Alergia la copii poate fi prevenita, sau macar, intarziata, respectand inca de la nastere un calendar dietetic. Se estimeaza ca, dintre copiii proveniti din familiile in care exista antecedente de alergie, intr-un procent de 50%, copiii vor dezvolta pana la varsta de 10 ani o alergie.
In primele luni de viata, sistemul de aparare imunitara a sugarului si tubul sau digestiv sunt imature. Asa se explica riscul ridicat de hipersensibilitate fata de o serie de alimente.
Simptome
Trei categorii de varsta sunt atinse de alergia alimentara:
copiii cu varsta cuprinsa intre 6 -12 luni: 12% copiii cu varsta cuprinsa intre 1- 3 ani: 31% copiii cu varsta cuprinsa intre 3 – 6 ani: 18%
Simptomele cel mai des intalnite la acesti copii sunt: eczema alergica, la cei care au mai putin de 1 an (localizata mai ales la nivelul obrajilor si membrelor), urticaria intalnita de la nastere la 3 ani si, mult mai rar, edemul lui Quincke (obstructie acuta si severa a cailor respiratorii), precum si astmul… Examenele de depistare se bazeaza fie pe prelevare de sange, care permite depistarea prezentei imunoglobulinelor specifice alergiei, fie prin teste cutanate, pentru a identifica alimentul responsabil.
Laptele hipoalergenic: proteinele din acest lapte, pe care il puteti procura din farmacii, sunt hidrolizate, diminuand astfel proprietatile lui alergizante. Acest produs este recomandat de medici bebelusilor cu varsta cuprinsa intre 1- 4 luni, la nevoie, cu extindere pana la 1 an.
Laptele bogat in „bacterii”: probioticii sunt microorganisme vii cu efect benefic asupra florei intestinale. Studiile realizate pe femei gravide si copiii lor (urmariti pana la varsta de 6 luni), au pus in evidenta rolul probioticelor in prevenirea alergiilor.
Diversificarea: nu inainte de 6 luni!
In ultimii ani s- a inregistrat o tendinta de a dezvolta mult mai devreme gustul copilului, facandu-l sa descopere diverse savori. Iata o cauza a alergiilor. Se pare ca exista o legatura intre varsta precoce de diversificare, numarul alimentelor introduse in alimentatie si aparitia eczemelor. „Se estimeaza ca riscul de dezvoltare a unei alergii este multiplicat de 1,4 ori cand 1- 3 alimente sunt propuse inainte de varsta de 4 luni si de 2,4 ori, incepand de la 4 alimente in sus”, afirma medicul francez J.Schmitz.
Diversificarea alimentara este recomandata dupa varsta de 5 luni in cazul bebelusilor fara risc de alergie. In cazul celor ce prezinta acest risc, este preferabil sa se amane introducerea a noi alimente pana la inceputul lunii a 7- a. Pentru inceput, este recomandat sa se diversifice alimentatia prin introducerea fructelor si legumelor. Fiecare aliment (fiert) se va introduce in hrana copilului in mod separat la un interval de o saptamana si nu in combinatie cu altele (in cantitati foarte mici).
In acest fel, parintii vor identifica cu usurinta care sunt alimentele la care copilul se dovedeste alergic.
de la 6 luni: legume proaspete, compoturi, iaurturi cu fructe, fara coloranti sau vanilie. de la 8 luni: uleiuri vegetale, dar nu din cele ce contin arahide.
Alergii pe viata?
Restrictiile alimentare pe termen lung se impun foarte rar. 80% dintre copii tolereaza foarte bine laptele de vaca la varsta curpinsa intre 9 -18 luni. Medicul, si nu parintii, este cel care alege momentul oportun pentru reintroducerea alimentului vinovat de alergie. In general alimentul in cauza este fiert, astfel sistemul digestiv il va digera mai usor. Mai tarziu, alimentul respectiv ii va fi dat crud, lasand insa sa treaca o saptamana intre cele doua momente. In situatiile unei alergii severe, medicul preconizeaza aceste diversificari progresive sa se faca sub supraveghere in mediu spitalicesc.
Retineti!
Inainte de un an, anumite alimente nu-si au locul in alimentatia unui copil, mai ales daca este alergic: laptele de vaca, ouale, arahidele, pestele si mustarul (tot mai des, parintii inlocuiesc sarea cu mustarul pentru a da un pic de gust mancarii copilului). Pe viitor, este posibil sa se dezvolte alergii cauzate de fructele exotice de genul mango si kiwi.
Ema Ofiteru
Pe aceeaşi temă mai poţi viziona următorul clip despre ALERGIILE ALIMENTARE ÎN COPILĂRIE pe canalul TV Online SensoTV, in categoria Sănătate: