Sistemul imun este creat pentru a lupta cu diferite entitati care ar putea perturba integritatea organismului, cum sunt bacteriile, virusurile, parazitii, fungii, astfel incat, zi de zi, sa putem functiona normal.
Cantitatea de astfel de microorganisme potential daunatoare pe care sistemul imun le elimina poate ajunge in fiecare zi la cateva miliarde. Cu toate acestea, sistemul imun este conceput in asa fel incat sa reactioneze normal in ce priveste factorii de mediu intalniti.
De aceea, reactia normala la frumusetea primaverii este numai de bucurie vizuala si olfactiva, si nu de disconfort la cea mai mica pala de vant aducatoare de praf si/sau granule microscopice de polen al pomilor, florilor ori ierburilor perene.
Simptomele alergiei, provocate de numarul mare de anticorpi
La pacientii cu alergii, in incercarea sa de aparare contra alergenilor de mediu (praf, polen), sistemul imunitar produce o cantitate mare de anticorpi care genereaza simptomele alergiei. In cazul alergiilor de sezon, anticorpii se localizeaza la nivelul cailor respiratorii superioare si la nivelul ochiului (conjunctiva), provocand congestii.
In general, alergiile sezoniere se manifesta in perioada primavara-toamna, odata cu aparitia si persistenta polenurilor de plante si arbori, cel mai comun alergen fiind polenul de mesteacan argintiu. Din cate s-a observat, incidenta alergiilor cu diferite forme de expresie este din ce in ce mai mare.
Care sunt cele mai frecvente alergii sezoniere?
Polenul de mesteacan argintiu este cel mai comun alergen dintre tipurile de polen produse de copaci, urmand cel de frasin, platan si stejar. De asemenea, polenul plantelor ierboase (predominant din mai si pana in august), care provoaca „febra fanului” (rinita alergica) in timpul verii, iarba comuna si iarba numita timoftica produc mari cantitati de polen, mai ales in timpul zilelor fierbinti de vara care urmeaza celor ploioase. Polenul plantelor ierboase comune, precum urzica, macrisul si canepa, pot declansa simptome alergice.
Semne si simptome specifice alergiilor
Pacientul alergic prezinta o serie de simptome extrem de deranjante, care se manifesta pe toata perioada existentei alergenului (polen) in mediu.
- La nivelul ochilor, prezinta eritem conjunctival (inrosirea ochilor) cu lacrimare intensa si prurit ocular (mancarime).
- La nivelul aparatului respirator, poate prezenta stranut intens in accese, rinoree apoasa, prurit nazal, tuse seaca chinuitoare. In cazurile severe poate avea dificultati de respiratie (dispnee) si, cateodata, exista posibilitatea sa evolueze nefavorabil catre soc anafilactic cu prognostic sever.
Alergiile sezoniere pot duce la rinita alergica cronica, sinuzita cronica, astm bronsic alergic, conjunctivita alergica cronica. De remarcat faptul ca, odata instalata, alergia persista toata viata, insa este foarte importanta gestionarea corecta a simptomelor.
Cum se stabileste diagnosticul alergiilor sezoniere?
Initial, diagnosticul este bazat pe prezumtie. Orice persoana care prezinta simptomatologia mentionata pe timpul primaverii sau al verii este suspecta de a suferi de alergie. Urmatorul pas este confirmarea alergiei, care se face de medicul alergolog, prin doua metode: fie prin testarea cutanata, fie prin determinarea sangvina a Ig E (imunoglobulina E).
Testarea cutanata versus testarea Ig E
Testarea cutanata („prick”) consta in aplicarea sau injectarea la nivelul pielii, pe partea anterioara a bratului, a unei picaturi dintr-un extract alergenic. Metoda se efectueaza rapid si este mult mai sensibila decat testarea din sange la adulti. Dezavantajele acesteia constau in faptul ca este posibil sa apara efecte adverse ce pot merge pana la soc anafilactic. In urma testarii se poate afla cu precizie ce alergen este implicat in declansarea alergiei. Testarea Ig E este o analiza de sange fara contraindicatii, se poate efectua la orice varsta (inclusiv la copii), dar rezultatele se obtin dupa o saptamana.
Tratament simptomatic…
Cel simptomatic se face cu antihistaminice (antialergice) administrate zilnic in perioada premergatoare debutului sezonului de polenuri si se continua pe toata perioada existentei in aer a alergenilor. Uneori, se pot asocia, in cazurile mai severe, bronhodilatatoare, corticoizi inhalatori sau cu administrare orala.
… si de desensibilizare la alergen
Cel mai important tratament este cel etiologic, respectiv tratamentul de desensibilizare la alergen. Acesta se face la indicatia medicului alergolog, cu dilutii succesiv crescute de alergen incriminat. Se administreaza zilnic, sub forma de picaturi orale ce se pun sub limba. Tratamentul se efectueaza pe o perioada de la 3 la 5 ani, iar rata de succes (disparitia alergiei) este foarte mare.
Dr. Gabriela Pasescu
Medic primar medicina generala
Centrul Medical Academica Aviatorilor