Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Alergiile, cauze si solutii

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
1 aprilie 2008
Share

Daca in trecut alergiile afectau un numar mic de oameni, in zilele noastre se inregistreaza adevarate epidemii! In Statele Unite, bolile alergice afecteaza peste 20% din populatie, fiind a sasea cauza de boala cronica! Date similare au fost raportate si in Marea Britanie, Australia si Noua Zeelanda!

Avand in vedere importanta pe care tind sa o ocupe alergiile in zilele noastre, am considerat oportun ca in acest numar al revistei noastre sa facem o prezentare generala a cauzelor, modului de manifestare, metodelor de diagnostic si tratament a celor mai frecvente afectiuni alergice. Alergia constituie o reactie anormala, exagerata, a sistemului imun al unei persoane la contactul cu anumite substante sau alergene, ce se gasesc in alimente, medicamente, praf, aer etc. Cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, mucoaselor, cailor respiratorii si al tubului digestiv.

Cauze si conditii predispozante
Alergiile pot aparea la orice varsta, dar cel mai frecvent se dezvolta in perioada copilariei. Acestea sunt produse de substante provenite din mediul extern care pot intra in contact cu organismul uman pe mai multe cai:
pe calea aerului – inhalare (polen, fumul de tigara, acarienii din praful de casa, par de animale, spori de mucegai, poluare atmosferica etc.); prin contact fizic, determinand o reactie alergica locala (latex, cosmetice, fibre sintetice, diferite metale – nichel, medicamente, veninuri, aditivi alimentari etc.); prin ingestie (medicamente, produse lactate, oua, peste, scoici, ciocolata, nuci, arahide, grau, ciuperci, soia etc.). Conform studiilor stiintifice, mostenirea genetica are un rol important in aparitia alergiilor. Astfel, s-a constat ca in familiile in care unul dintre parinti sufera de o boala alergica, riscul de transmitere la copil este de 30% si se dubleaza in cazul ambilor parinti. Insa, riscul individual de a dezvolta de-a lungul vietii o astfel de afectiune este de 15% in lipsa unui istoric familial pozitiv. Desi terenul atopic (sensibilitatea) poate fi prezent, nu este obligatoriu sa se si manifeste. Mediul inconjurator este de asemenea un alt factor important. Astfel, cu cat expunerea la un alergen specific este mai intensa, frecventa si timpurie, cu atat mai mult creste riscul de a dezvolta o alergie.

Cum se produce o reactie alergica?
In mod normal, sistemul imunitar al organismului lupta impotriva invaziei agentilor patogeni ca: bacterii, virusuri etc. Reactiile alergice reprezinta un raspuns la o alarma falsa. Cand o persoana alergica intra in contact cu un alergen, sistemul imun trateaza alergenul ca pe un invadator si este gata de atac. Cum? Genereaza o cantitate mare de anticorpi de tip IgE. Acestia se fixeaza pe celulele sangvine mastocite, identificand substantele alergene ca fiind periculoase. De la acest nivel au loc o serie de reactii care determina aparitia simptomelor de tipul stranut, prurit (mancarimi), lacrimare, iritatii etc.

Principalele boli alergice si simptomele lor
Asa cum am precizat si mai sus, reactiile alergice afecteaza in special ochii, mucoasa nazala, plamanii, tegumentul si stomacul. Desi forma de manifestare a diverselor afectiuni alergice poate fi diferita, toate apar in urma unui raspuns exagerat al sistemului imun la contactul cu alergeni a persoanelor sensibile. Cele mai frecvente afectiuni alergice sunt: rinita alergica, astmul bronsic, eczema si urticaria.

Rinita alergica
Rinita alergica este cea mai frecventa afectiune alergica, are incidenta in general sezonala, fiind declansata de polen. Rinita alergica permaneneta este determinata de alergenii din casa ca: parul de animale, acarienii, sporii de mucegai etc. Simptomele se datoreaza inflamarii mucoasei nazale in urma contactului cu alergenii inhalati. Tabloul clinic este dominat de: rinoree cu obstructie nazala (secretie nazala abundenta cu nas infundat), prurit nazal (mancarime la nivelul nasului) si stranut.

Astmul bronsic
Astmul bronsic este o afectiune respiratorie ce apare ca urmare a inflamatiei cronice a cailor aeriene si se manifesta prin spasmul reversibil (complet sau partial, cu sau fara tratament) al musculaturii netede de la nivel bronsic. Astmul este cel mai frecvent de tip alergic, dar nu intotdeauna. Manifestarile clinice includ: dispnee, wheezing (respiratie suieratoare), tuse si senzatia de constrictie toracica.

Eczemele
Eczema sau dermatita atopica este reprezentata de aparitia unei eruptii alergice care de obicei nu este determinata de contactul direct al pielii cu alergenul si care se asociaza cu rinita alergica sau astmul bronsic. Se manifesta prin: eruptie sub forma de placarde rosiatice uscate sau exudativ-zemuinde, localizate la nivelul fetei, antebratelor si in spatele genunchilor la copii sau la nivelul trunchiului la adult si care este insotita de prurit.

Urticaria
Urticaria este o reactie alergica a organismului, exteriorizata pe tegumente, sub forma de placi rosii, reliefate (ca placardele provocate de urzica), pruriginoase (dand mancarimi); se insoteste de o stare de neliniste, agitatie, insomnie, senzatia de arsura la nivelul tegumentelor. Apare de obicei in urma ingestiei de alimente sau medicamente, dar poate aparea si la persoanele non alergice.

Diagnosticul unei alergii este stabilit de medicul alergolog pe baza anamnezei, tabloului clinic si examenului fizic. Acesta va efectua teste alergologice care au ca scop depistarea alergenului implicat. Se folosesc in mod uzual doua tipuri de teste: teste cutanate si teste sangvine. Testele cutanate se bazeaza pe folosirea unei doze mici de alergen, care se amplaseaza pe piele sau se injecteaza intradermic pentru a urmari daca apare o reactie alergica locala. Sunt disponibile trei tipuri de teste cutanate: testul pick, testul intradermic si testul patch. Testele sangvine sunt teste indirecte, bazate pe detectarea in sange a anticorpilor produsi de organism ca raspuns fata de un alergen specific. De fapt, acestea masoara concentratia sangvina a anticorpilor de tip IgE fata de alergene specifice.

Tratamentul alopat al alergiilor

Calea cea mai sigura pentru a scapa de neplaceri este evitarea alergenului. Tratamentul antialergic este un tratament complex, care include terapie medicamentoasa (exista medicamente antihistaminice care se iau preventiv sau pentru a ameliora simptomele) si nemedicamentoasa. Tratamentul medicamentos este prescris si administrat sub indrumarea medicului alergolog si poate necesita control periodic in functie si de tipul si severitatea afectiunii alergice. De cele mai multe ori, pacientul alergic trebuie sa-si schimbe stilul de viata. De exemplu: regim dietetic in cazul alergiilor alimentare, cu suprimarea alimentului incriminat sau doar banuit. Modul de preparare al alimentelor este de asemenea important: de exemplu, prajirea poate creste efectul alergizant al unor alimente (seminte, nuci, alune si mai ales arahide). Se vor evita deci prajelile, rantasurile, cremele. De asemenea, se vor inlocui pernele de puf cu cele speciale, hipoalergice.

Remedii homeopate
Homeopatia vine cu o solutie adecvata in intampinarea acestei patologii frecvente, constituind o arma redutabila impotriva a tot ceea ce inseamna hiper-reactie la alergeni. Sa vedem care sunt cele mai folosite remedii in rinitele alergice:
Allium – cepa: in rinitele alergice cu secretii nazale apoase, abundente si foarte iritante (inrosesc si produc edemul mucoasei nazale) cu senzatie de intepatura/arsura la nivelul nasului, dar si al ochilor care lacrimeaza. Sabadilla: atunci cand debutul este cu stranut violent si spasmodic, urmand eliminarea de secretii apoase si abundente. Fata este fierbinte si pleoapele rosii si arzatoare. Pielea este aspra si uscata. Este un remediu excelent pentru copiii cu parazitoze intestinale care provoaca reactii alergice sau manifestari precum convulsii, tresariri, tremuraturi. Natrium Muriaticum: stranut violent si coriza apoa
sa care dureaza 1-3 zile. Raceli care incep cu stranut, pierderea mirosului si/sau gustului, cu uscaciune a buzelor, gurii si lacrimare abundenta cand tuseste sau stranuta. In astmul alergic sunt indicate: Calcarea Carbonica, daca astmul este declansat de efort. Tuse seaca si frecventa ce apare in timpul alergarii sau urcatului unor scari, urmata de dispnee (respiratie dificila) si wheezing (sunet ca un suierat care se aude din piept). Alergie la praf. Sulphur este unul din remediile de ales daca astmul alergic a aparut la scurt timp dupa vindecarea unor eruptii pe piele (tratate cu unguente si/sau cortizon). Arsenicum iodatum: la persoane care au pierdut mult in greutate, racesc frecvent si criza de astm se declanseaza intre orele 23.00 -2 a.m. Secretiile sunt iritante si se poate asocia o rinita alergica permanenta. In cazul alergiilor cu manifestare cutanata: Apis ch 30: pentru eruptii pruriginoase (cu mancarime) sub forma de papule (mici umflaturi) eritematoase (rosiatice) cu senzatie de intepatura – arsura si ameliorare la spalat cu apa rece. Este foarte util si dupa intepaturile de albine, insecte diverse si mai ales in edemul Quincke – forma de alergie cu afectarea predominanta a fetei (care este umflata si rosie) si a laringelui a carui mucoasa edematiata poate provoca senzatia de sufocare (pericol real). Dulcamara ch 30 in cazul in care eruptia apare pe suprafetele expuse la aer rece. Nux vomica ch 30 in caz de eritem (inrosire) dupa antibiotice. De asemenea, in cazul urticariilor asociate cu tulburari gastrice (greata, voma si pierderea apetitului). In concluzie, afectiunile alergice sunt o problema de sanatate ce tinde sa devina din ce in ce mai importanta pe masura ce tarile se industrializeaza si astfel creste si procentul persoanelor afectate. Alergia este in esenta o boala lumii moderne. Trebuie spus ca mai exista, totusi zone izolate din America de Sud sau Africa unde alergiile sunt practic inexistente.

Text: Dr. Alin Popescu
Medic specialist medicina sportiva
Tel: 0726.777.137 si
Dr. Adrian Dumitrescu,
Medic-lector homeopatie, specialist pediatrie.
E-mail: [email protected]
Tel: 0766.437.264

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.