Primavara si toamna reprezinta doua anotimpuri dificile pentru cei care sufera de diverse alergii. Pentru multi, alergiile sunt ceva banal, insa doar cei care sufera din aceasta cauza stiu cat de mult le este afectata calitatea vietii.
Reactiile alergice se manifesta atat la nivel cutanat, cat si al mucoaselor. In unele cazuri se poate ajunge la reactii extrem de grave ale sistemului respirator – soc anafilactic. Cele mai comune manifestari ale alergiilor sunt: mancarimile, eruptiile cutanate, jena respiratorie, inrosirea ochilor si a nasului, crampele abdominale, tulburarile tranzitului intestinal, hipotensiunea arteriala, paloarea. Exista persoane care, din cauza alergiilor, nu reusesc sa isi desfasoare activitatea cotidiana. Sa nu uitam ca exista si alergii alimentare si medicamentoase care pot complica existenta in cel mai neplacut mod.
Autodiagnosticarea, cea mai mare greseala
Este oare o raceala sau o alergie? Banala raceala este, de cele mai multe ori, acompaniata de febra si frison, ceea ce nu se intampla in cazul alergiilor. Ce ne facem insa cand raceala nu e asociata si cu febra? Cum mai facem diferenta intre cele doua? Ei bine, medicul este cel mai in masura sa raspunda la aceste intrebari si sa puna diagnosticul corect. In caz contrar, autodiagnosticarea gresita poate duce la utilizarea medicatiei antialergice in cazul unei raceli si invers. De asemenea, tratarea unei asa-zise raceli care, de fapt, este o alergie poate sa se transforme intr-o criza alergica severa.
Si in ceea ce priveste alergiile alimentare, depistarea lor este foarte importanta pentru a evita cu exactitate alimentele la risc. Reactia organismului in cazul unei alergii alimentare poate fi extrem de severa, ajungand pana la edem Quincke sau angioedem. Acesta se manifesta printr-o reactie alergica edematoasa ce afecteaza tesuturile fetei, mucoasa bucala si caile respiratorii superioare, cu edematierea acestora, deci imposibilitatea de a mai respira.
Alergie sau intoleranta alimentara?
Alergia alimentara este o forma de intoleranta alimentara cu implicatii serioase asupra organismului, in cadrul careia sistemul imunitar este activat. In momentul in care un aliment alergen (aliment ce produce o serie de efecte secundare neplacute in urma consumului) este ingerat, are loc o reactie in lant in cadrul sistemului imunitar, cu eliberare de anticorpi. Acestia din urma vor antrena, la randul lor, eliberarea unor substante in organism (histamina, prostaglandine) ce duc la aparitia simptomelor neplacute, ca inrosirea nasului, varsaturile, tusea etc.
Intoleranta alimentara poate provoca simptome asemanatoare celor aparute in cadrul unei alergii alimentare, insa nu implica activarea sistemului imunitar si nu pune viata in pericol. Cauza aparitiei unei intolerante alimentare este incapacitatea organismului de a digera alimentul incriminat.
Cum se poate manifesta alergia alimentara?
De obicei, alergiile alimentare se manifesta prin:
- Edem al buzelor, limbii, al intregii fete pana la edematierea cailor respiratorii superioare, cu imposibilitatea respiratiei;
- Reactii cutanate, de la pete rosii pana la eruptii generalizate, pruriginoase (mancarimi);
- Mancarimi localizate sau generalizate, fara afectarea tegumentelor;
- Congestie nazala, stranut, tuse rebela;
- Tulburari gastrointestinale – greata, varsaturi, balonari, dureri abdominale severe.
Dintre alimentele incriminate in producerea alergiilor alimentare, mentionam: laptele de vaca, nucile, alunele, ouale, soia, fructele de mare, pestele, semintele de susan, semintele de mustar, ciupercile, porumbul.
Testele alergologice
Cea mai buna metoda de a depista la ce sunteti alergic sunt testele alergologice efectuate de un medic specialist alergolog. Chiar si asa, de mare ajutor este istoricul medical si cel al alergiilor, dar si analizele de sange. Testele alergologice cutanate presupun expunerea pielii la diverse substante (alergeni) implicate in declansarea reactiilor alergice. Substantele la care sunteti alergic vor provoca o reactie cutanata. Cu alte cuvinte, pentru a depista cauza exacta a alergiei, se tatoneaza cu diversi alergeni. Aceste teste se pot efectua, in principiu, la orice varsta, insa trebuie mentionat ca exista cateva situatii care pot interfera cu rezultatul, printre care se numara afectiunile severe de piele (eczema, psoriazisul) sau diverse medicamente.
Alergiile pot aparea in orice perioada a vietii
Exista persoane care se nasc cu un teren alergic, in sensul in care vor dezvolta de mici alergii. Cu cat expunerea este mai mare, cu atat organismul reactioneaza si se apara impotriva substantelor cu care vine in contact. Chiar daca se ajunge la varsta adulta fara sa fi avut niciodata o alergie, nu inseamna ca nu poate aparea ulterior. De exemplu, cei care se muta intr-o zona in care vin in contact cu alergeni noi (cu care nu mai avusesera contact anterior) pot dezvolta mai tarziu alergii. Chiar si asa, a fi alergic nu inseamna o sentinta pe viata. Unele alergii pot disparea cu timpul, insa procentul celor care scapa de alergiile de sezon sau de cele alimentare este destul de mic.
Se pot ameliora sau agrava alergiile de la an la an?
Fara doar si poate, alergiile se pot ameliora sau agrava de la un an la altul, in functie de schimbarile climatice. De pilda, daca la inceputul primaverii da un inghet sau ploua cateva zile bune, productia de polen poate fi afectata. Astfel, cei alergici pot avea un sezon cu mai putine crize alergice. In sens contrar, nivelul crescut de dioxid de carbon din atmosfera poate duce la o exacerbare a polenizarii, intrucat plantele se hranesc cu dioxid de carbon. Tot in acest sens, perioadele foarte calduroase primavara pot exacerba simptomele persoanelor cu alergii.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva