Desi pot aparea in orice anotimp, incidenta conjunctivitelor alergice creste primavara si vara. Ele reprezinta o inflamare a conjunctivei (mucoasa ce acopera fata interna a pleoapelor si fata anterioara a ochilor), declansata de o reactie alergica.
Acest lucru se intampla atunci cand ochiul intra in contact cu un alergen si reactioneaza prin eliberarea de histamina care determina dilatarea vaselor sangvine ale conjunctivei, fapt ce duce la inrosirea ochilor. Mai exact, mucoasa conjunctivala este expusa actiunii factorilor alergeni externi, iar reteaua vasculara aferenta permite accesul rapid al anticorpilor si al celulelor inflamatorii la locul de contact cu alergenul respectiv, dezvoltandu-se astfel procesul inflamator. Spre deosebire de alte conjunctivite, cea alergica nu este contagioasa si afecteaza ambii ochi.
Praful si conservantii din picaturi, doua dintre cauze
Aceasta afectiune este, de fapt, o reactie alergica la anumite tipuri de alergeni: granulele de polen, praf, sporii de mucegai, conservantii din picaturile oftalmice si din solutiile pentru lentilele de contact sau alte substante iritante, precum fumul de tigara, praful de creta sau parfumurile. Toate acestea pot fi cauze ale declansarii conjunctivitei alergice.
Umflarea pleoapelor, un simptom evident
Conjunctivita alergica se manifesta prin: umflarea pleoapelor, senzatia de mancarime si de usturime a ochilor, lacrimare excesiva, sensibilitate la lumina, inrosirea ochilor si, uneori, chiar vedere neclara. Pentru a preveni, in primul rand trebuie evitata expunerea la alergeni (in cazul in care acestia sunt cunoscuti), precum si locurile in care sunt multe noxe. Un alt factor important in prevenirea afectiunii este igiena. De aceea este bine sa va spalati des pe maini si sa folositi prosoape curate pentru fata.
Masura de prim ajutor: curatirea ochiului
Primul lucru pe care il poate face o persoana care are conjunctivita, indiferent de tipul ei, este sa curete bine ochiul pentru ca infectia sa nu se dezvolte. Apoi, in ceea ce priveste tratamentul, acesta este local si consta in aplicarea de comprese reci decongestive, coliruri antiseptice sau dezinfectante usoare sau lacrimi artificiale. Ochiul afectat de conjunctivita alergica nu trebuie pansat, deoarece astfel poate fi stagnata secretia, iar germenii se pot inmulti sub pansament.
Consultati atat oftalmologul, cat si alergologul
Exista numeroase remedii naturale pentru conjunctivita alergica (de la compresele cu infuzie de albastrele la ceaiul de musetel), insa este esential ca acestea sa fie recomandate de medicul specialist oftalmolog. De asemenea, trebuie consultat si un specialist alergolog in eventualitatea testarii pentru diversi alergeni. Doar asa se poate determina tratamentul potrivit.
Conjunctivita alergica este o afectiune des intalnita. Statisticile arata ca aproximativ 20% din populatia lumii se confrunta anual cu aceasta afectiune.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Eriola Chifor
Medic oftalmolog
Centrul Medical Audio-Optica