Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ca este nevoie sa fim mai bine informati, sa fim receptivi la nevoile propriului corp, sa includem in stilul nostru de viata obiceiuri care ne fac bine si sa le eliminam pe cele care ne dauneaza, atat noua, cat si naturii.
In tot acest proces, am descoperit ca alimentatia are un rol esential, ca ceea ce introducem in organismul nostru are un impact puternic asupra sanatatii, dar si asupra nivelului de energie, starii de spirit, asupra calitatii vietii in general. Incet, incet incepem sa observam si ca impactul alegerilor noastre se extinde mai departe de propria persoana si ca putem contribui, zi de zi, cu pasi mici, la protejarea mediului inconjurator pentru generatiile viitoare.
Efectele substantelor chimice asupra organismului uman, inca necunoscute
Desi s-au facut progrese semnificative, efectele folosirii substantelor chimice in agricultura – erbicide, pesticide, fertilizatori – asupra organismului uman nu sunt cunoscute pe deplin. Un lucru insa e cert: aceste substante chimice patrund in corpul nostru nu doar prin consumul alimentelor, in al caror proces de obtinere au fost folosite, ci si indirect, prin contaminarea solului, a apei si chiar a aerului din preajma culturilor. Cei mai expusi sunt fermierii, ce pot inhala aceste substante chimice sau se pot contamina prin contact cutanat.
Copiii sunt supusi unui risc mai mare, intrucat organismul lor e incapabil sa elimine suficient de repede toxinele. Pesticidele pot afecta dezvoltarea copiilor in toate stadiile, pornind chiar din pantecul mamei.
Specialistii avertizeaza ca, chiar daca fiecare substanta chimica este testata individual si presupunem ca limitele sunt stabilite intotdeauna corect, cel mai adesea pentru fiecare cultura se folosesc mai multe tipuri de pesticide si erbicide, iar efectele interactiunii acestora in organismul nostru sunt insuficient studiate.
Solutia 100% organica
Spalarea sau curatarea fructelor, legumelor, ierburilor poate fi utila, insa nu este nici pe departe suficienta pentru a elimina riscul expunerii la aceste substante chimice. Din pacate, multe dintre dintre ele patrund prin radacini in sistemul plantei si se raspandesc, facand indepartarea lor imposibila. Te poti asigura ca iti protejezi organismul, insa, alegand produse organice.
Alimentele 100% certificate organic contin exclusiv ingrediente cultivate fara fertilizatori, pesticide, erbicide sau alte substante chimice, pe sol netratat cu substante sau ingrasamant chimic, de cel putin 3 ani.
Agricultura organica respinge folosirea hormonilor de crestere, a ingineriei genetice sau a iradierii in vederea conservarii alimentelor. Mai mult, aceste culturi au un impact benefic incredibil asupra mediului inconjurator – sustin regenerarea solului, protejeaza fauna, previn contaminarea surselor de apa potabila.
Beneficiile consumului de produse organice
Cercetarile stiintifice confirma faptul ca exista beneficii clare pentru promovarea culturii si a consumului de produse alimentare naturale, cu ingrediente certificate organic:
- Alegerea 100% organica nu inseamna doar protejarea organismului impotriva efectelor daunatoare si poate chiar nocive ale substantelor chimice, ci si furnizarea de nutrienti esentiali. Plantele crescute organic contin cantitati mai mari de vitamina C – de pana la 69% fata de cele coventionale, fier, magneziu, fosfor si fitochimicale cu efect antioxidant (antocianine, flavonoide, carotenoide) [1]. Cresterea consumului de polifenoli si antioxidanti si reducerea expunerii la pesticide, erbicide si alte substante chimice au fost asociate cu reducerea riscului de aparitie a bolilor cronice, precum bolile cardiovasculare si neurodegenerative, dar si a riscului de aparitie a unor anumite tipuri de cancer (precum limfomul non-Hodgkin). [1], [2], [3]
- Culturile conventionale contin niveluri ridicate de metale toxice precum cadmiul, un metal cu o toxicitate foarte mare, chiar si in doze mici. Cadmiul este eliminat foarte greu din organism, astfel ca se acumuleaza in timp si poate cauza disfunctii ale rinichilor si plamanilor sau demineralizarea oaselor. [4] Medicii si specialistii recomanda limitarea, pe cat posibil, a expunerii la aceste substante toxice.
- Laptele, carnea si branzeturile organice contin mai multi acizi grasi Omega-3, benefici pentru sanatate. In prezent, EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor) recomanda dublarea aportului de acizi grasi Omega-3 pentru populatia Europei. [1], [5]
- Studiile atrag atentia asupra faptului ca femeile insarcinate care consuma o cantitate mai mare de alimente organice au un risc mai scazut de preeclampsie si sanse mai mici de a naste copii cu hipospadie. [6], [7]
- Consumul de produse organice a fost asociat cu o calitate mai buna a spermei [8], dar si cu un risc mai scazut pentru aparitia bolilor de inima [3].
Suplimentele si ceaiurile din plante organice, o alegere constienta pentru sanatate si starea de bine, sunt disponibile si in Romania
Inspirati de aceasta nevoie pregnanta a oamenilor de intoarcere la natura si natural, fondatorii ORGANIC INDIA au conceput un proiect holistic ce a reusit sa schimbe aspectul agriculturii din nordul Indiei prin introducerea culturilor 100% organice. In timp, acest concept s-a transformat intr-un model de afacere sustenabila ce continua si azi sa ofere sprijin micilor agricultori din India si lupta sa vindece pamantul aridizat de suprasaturarea cu substante chimice. Compania distribuie azi in peste 50 de tari din intreaga lume produse ce contin plante medicinale 100% Certificate Organic, de o calitate exceptionala.
Gamele de produse ORGANIC INDIA – suplimente, pudre, ceaiuri – contin plante medicinale indiene 100% Certificate Organic, folosite de mii de ani si in Ayurveda si ale caror beneficii pentru sanatate au fost demonstrate in numeroase studii stiintifice:
- Tulsi (Busuioc Sfant) – planta adaptogena, cu efect antistres [9] si antidepresiv;
- Neem– planta cu efect de purificare a sangelui si actiune benefica in afectiunile pielii [10];
- Ashwadandha – planta cu actiune anxiolitica [11] si efect benefic asupra sexualitatii si sanatatii sistemului reproducator;
- Shatavari – planta ce echilibreaza nivelul de hormoni, actioneaza benefic in menopauza si stimuleaza lactatia [12];
- Brahmi (Gotu Kola) – planta adaptogena ce sprijna memoria si imbunatateste starea psihica [13];
- Turmeric – antiinflamator natural, cu actiune benefica pentru sanatatea articulatiilor [14];
- Ghimbir – planta cu efect energizant si de stimulare a metabolismului;
- Triphala – formula ayurvedica bogata in antioxidanti [16], cu efect de curatare naturala a colonului, ce previne constipatia.
ORGANIC INDIA nu foloseste in niciun stadiu al productiei pesticide sintetice, erbicide, ingrasaminte sau alte tratamente chimice si produsele nu contin organisme modificate genetic (Certificare Non-GMO).
De ce sa alegi 100% organic? Pentru ca e singura cale prin care putem inainta frumos ca indivizi, ca specie, ca locuitori ai unei planete ce are nevoie sa se vindece. Sta in puterea ta sa iei decizii constiente! Alege produse certificate organic pentru sanatatea ta, a celor dragi si a naturii, pentru planeta, pentru speranta si viata!
Afla mai multe detalii despre produsele ORGANIC INDIA si patrunde in lumea beneficiilor celor mai renumite plante medicinale indiene, folosite si in Ayurveda de mii de ani AICI!
Te invitam sa devii parte din Comunitatea ORGANIC INDIA ROMANIA pentru a descoperi impreuna puterea transformatoare a celei mai bune alegeri: Adevarata Stare de Bine!
[1] Organic Foods Contain Higher Levels of Certain Nutrients, Lower Levels of Pesticides, and May Provide Health Benefits for the Consumer
[2] Organic food consumption and the incidence of cancer in a large prospective study of women in the United Kingdom
[3] The Effects of Italian Mediterranean Organic Diet (IMOD) on Health Status
[4] Cadmium in food chain and health effects in sensitive population groups
[5] Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol
[6] Reduced risk of pre-eclampsia with organic vegetable consumption: results from the prospective Norwegian Mother and Child Cohort Study
[7] Organic Food Consumption during Pregnancy and Hypospadias and Cryptorchidism at Birth: The Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa)
[8] High Sperm Density among Members of Organic Farmers Associations
[9] Anti-stress activity of Ocimum sanctum Linn.
[10] Chemical and biological investigations on Azadirachta indica (the neem tree)
[11] Anxiolytic-antidepressant activity of Withania somnifera glycowithanolides: an experimental study
[12] Effect of Asparagus racemosus rhizome (Shatavari) on mammary gland and genital organs of pregnant rat
[13] Effect of Centella asiatica on cognition and oxidative stress in an intracerebroventricular streptozotocin model of Alzheimer’s disease in rats
[14] Safety and Anti-Inflammatory Activity of Curcumin: A Component of Tumeric (Curcuma longa)
[15] Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: A pilot study
[16] Antioxidant properties of the ayurvedic formulation Triphala and its constituents