Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Alaptatul

20 septembrie 2006
Share

Daca in timpul sarcinii preocuparile si temerile gravidelor sunt legate in special de felul in care va decurge travaliul si nasterea, imediat dupa producerea evenimentului, ele isi concentreaza atentia asupra modului in care isi vor hrani copilul.

Laptele de mama este alimentul ideal pentru copil in primele sase luni de viata

Oricum, pentru toate femeile, momentul inceperii alaptatului nu este deloc usor. Nou-nascutul se naste cu reflexul de supt, dar el trebuie invatat cu rabdare cum sa apuce sanul. Unele mamici sunt mai indemanatice si fac lucrul acesta de la inceput cu usurinta, altele trebuie sa se chinuie cateva zile pana sa dobandeasca tehnica alaptatului si sa-si tina copilul corect la san.
Dar indiferent de cat de usor sau de greu are loc initierea alaptatului, orice femeie care a nascut nu trebuie sa uite ca laptele de mama este alimentul ideal pentru copil in primele sase luni de viata.

De ce? Pentru ca:
este adaptat statusului fiziologic al nou-nascutului si se digera foarte usor; prin prezenta anticorpilor – singurele substante din compozitia laptelui de mama care nu au putut fi reproduse in formulele de lapte praf – el potejeaza nou-nascutul in perioada de alaptare impotriva infectiilor; nou-nascutii nu fac alegie la laptele de mama, in schimb pot face alergie la laptele praf.
Pe de alta parte, daca privim putin mai departe, vom vedea ca alaptatul prezinta avantaje nu numai pentru nou-nascut ci si pentru femeia care alapteaza:
consumul de energie pe care-l presupune fabricarea laptelui o ajuta pe aceasta sa piarda kilogramele in plus cu rapiditate si sa-si revina mult mai usor la forma initiala; este mult mai comod de manipulat; este foarte economic pentru bugetul familiei.

Alaptatul trebuie inceput imediat dupa nastere

Desi in ultimile decenii companiile care se ocupa cu producerea laptelui praf au invadat din ce in ce mai mult farmaciile si magazinele cu formule din cele mai diverse si mai sofisiticate, adaptate celor mai diverse nevoi ale copilului mic, totusi ele nu au putut niciodata sa concureze real cu „primul loc” pe care l-a detinut si il detine din totdeauna in alimentatia nou-nascutului laptele de mama.

Laptele care vine in primele zile dupa nastere este foarte important pentru sanatatea nou-nascutului din primele luni de viata. El este numit „colostru”, are o culoare usor galbuie si o compozitie mult mai complexa decat laptele care va veni in mod curent, odata cu instalarea definitiva a lactatiei.
Alaptatul trebuie inceput imediat dupa nastere, aceasta modalitate reprezentand cea mai eficienta cale de declansare precoce a secretiei lactate. In majoritatea maternitatilor din Romania s-a renuntat la programele rigide de alaptat, actualmente el facandu-se in functie de nevoile sugarului. Data fiind formula complexa a compozitiei laptelui matern, se considera ca suplimentele de ceai sau de alte alimente nu sunt necesare pentru a fi introduse in alimentatia nou-nascutului pana la varsta de sase luni.

Succesul reusitei alaptatului tine foarte mult de modul in care mama invata sa aplice tehnica corecta, pe care o invata inca din primele ore dupa nastere de la asistenta de neonatologie si de la moasa. Ca orice lucru nou invatat, este nevoie de rabdare si intelegere din partea mamei si fata de nou-nascut pentru ca si el la randul lui poate intampina unele greutati de acomodare, mai ales in situatia in care mama are unele probleme cu sanii sau cu mameloanele. Chiar daca de multe ori, la inceput, nou-nascutul nu mananca decat foarte putin, el trebuie pus la san ori de cate ori ii este foame, pentru ca numai astfel el va incepe sa se hraneasca cu adevarat. In felul acesta si glandele mamare ale femeii sunt stimulate si produc tot mai mult lapte, pe masura nevoilor crescande ale nou-nascutului.
Laptele ideal pentru bebelus

Alaptatul presupune din partea mamei multa rabdare, mai ales in primele zile dupa nastere, perioada in care pe de o parte mama invata sa alapteze iar pe de alta parte are loc acomodarea reciproca a celor doi.
Pozitionarea corecta a copilului la san in timpul alaptatului contribuie esential la succesul acestei tehnici de hranire si la evitarea unor situatii a caror aparitie poate afecta atat mama cat si copilul.

Pozitia cea mai potrivitapentru alaptare

Pozitia pe care o adopta mama in timpul suptului depinde foarte mult de modul in care ea a nascut:
dupa o nastere naturala, pozitiile cele mai indicate de alaptare sunt: semisezand in pat, cu o perna la spate si alta sub copil sau sezand pe un scaun cu o perna pe genunchi; daca mama a avut epizotomie sau perineotomie (taietura la perineu) este posibil ca uneori ea sa simta un disconfort usor, care poate fi insa atenuat prin folosirea unui colac de plastic; in cazul unei mamici cu operatie cezariana, in primele zile de obicei se practica pozitia culcat pe o parte; pozitiile semisezand sau sezand se pot practica mai tarziu.
Dupa ce mama a adoptat pozitia cea mai confortabila pentru ea, cu mana stanga va sustine capul si corpului bebelusului, iar cu cea dreapta va prinde sanul de pe aceeasi parte si va atinge cu el obrajorul acestuia. In mod reflex bebelusul va intoarce capul si va apuca sanul.

Un copil este bine asezat la san cand:
mamelonul (sfarcul) si o parte din areola mamara sunt in gura lui; suge ritmic si cu pauze periodice; mama nu simte o senzatie dureroasa in mamelon (sfarc) cand el suge.
Cele mai multe mame, dupa ce invata sa pozitioneze corect copilul la san, isi adopta ele pozitiile cele mai convenabile, astfel incat spatele sa nu fie tensionat iar pozitia picioarelor sa nu ingreuneze circulatia periferica de intoarcere si sa duca la amortirea lor. Durata unui alaptat corect este in medie de o jumatate de ora, copilul trebuind sa fie pus in aceasta perioada alternativ la ambii sani.

Copilul se pune la san ori de cate ori are nevoie

La inceput, pana el isi formeaza un program, intervalul va fi mai scurt, dar treptat, lucrul acesta facandu-se la aproximativ doua – trei ore.In acest fel, el va fi pus de circa 8 – 12 ori in cursul unei zile intregi.

Problemele pe care le pot avea cu sanii unele mame in perioada in care alapteaza sunt variabile: de la sani durerosi si tensionati la leziuni ale mameloanelor, angorjarea sanilor, mastita sau in cazuri mai rare abcesul mamar. De cele mai multe ori, toate aceste complicatii apar datorita proastei pozitionari a copilului la san. Este esential ca mama sa-si insuseasca inca din primele ore dupa nastere, cu ajutorul asistentei pediatre sau al moasei, tehnica corecta de alaptat, pentru a putea evita astfel aparitia complicatiilor mentionate mai sus.

Semnele care reflecta ca tehnica folosita de mama este buna sunt:
dupa alaptat sanii sunt moi si nedurerosi; copilul care creste progresiv in greutate, doarme linistit si se trezeste la intervale regulate pentru un nou supt.
Dupa primele alaptaturi mamele incep sa-si faca probleme si se intreaba daca bebelusii lor au suficient lapte. Cantitatea de lapte pe care organismul femeii o produce este in stransa relatie cu frecventa si cantitatea pe care o suge copilul. Astfel cu cat el va suge mai mult si mai des, cu atat organismul femeii va produce mai mult lapte.

Mama trebuie sa manance multe produse lactate

Alimentatia mamei in perioada in care alapteaza nu trebuie sa difere mult fata de cea din sarcina. In plus se recomanda cresterea consumului de produse lactate in aceasta perioada. De asemenea consumul unei cantitati de lichide corespunzatoare (aproximativ 2 l) este important.

Orice mama care alapteaza este bine sa nu uite ca inainte cu o jumatate de ora de fiecare alaptat trebuie sa bea un pahar de lapte.

Recomandam tuturor proaspetelor mamici sa nu uite ca laptele ei asigura in primele sase luni de viata integral nevoile de hrana ale bebelusului si ca nimic nu trebuie sa fie mai important in aceasta perioada pentru ea, daca doreste sa aiba un copil sanatos si viguros.

Vania Limban
Moasa
ACTIVE CENTER
Tel: 0722288856, 02/413 84 08
[email protected]

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.