Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Alergie

13 decembrie 2010
Share

Alergia este reactia organismului unor persoane la contactul repetat cu anumite substante, denumite alergene. Ele se gasesc in unele alimente, in aer, in unele medicamente. Reactie anormala si specifica organismului venit in contact cu o substanta straina (alergen) care nu antreneaza tulburari la majoritatea subiectilor. Pentru a surveni alergia, este necesar ca un prim contact sa fi avut loc intre alergen si organismul subiectului (sensibilizare).

Mecanism – rolul sistemului imunitar este de a recunoaste antigenele care se gasesc la suprafata microorganismelor si de a produce anticorpi (imunoglobuline) si globule albe (limfocite) sensibilizate. Acestea vor intra in contact cu aceste antigene cu scopul de a distruge microorganismele. Un proces asemanator se produce in mecanismul alergiei. Dar sistemul imunitar produce atunci anticorpi si limfocite sensibilizate fata de substante inofensive, alergenele, care sunt identificate pe nedrept ca antigene periculoase.

Cauze – Alergiile survin la subiectii genetic expusi: este un lucru frecvent ca manifestari alergice atat de diferite ca astmul, eczema atopica, rinita alergica sau urticaria sa afecteze mai multi membri ai unei familii. Alti factori favorizeaza aparitia reactiilor alergice: mediul (prezenta unui animal), infectiile virale si factorii emotionali.

Diagnostic – Evocat plecand de la antecedentele personale si familiale ale subiectului, de la obiceiurile de viata, de la semnele clinice (eczema, urticarie, rinita, astm, diaree etc.), diagnosticul este sustinut de testele cutanate.

Tratament – Cel mai bun tratament consta in evitarea, in masura posibilitatilor, a oricarui contact cu alergenul in cauza. Desensibilizarea este utila pentru alergiile cu veninuri de insecte, la acarieni sau la unele polenuri: administrand, sub o supraveghere medicala stricta, unele doze mici si progresiv crescatoare de alergen, se favorizeaza formarea anticorpilor, care vor bloca in consecinta reactiile alergice. Acest tratament reuseste in aproximativ 2 cazuri din 3, dar trebuie sa fie urmat timp de 3 ani cel putin. Tratamentul poate provoca efecte nedorite (mancarimi, edeme, eruptii), rar unele serioase (astm, soc anafilactic). Antihistaminicele usureaza simptomele (mancarimile datorate unei intepaturi de insecte, de exemplu).