticaria sau cu valori crescute ale IgE în sânge.
Tulburările de somn sunt foarte frecvente la pacienţii cu această afecţiune şi reprezintă un factor major ce afectează calitatea vieţii. De altfel, perturbarea somnului este deseori văzută ca unul dintre simptomele dermatitei atopice. De asemenea, este şi o „unitate de măsură” a severităţii bolii.
Fiziopatologia tulburărilor de somn în dermatita atopică este extrem de complexă. Sunt inca necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege mai bine interacţiunea sistemului imunitar, a ritmului circadian şi a factorilor de mediu implicaţi atât în dermatita atopică, cât şi în timpul somnului.