Consumul a opt băuturi alcoolice pe săptămână este asociat cu un risc cu 60% mai mare de hipertensiune arterială (HTA) la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Iar riscul și severitatea hipertensiunii arteriale au crescut pentru cei care au consumat mai mult alcool. Concluzia aparţine unui studiu publicat la începutul lunii septembrie în Journal of the American Heart Association.
Constatările sugerează că obiceiul zilnic de a „bea un păhărel” ar putea pune un grup deja vulnerabil în faţa bolilor de inimă la un risc și mai mare. Potrivit Asociației Americane a Diabetului, două din trei persoane cu diabet declară că au tensiunea arterială crescută sau că iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale. Această combinație dublează riscul de a dezvolta boli de inimă, relatează American Heart Association (AHA). Potrivit AHA, adulții cu diabet zaharat au un risc de 2-4 ori mai mare de a muri de boli de inimă decât persoanele fără diabet.
Ce trebuie să ştim despre consumul de alcool în diabet
Cercetările anterioare au stabilit că consumul intens de alcool este asociat cu hipertensiunea arterială. O constatare-cheie a noului studiu este că până și consumul moderat de alcool a fost asociat cu risc crescut de hipertensiune la pacienții cu diabet zaharat.
Creşte cantitatea de alcool consumat, creşte şi riscul
Deoarece majoritatea participanților luau deja unul sau mai multe medicamente pentru tensiunea arterială, cercetătorii au ajustat analiza citirilor tensiunii arteriale pentru a ține seama de efectele medicamentului şi pentru a estima gradul de bază al tensiunii arteriale crescute.
După ajustarea în funcție de factori, inclusiv boli cardiace preexistente, vârstă, sex, indicele de masă corporală (IMC) și starea de fumat, cercetătorii au găsit următoarele rezultate:
- Consumul ușor de alcool nu a fost asociat cu tensiunea arterială crescută sau cu vreun stadiu al hipertensiunii arteriale.
- Consumul moderat de alcool a fost asociat cu o creştere cu 79% a riscului de tensiune arterială crescută; cu 66% a riscului de hipertensiune arterială stadiul 1 și cu 62% pentru hipertensiune arterială stadiul 2.
- Consumul intens de alcool a fost asociat cu creșterea de 91% a riscului de tensiune arterială crescută; cu 149% (o creștere de aproape 2,5 ori) a riscului de hipertensiune arterială stadiul 1 și cu 204% (o creștere mai mare de trei ori) pentru hipertensiune arterială stadiul 2. Deci cu cât este consumat mai mult alcool, cu atât este mai mare riscul și severitatea tensiunii arteriale crescute.
Definirea parametrilor
La studiu au participat 10.200 de persoane. Vârsta lor medie a fost de 62 de ani, iar numărul mediu de ani de când participanții au fost diagnosticați cu diabet zaharat a fost de 10. Participanții au declarat numărul de băuturi pe care obişnuiesc să leconsume pe parcursul unei săptămâni. O băutură a fost definită ca 0,35 l bere, 0,18 l de vin sau 0,045 l lichior.
Cercetătorii au clasificat consumul de alcool ca fiind:
- ușor: 1-7 băuturi pe săptămână
- moderat: 8-14 băuturi pe săptămână
- intens: peste 15 băuturi pe săptămână.
Iar tensiunea arterială au clasificat-o astfel:
- normală – sub 120/80 mmHg
- ridicată – 120-129 / <80 mmHg
- hipertensiune arterială: – stadiul 1: 130-139 / 80-89 mmHg – stadiul 2 : 140 mmHg / 90 mmHg sau mai mare.