Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Alergia la scortisoara: simptome si tratament

6 decembrie 2021
Share
Alergia la scortisoara: simptome si tratament

Sezonul scortisoarei se apropie. Scortisoara este un condiment popular care ne aminteste de perioada sarbatorilor de iarna si, totodata, prezinta multiple beneficii pentru sanatate. Unele persoane insa pot avea reactii alergice la acest condiment din cauza unei sensibilitati fata de proteinele continute de scortisoara. Femeile sunt mult mai expuse acestui tip de alergie, deoarece gatesc mai des si folosesc mai multe produse de ingrijire.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Alergia la scortisoara poate aparea atat cand o persoana consuma alimente care contin condimentul, cat si atunci cand foloseste produse cosmetice cu scortisoara. Persoanele care se confrunta cu o astfel de alergie trebuie sa analizeze cu atentie etichetele produselor.

Produse care pot contine scortisoara

Scortisoara poate fi intalnita in produsele de patiserie, budinci, deserturi, inghetata, bomboane si guma de mestecat, cereale pentru micul dejun si batoane cu cereale, preparate precum orezul cu curry, amestecurile de condimente, supe si sosuri, ceaiuri din plante, cafea, preparatele din restaurante, mancarea indiana. De asemenea, scortisoara poate fi unul dintre ingredientele din produsele de ingrijire precum pasta de dinti, apa de gura, lapte de corp, parfumuri.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena spray nazal Aquamare spray nazal hipertonic de la Assista, recomandat atât adulţilor cât şi copiilor, în congestia nazală provocată de infecţii, sinuzită sau alergii.

Simptomele alergiei la scortisoara

Simptomele se pot declansa cand o persoana mananca produsele care contin condimentul sau chiar il atinge. Acestea variaza de la persoana la persoana si pot fi de la moderate la severe. Dintre ele amintim: greata, durerile de stomac, diareea, varsaturile, furnicaturile, mancarimea sau umflarea fetei, dificultatile de respiratie, urticaria, ameteala, starile de lesin, iritatiile la nivelul pielii, inflamatia. In cazuri rare, alergia la scortisoara poate provoca anafilaxie, o reactie severa, potential fatala. Reactia anafilactica poate aparea in cateva secunde sau minute dupa expunerea la alergenul respectiv.

Scortisoara, condimentul care face minuni pentru sanatate

Alergie sau intoleranta?

Alergia alimentara se produce atunci cand sistemul imunitar identifica in mod eronat o substanta ca fiind daunatoare. Anticorpii sunt apoi eliberati pentru a distruge alergenul. Odata ce alimentul respectiv este consumat din nou, chiar si in cantitati mici, anticorpii semnaleaza imediat eliberarea substantelor chimice care provoaca diferite simptome de alergie. Desi intoleranta la un anumit produs poate provoca simptome asemanatoare cu ale alergiei, anticorpii nu sunt prezenti. Potrivit Clinicii Mayo, foarte multe persoane cu intolerante pot consuma cantitati limitate din alimentele la care prezinta aceasta intoleranta, fara a manifesta neaparat reactii adverse.

Cum se trateaza alergia la scortisoara

In primul rand, persoana alergica trebuie sa evite complet condimentul sau macar sa limiteze expunerea la acesta. Administrarea unui antihistaminic oral ar putea fi eficienta in reducerea simptomelor alergice, iar acesta poate fi utilizat si ca masura preventiva. In caz de soc anafilactic, pacientului trebuie sa i se injecteze epinefrina.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.