In popor se spune atunci cand sughitam ca „ne pomeneste cineva”, cu sensul ca se vorbeste despre noi. Ce se intampla, de fapt, atunci cand sughitam? Sughiturile sunt contractii repetitive si incontrolabile ale diafragmei. Diafragma este muschiul care se afla chiar sub plamani si regleaza respiratia. In momentul in care diafragma se contracta, oxigenul patrunde in plamani. Cand diafragma se relaxeaza, plamanii elibereaza dioxid de carbon. In momentul in care diafragma se contracta in afara ritmului apare si sughitul. Fiecare spasm al diafragmei face ca laringele si corzile vocale sa se inchida.
Valul brusc de aer din plamani declanseaza sughitul. Termenul medical utilizat pentru sughit este singultus.
Care sunt cauzele sughitului?
Specialistii au intocmit o lista a cauzelor sughitului. Printre acestea se numara consumul alimentelor fierbinti care irita nervul frenic (nervul principal al diafragmei), consumul exagerat de alimente, sucurile acidulate, mancarea inghitita repede, alimentele picante, schimbarile bruste de temperatura, stresul emotional sau aerofagia (cand se inghite prea mult aer).
Exista si cateva conditii medicale ce pot conduce la aparitia sughitului: afectiunile gastrointestinale (boli inflamatorii intestinale, boala de reflux gastroesofagian), problemele respiratorii (pneumonie sau astm), conditii care afecteaza sistemul nervos central (encefalita, tumoare cerebrala), conditii care irita nervul vag, reactii psihologice (emotie, anxietate, stres, soc), afectiuni ale metabolismului (hiperglicemie, hipoglicemie, diabet).
Posibile complicatii ale sughitului
In cazul in care sughiturile nu dispar pot aparea anumite complicatii: pierderea in greutate (atunci cand sughitul intervine la intervale scurte si pacientului nu i se permite sa manance in mod corespunzator), insomnia (daca sughitul persista in timpul orelor de somn), oboseala, problemele de comunicare, depresia, vindecarea ranilor in urma interventiei chirurgicale poate dura mai mult.
Care sunt factorii de risc?
Sughitul poate aparea indiferent de varsta, chiar din pantecul mamei. Exista mai multi factori care pot influenta aparitia sughitului. S-ar putea sa fiti mai susceptibili daca sunteti barbati, daca experimentati stres emotional, daca ati suferit o interventie chirurgicala in special la nivelul abdomenului. Medicul specialist va poate recomanda cateva teste atunci cand cauzele sughitului nu sunt cunoscute. In general, se fac teste de sange pentru a se identifica anumite infectii: endoscopie, bronhoscopie, electrocardiograma etc.
Ce tratamente exista impotriva sughitului
Daca vreti sa scapati de sughit ati putea incerca aceste cateva secrete: beti incet cateva guri de apa rece, tineti-va respiratia o perioada scurta de timp si repetati gestul de 3-4 ori, o data la 20 de minute, faceti gargara cu apa foarte rece, mancati o felie de lamaie, inghititi putin zahar tos, respirati intr-o punga de hartie, asezati-va jos si stati cu genunchii cat mai aproape de piept perioade scurte de timp. Sughitul prelungit poate afecta calitatea vietii, tocmai de aceea medicul specialist va poate prescrie anumite medicamente care sa relaxeze muschii, medicamente care trateaza epilepsia, pastile antipsihotice sau chiar medicamente impotriva senzatiei de greata.
Pentru a preveni sughitul ar fi bine sa va feriti de consumul de alcool, de bauturile carbogazoase etc. In plus, trebuie sa va mentineti calmul pentru a evita emotiile intense.
Ruxandra Dumitrescu
Surse: Medicalnewstoday.com; Healthline.com