Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Alergia la latex: ce este si cum se manifesta?

7 iulie 2017
Share
Alergia la latex: ce este si cum se manifesta?

Alergia la latex descrie un lant de reactii alergice la substantele din latexul natural. O alergie reprezinta o hipersensibilitate a sistemului imunitar, iar aceste reactii apar cand sistemul imunitar al unei persoane reactioneaza la substantele din mediul inconjurator − in acest caz, este vorba despre latex.

Latexul poate fi natural sau sintetic. In stare naturala, el este un suc laptos secretat de anumite plante si este format dintr-o combinatie de rasini, taninuri, uleiuri, zaharuri, proteine care se intaresc cand intra in contact cu aerul.

Latexul natural este, de obicei, alb, insa poate fi si galben, portocaliu, stacojiu. Plantele folosesc latexul pentru a se apara impotriva insectelor.

Latexul pentru uz uman

Latexul pe care il cunoastem este extras din arborele de cauciuc intalnit in Africa si Asia de Sud-Est. Pe parcursul procesului de fabricare, poate suferi modificari. Uneori, in cazul in care productia este grabita, produsul din latex nu este bine spalat si, astfel, ia nastere un procent semnificativ de alergii la latex. Pudra utilizata la manusile chirurgicale reprezinta o amenintare deoarece latexul care nu a fost indepartat se lipeste cu usurinta de pudra. In timpul folosirii, cand manusile sunt scoase frecvent, pudra este imprastiata in aer, iar atunci cand latexul este inhalat, poate cauza alergii severe.

Produse care ar putea contine latex

Latexul poate fi intalnit in compozitia mai multor produse. Printre acestea se numara baloanele, dopurile pentru sticle, prezervativele, cateterele, diafragmele, gumele de sters, manusile de cauciuc, castile, benzile elastice ale pantalonilor si lenjeriei intime, suzetele, perucile, incaltamintea, unele dispozitive medicale, manusile chirurgicale, jucariile pentru dentitie, jucariile, curelele ceasurilor de mana etc. Nu toate brandurile folosesc latex, de aceea ar trebui sa cititi intotdeauna etichetele produselor pe care le achizitionati.

Cauzele alergiei la latex

Cauza exacta a alergiei la latex nu este cunoscuta. Se pare ca expunerea frecventa si repetata la latex si la produsele din cauciuc ar fi explicatia. Din 1980 incoace, a existat o crestere dramatica la nivel mondial a alergiei la latex. O argumentare logica ar fi masurile de precautie luate pentru a preveni raspandirea bolilor infectioase. Ca urmare, utilizarea manusilor din latex este astazi raspandita pe scara larga.

Sistemul imunitar al persoanelor alergice identifica latexul ca fiind un patogen. Oamenii sensibili reactioneaza la o proteina din seva arborelui de cauciuc. Sistemul imunitar declanseaza celulele din organism care produc imunoglobulina E (proteina asociata cu reactiile alergice). Urmatoarea data cand corpul intra in contact cu latexul, anticorpii simt si semnalizeaza sistemul imunitar pentru a elimina substante chimice, inclusiv histamina, in sange.

Alergia la latex: ce este si cum se manifesta?

Tipuri de alergie la latex

Hipersensibilitatea la latex. Reactiile severe apar imediat. Unii pacienti pot reactiona ca si in cazul intepaturii de albina. Simptomele pot include rinita, conjunctivita, iritatie, mancarime severa, crampe, probleme gastrointestinale. Pot aparea bataile rapide ale inimii, dureri in piept, dificultati de respiratie, tensiune arteriala scazuta. La persoanele sensibile, alergia se poate declansa prin expunerea la particulele rezultate in urma umflarii baloanelor, chiar si daca persoana nu este prezenta in momentul umflarii.

Dermatita alergica de contact. Persoanele cu acest tip de alergie au o reactie intarziata, eruptia apare dupa contactul cu latexul. Printre semne si simptome se numara aparitia unor cruste, a veziculelor, senzatia de arsura. Alergia este cauzata de aditivii si substantele chimice folosite pentru a procesa cauciucul. Din fericire, exista teste care determina exact substanta la care persoana este alergica.

Dermatita iritativa. Este cea mai comuna si cea mai blanda forma. Cauzeaza mancarimi, conduce la aparitia zonelor uscate, pruriginoase. De obicei, apare pe maini in urma utilizarii manusilor.

Nu exista tratamente care sa desensibilizeze o persoana alergica la latex, iar reactiile alergice se trateaza cu antihistaminice, adrenalina si steroizi.

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.