Potrivit unui studiu in cadrul caruia au fost monitorizati 200 de bebelusi, copiii alaptati au fost la fel de susceptibili de a dezvolta „febra fanului” ca si bebelusii hraniti cu biberonul. Nici in cazul astmului, eczemelor si alergiilor alimentare nu s-au inregistrat diferente intre cele doua grupuri.
Cercetarea contrazice studii anterioare, inclusiv pe cel citat de UNICEF, potrivit caruia copiii alaptati au un risc mai mic de a dezvolta cinci alergii diferite. Si National Childbirth Trust, Marea Britanie, spune ca alaptatul ofera protectie impotriva astmului si a respiratiei suieratoare atunci cand exista in familie cazuri de alergii.
Cercetatorii Universitatii de Medicina din Chicago au declarat ca mai sunt necesare studii pentru a confirma rezultatele lor si ca mamele ar trebui sa continue sa alapteze.
Alaptatul, bun si pentru mama
NHS (Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie) este de parere ca alaptatul le ofera copiilor un inceput de viata sanatos, pentru ca stimuleaza dezvoltarea bacteriilor „bune” din stomac, reduce infectiile respiratorii, pe cele ale urechii si constipatia. In plus, bebelusii alaptati prezinta un risc mai mic de a fi obezi. Desi orice masa (de lapte matern) ajuta, NHS recomanda hranirea copiilor in primele sase luni exclusiv cu lapte matern. Alaptarea prezinta beneficii si pentru mame, prin reducerea riscului de a dezvolta cancer la san si cancer ovarian.
Elena Coroianu
Sursa: dailymail.co.uk