Cu fiecare studiu realizat, ne dam seama din ce in ce mai mult ca singura modalitate de a avea un stil de viata sanatos este intoarcerea la natura. Amploarea pe care au cunoscut-o toate produsele obtinute prin tehnici avansate, predominant chimice, este astazi din ce in ce mai umbrita de descoperirile efectelor negative pe care acestea le pot provoca.
Astfel, de la alimentele cu forme perfecte, imbogatite genetic, la cosmeticele si odorizantele de interior, toate se fac responsabile de declansarea multor neplaceri fizice (afectiuni respiratorii, dermatologice si chiar cancer). In acest peisaj se integreaza perfect, ca stadiu superior al evolutiei, produsele bio, ce au la baza elemente naturale si ecologice, in acord perfect cu modul firesc de functionare al organismului uman. Chiar si odorizantele de interior se bucura de variante bio. Desigur, nu la fel de sofisticate, cu senzori si dispozitive de pulverizare automata, insa mai putin riscante pentru sanatate.
Odorizantele clasice sunt daunatoare
Odorizantele conventionale aflate pe piata la ora actuala, indiferent de forma lor de prezentare, contin arome artificiale care pot da dureri de cap si pot elibera toxine usor asimilabile de organism. Acestea s-au dovedit deosebit de periculoase, prin concentratia mare de compusi organici volatili, formaldehide, toluen si alte substante cancerigene. Aerosolii propaga un numar mare de alergeni, iar lumanarile parfumate degaja prin ardere substante toxice care pot fi responsabile de declansarea cancerului. Numeroase teste au scos la iveala faptul ca aproape fiecare odorizant conventional contine cel putin o substanta chimica pe care legislatia o declara toxica sau periculoasa. Cateodata, chimicalele nici nu figureaza pe eticheta produselor, desi sunt recunoscute ca poluanti puternici ai mediului sau ca substante cancerigene.
Strategii de marketing daunatoare sanatatii
Chiar daca in aceasta industrie sunt bine cunoscute efectele negative ale odorizantelor de interior clasice, fabricantii nu iau masuri in aceasta directie, pentru ca nu exista legislatie care sa le impuna acest lucru. Astfel, ei nu fac decat sa combata diversele stiri negative aparute in presa, prin strategii de marketing mai putin adevarate. In loc sa acordati atentie precizarilor despre efectele purificatoare sau hipoalergice ale odorizantelor, intrebati-va de ce pe etichete sunt scrise de fiecare data atentionari referitoare la importanta aerisirii locuintei dupa folosirea produsului sau interzicearea inhalarii aerosolilor proveniti direct de la sursa.
Nici betisoarele parfumate nu sunt nevinovate
Piata aromoterapiei a cunoscut, nu demult, si in Romania fascinatia betisoarelor parfumate. Desi mai toate circula sub titlul de 100% natural, acest lucru nu este automat adevarat. Aceste produse emana in aer o cantitate mult peste limitele admise de benzen, substanta cancerigena. Astfel, o folosire indelungata a betisoarelor parfumate creste riscul de cancer al cailor respiratorii (sinusuri sau nas). Evitati excesul si aerisiti bine camera in care acestea au fost aprinse, mai ales inainte de culcare!
Alegeti bio, insa moderat
Daca doriti sa va parfumati casa, cautati odorizante sau lumanari parfumate care sa aiba in compozitie ceara 100% naturala, fara organisme modificate genetic. Acestea ar trebui sa contina uleiuri esentiale de lavanda, cedru, pin, menta, ienupar, cuisoare sau portocale certificate ecologic. Odorizantele bio au in compozitie alcool obtinut din ingrediente ecologice si diverse ape florale si uleiuri esentiale vegetale prelucrate bio. Chiar si in aceste conditii, nu este indicat sa abuzati de aromele pe care le degaja. Medicii recomanda ca remediile folosite de aromoterapie, ramura a medicinei alternative, sa fie controlate cu grija.
Fara indoiala, de cele mai multe ori, miresmele date de odorizantele de interior sunt deosebit de placute. Insa gazele toxice emanate prin arderea sau pulverizarea acestora se alatura poluarii de zi cu zi la care suntem supusi: aerul conditionat, sistemele de incalzire, fumul de tigara, detergentii, produsele de ingrijire corporala etc. In loc sa purificam aerul, il imbogatim cu alte substante daunatoare. Produsele bio sunt mai putin toxice, insa este bine sa le folosim tot cu moderatie. Excesul se face responsabil de multe neplaceri.
Text: Irina Chelarescu
Sursa: Life Care