Alergia la alune apare atunci cand sistemul imun are un raspuns anormal, hipersensibil la una sau la mai multe proteine din alune. Alergia la alune este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare, atat in randul copiilor, cat si in randul adultilor. Este o afectiune frecventa, ce se mentine de-a lungul vietii si poate cauza reactii alergice severe.
Alergia la alune este cauza care duce la soc anafilactic si deces in urma alergiei alimentare. Incidenta alergiei la alune a crescut semnificativ in ultima decada, odata cu alte alergii, precum eczema (dermatita atopica), astm si rinita alergica.
Factorii de risc pentru alergia la alune
Factorii de risc includ un istoric personal sau familial de boli alergice, precum astm, rinita alergica si dermatita atopica. Alti factori care influenteaza aparitia alergiei la alune includ expunerea in timpul sarcinii si al alaptarii la proteinele din alune, ce se gasesc si in produsele alimentare si in cele cosmetice.
Semnele si simptomele alergiei la alune
Cel mai important pas in diagnosticarea alergiei la alune consta in istoricul personal si familial detaliat. Iata care sunt cei mai importanti factori care sugereaza o alergie la alune:
- Durata simptomelor: majoritatea reactiilor apar in primele 20 de minute de la consumul de proteine din alune, insa acestea pot aparea si la doua ore dupa aceasta.
- Simptomele specifice: aproximativ 80-90% dintre reactii implica manifestari cutanate, precum iritatia, roseata si mancarimea pielii.
Alergia la alune se poate manifesta si diferit, in afara reactiilor cutanate, iar acestea pot fi foarte severe. Pot include:
- Reactii respiratorii (dificultati respiratorii, tuse, respiratie suieratoare);
- Reactii gastrointestinale (greata, voma, diaree);
- Reactii cardiovasculare (cresterea pulsului, scaderea tensiunii arteriale);
- Reactii neurologice (lesin);
- Schimbari de comportament, in special in randul copiilor.
Pe langa acestea, testul alergologic cutanat este cel de electie, pentru a pune diagnosticul de alergie la alune. Este foarte important de stiut ca, singur, acest test nu indica diagnosticul de alergie la alune. Se vor lua in considerare toate analizele si istoricul medical personal si familial la un loc, pentru a asigura corectitudinea diagnosticului.
Cum putem tine sub control alergia la alune
Evitarea stricta a alunelor si tratamentul prompt al ingestiilor accidentale reprezinta principalele metode de tinere sub control a alergiei la alune. Scopul este de a micsora riscurile ingestiilor accidentale, in timp ce mentinem o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos. Inainte de a cumpara un produs, este necesar sa cititi eticheta cu ingredientele continute, deoarece exista multe produse alimentare si cosmetice care contin alune.
Totusi, uneori, chiar daca se evita strict, proteinele din alune pot fi ingerate accidental, aparand reactii alergice severe. In cazul in care acestea se manifesta, este necesar sa consultati imediat un medic. Este important de retinut ca severitatea reactiilor alergice este variabila si nu poate fi prevenita. Majoritatea persoanelor cu alergie la alune poate tolera uleiul de alune, deoarece proteinele din alune nu sunt prezente in uleiurile rafinate intens, exceptand uleiurile presate la rece. Expunerea la alune prin intermediul salivei unei alte persoane (de exemplu, prin sarut), poate genera o reactie alergica. Toate persoanele cu alergie la alune trebuie sa discute aceste aspecte cu un medic.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie