Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Alergie la polen. Recomandări și soluții de tratament

Irina Gache; Surse: my.clevelandclinic.org, healthline.com, aafa.org, acaai.org, healthdirect.gov.au
9 iulie 2024
Share
Alergie la polen. Recomandări și soluții de tratament

Alergia la polen, cunoscută și sub numele de febra fânului sau rinită alergică, afectează milioane de oameni din întreaga lume. Această afecțiune frecventă apare atunci când sistemul imunitar are o reacție exagerată la polenul provenit de la copaci, ierburi și buruieni, ducând la o serie de simptome.

Deși alergia la polen poate fi dificil de gestionat, există mai multe recomandări eficiente și soluții de tratament pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Aquamare spray nazal hipertonic de la Assista. Este recomandat atât adulţilor cât şi copiilor, în congestia nazală provocată de infecţii, sinuzită sau alergii.

Alergie la polen, cauze și simptome

Alergia la polen poate fi întâlnită de la începutul primăverii până spre mijlocul toamnei. Alergia la polen este cauzată de răspunsul imun al organismului la particulele de polen eliberate de plante. Aceste particule mici și ușoare pot călători pe distanțe lungi prin aer. Principalele tipuri de polen care declanșează alergia la polen includ:

  • Polen de copac. Printre vinovații comuni se numără stejarul, mesteacănul, plopul, cedrul și arțarul. Polenul de copac este cel mai răspândit primăvara.
  • Polenul de iarbă. Diverse tipuri de iarbă eliberează polen la sfârșitul primăverii și vara.
  • Polenul de buruieni. Buruienile precum ambrozia, salvia și amarant sunt contribuitori majori, în special la sfârșitul verii și toamna.

Alergia la polen poate avea diverse simptome, care pot varia de la ușoare la severe și pot include:

În unele cazuri, alergiile la polen netratate pot duce la dezvoltare de astm alergic și dificultăți de respirație.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy. Au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

alergie la polen, alergia la polen, alergie, polen, antihistaminic, antialergic, alergen,

Cum gestionați alergia la polen. Sfaturi utile

1. Monitorizaţi prognoza de polen

Urmărirea zilnică a prognozei de polen vă poate ajuta să vă planificați activitățile pentru a minimiza expunerea și ameliorarea simptomelor de alergie la polen. Cantitatea de polen este de obicei mai mare dimineața devreme și în zilele uscate și cu vânt. Multe site-uri și aplicații meteorologice oferă prognoze zilnice privind polenul, permițându-vă să rămâneți informat(ă).

2. Rămâneți în casă în timpul perioadelor cu niveluri crescute de polen

Atunci când nivelurile de polen sunt ridicate, cel mai bine este să stați în casă cât mai mult posibil. Dacă trebuie să ieșiți afară, încercați să faceți acest lucru mai târziu în timpul zilei, când nivelul de polen este mai scăzut. Menținerea ferestrelor și ușilor închise poate ajuta, de asemenea, la prevenirea pătrunderii polenului în casă și diminuarea simptomelor de alergie la polen.

3. Utilizați purificatoare de aer și dezumidificatoare

Calitatea aerului interior poate fi îmbunătățită semnificativ prin utilizarea purificatoarelor de aer cu filtre HEPA, care pot capta particulele de polen. În plus, menținerea unui nivel scăzut de umiditate cu ajutorul dezumidificatoarelor poate reduce creșterea mucegaiului și a acarienilor, care pot declanșa, de asemenea, alergii. Atenţie, o umiditate prea scăzută vă poate afecta mucoasa nazală şi vă predispune la probleme respiratorii.

4. Mențineți aerul interior curat

Curățarea regulată poate ajuta la reducerea polenului și a altor alergeni din casă. Aspirați frecvent cu un aspirator care are filtru HEPA și ștergeți praful de pe suprafețe cu o cârpă umedă pentru a capta alergenii. Spălarea lenjeriei de pat și a perdelelor în apă caldă poate ajuta, de asemenea, la eliminarea polenului și la diminuarea simptomelor de alergie la polen.

5. Faceți duș și schimbați hainele după ce ați fost în aer liber

Polenul se poate lipi de piele, păr și haine și puteți avea simptome de alergie la polen chiar și în casă, cu geamurile închise. Dușul și schimbarea hainelor după ce petreceți timp afară pot ajuta la reducerea expunerii la polen.

6. Utilizați echipament de protecție

Atunci când efectuați activități în aer liber, cum ar fi grădinăritul sau cositul gazonului, purtarea unei măști și a ochelarilor de protecție poate ajuta la reducerea cantității de polen pe care o inhalați și la prevenirea pătrunderii acestuia în ochi. Fie că vorbim de o mască FFP2 sau de una standart, purtatul măştii vă ajută.

alergie la polen, alergia la polen, alergie, polen, antihistaminic, antialergic, alergen,

Tratament pentru alergie la polen

Tratamentul pentru alergie la polen variază în funcție de severitatea simptomelor. Este important să vă tratați în perioada alergiilor ca să nu dezvoltați astm alergic.

1. Medicamente fără prescripție medicală

Mai multe medicamente fără prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea simptomelor cauzate de alergia la polen:

  • Antihistaminice. Aceste medicamente pot reduce strănutul, mâncărimea și curgerea nasului, cele mai comune simptome din alergia la polen.
  • Decongestionante. Medicamentele din această categorie pot ajuta la ameliorarea congestiei nazale, dar nu trebuie utilizate pentru perioade îndelungate întrucât dau dependenţă.
  • Spray-uri nazale. Spray-urile nazale saline pot ajuta la eliberarea pasajelor nazale. Iar spray-urile nazale cu corticosteroizi pot reduce inflamația și simptomele de alergie la polen.

2. Medicamente pe bază de rețetă

Dacă medicamentele fără prescripție medicală nu sunt eficiente pentru alergia la polen, alergologul vă poate prescrie tratamente mai puternice:

  • Antagoniști ai receptorilor leucotrienici: Sunt medicamente care blochează leucotrienele, substanțe chimice implicate în reacțiile alergice.
  • Antihistaminice mai puternice și spray-uri nazale: Antihistaminicele puternice cu prescripție medicală și spray-urile nazale cu corticosteroizi pot oferi o ameliorare mai bună a simptomelor.

3. Vaccinuri antialergice (imunoterapie)

Vaccinurile antialergice sau imunoterapia presupun administrarea de injecții regulate cu cantități mici de alergeni pe parcursul mai multor ani. Acest tratament poate ajuta la desensibilizarea sistemului imunitar la polen, reducând simptomele în timp. Imunoterapia este de obicei recomandată persoanelor cu alergie la polen severă, care nu răspund bine la alte tratamente.

4. Imunoterapia sublinguală (SLIT)

SLIT este o alternativă la injecțiile antialergice, care implică punerea sub limbă a unei tablete sau picături care conține cantități mici de alergeni. Această metodă poate fi efectuată la domiciliu și este disponibilă pentru anumite tipuri de alergie la polen. Tabletele SLIT trebuie de obicei luate zilnic și funcționează similar cu injecțiile pentru alergii prin construirea treptată a toleranței la alergeni.

5. Remedii naturale

Unele persoane folosesc remedii naturale pentru alergia la polen, deși acestea ar trebui utilizate cu prudență și sub îndrumarea unui specialist:

  • Spălături nazele. Utilizarea unui vas neti cu soluție salină poate ajuta la clătirea polenului și a altor alergeni din pasajele nazale.
  • Quercetină. Un flavonoid natural găsit în fructe și legume, quercetina are proprietăți antiinflamatorii și antihistaminice.
  • Suplimente din plante cu acțiune antialergică. În combinație cu tratamentul antihistaminic pot fi folosite și suplimente cu plante care au acțiune antialergică.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.