Alergiile reprezinta un tip de afectiuni frecvent intalnit primavara, care se manifesta printr-o forma de reactie de hipersensibilitate fata de anumite substante straine organismului. In prezent, alergenii din aer (polen, praf etc.), dar si alergenii alimentari reprezinta principala cauza de aparitie a unei reactii alergice.
Schimbarea anotimpului este privita cu teama de catre persoanele cu alergii. Vantul de primavara poate „aduce” cu usurinta alergii, viroze si sinuzite. Alergia este un raspuns anormal al sistemului imunitar care apare in urma contactului cu o substanta straina. Aceasta substanta, care declanseaza reactia alergica, este numita alergen. Numarul tot mai mare de persoane care sufera de alergii face ca acestea sa devina o problema reala de sanatate publica. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca pana in 2050 aproape jumatate din populatia globala va dezvolta cel putin o forma de alergie. Alergiile care apar in aceasta perioada a anului sunt adesea ignorate si tratate ca o viroza obisnuita. Cum putem face diferenta intre simptomele unei alergii si o raceala banala?
Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.
„Dezghetarea” alergiilor
Multe persoane care sufera de alergii acuza o exacerbare a simptomelor in aceasta perioada a anului. Care este motivul? Primavara, numarul alergenilor este in crestere, apare polenul, iar strazile se umplu de praf. In plus, atunci cand vremea era rece, ne petreceam mai mult timp in interior, iar eroii principali erau alergenii casnici. Principalii alergeni prezenti in spatiile interioare sunt acarienii, mucegaiurile, produsele chimice de uz casnic si parul de animale. Simptomele unei alergii pot fi cauzate si de imbracaminte. Se observa o crestere a numarului de persoane sensibile la materialele de lana sau blana.
Simptomele virozelor „primavaratice”
Majoritatea afectiunilor respiratorii acute sezoniere sunt cauzate de virusuri. Afectiunile de cauza bacteriana sunt mai putin frecvente si, de regula, pot aparea in urma complicatiei unei viroze respiratorii sau a unei boli cronice. Virozele respiratorii au un debut acut. Simptomele nu se amelioreaza in urma eliminarii factorilor potentiali cauzatori. De exemplu, nu veti observa o ameliorare a starii de sanatate imediat ce ati iesit dintr-o incapere. In cazul virozelor respiratorii, apar simptome precum:
- cefalee;
- nas infundat;
- secretii apoase la nivelul nasului;
- tuse uscata, iritativa;
- inapetenta;
- dureri musculare;
- febra.
Persoanele diagnosticate cu viroza respiratorie necomplicata prezinta o ameliorare a simptomatologiei dupa 4-6 zile de la debut. In cazul unei evolutii nefavorabile, suprainfectarea bacteriana are loc la cateva zile de la debutul infectiei virale, cu alterarea starii generale, aparitia unor secretii nazale si sputa de culoare verde-galbena, tuse cu expectoratie, febra inalta.
Viroza sau alergie de sezon
Exista numeroase tipuri de alergii ce se pot manifesta in diferite moduri. In aceasta perioada a anului, simptomele unei alergii pot fi confundate usor cu virozele respiratorii. Pacientii alergici prezinta adesea prurit nazal, secretii nazale apoase, nas infundat, cefalee, scaderea sau lipsa mirosului, tuse, senzatie de sufocare, tulburari digestive recurente, oboseala. Daca observati ca aceste simptome apar in fiecare an, in aceeasi perioada sau in mod regulat, va recomandam sa consultati medicul specialist.
Alergiile sezoniere. 8 trucuri pentru a reduce simptomele
Fumatul, alcoolul si stresul agraveaza alergiile?
Fumatul
Fumatul este principalul factor modificabil care agraveaza reactiile de tip alergic. Fumul de tigara contine numeroase substante nocive (monoxid de carbon, cadmiu, oxizi de azot, nicotina etc.) ce contribuie la aparitia simptomelor alergice. Atentie, substantele din fumul de tigara persista multa vreme in aerul dintr-o incapere, chiar daca aceasta a fost aerisita. Pentru a preveni expunerea la aceste substante nocive, va recomandam sa renuntati la fumat, sa evitati incaperile in care se fumeaza si sa curatati periodic tesaturile (draperii, covoare etc.) din aceste spatii.
Alcoolul
Consumul de alcool, cum ar fi vinul rosu, vinul alb si berea, poate reprezenta un factor agravant in aparitia rinitei sau a astmului bronsic. Un studiu publicat in 2016 de catre Academia Americana de Alergie sugereaza o posibila legatura intre consumul de acool si nivelul crescut de anticorpi IgE – imunoglobuline implicate in reactiile alergice. In cazul persoanelor care urmeaza un tratament antihistaminic, se recomanda evitarea consumului de alcool din cauza efectelor adverse.
Stresul
Specialistii din domeniul alergologiei afirma ca nivelul de stres are un rol determinant in declansarea simptomelor alergice si in durata simptomelor. Pentru a lupta impotriva alergiilor trebuie sa reducem nivelul de stres. Potrivit unui studiu efectuat de cercetatorii japonezi, activitatile de relaxare, cum ar fi ascultarea melodiei preferate, rasul sau plimbarea pot contribui la reducerea reactiilor alergice.