Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Societatea Romana de Cancer si societatile studentilor medicinisti au lansat campania „Un viitor fara pata!”. Scopul acesteia este informarea si educarea tinerilor cu privire la riscurile melanomului malign. Anul trecut au fost depistate in Romania 1.121 de cazuri de melanom malign. Aproape o treime din cei diagnosticati mor anual.
Astfel, in 2012 s-au inregistrat 364 de decese din cauza melanomului malign, dintre care 189 la barbati si 175 la femei.
Romania se afla printre tarile cu incidenta scazuta in Europa a melanomului malign, cu o rata de 4,5 la suta de mii de persoane. Rata incidentei in Europa este de 11,1 la suta de mii de persoane. „Melanomul malign este o tumora la nivelul pielii, particularitatea ei este ca metastazeaza foarte repede inainte de a fi depistata”, a explicat prof. dr. Rodica Cosgarea, presedintele Societatii Romane de Dermato-Oncologie.
Melanomul este responsabil de numai 4% din toate cancerele cutanate, dar provoaca 80% dintre decesele cauzate de cancerul cutanat, desi este curabil in cazul in care este detectat la timp. Multi pacienti au o evolutie nefavorabila, din cauza diagnosticarii tardive. Pe de alta parte, daca este diagnosticat timpuriu, melanomul are sanse de vindecare in 98% dintre cazuri.
Prof. dr. Rodica Cosgarea a insistat asupra prezentarii la medicul de specialitate la cea mai mica modificare care apare pe piele. Cei mai importanti factori de risc externi sunt: expunerea la soare si ultraviolete artificiale, la solar. Specialistul a mai spus ca, din nefericire, pacientul ajunge mult prea tarziu la medic si, de aceea, apare decesul.
Dr. Cosgarea recomanda o autoexaminare atenta a pielii, a modificarii alunitelor si orice schimbare observata ar trebui sa ii determine pe oameni sa mearga la medic pentru dermatoscopie si examen clinic.
Text: Irina Prodan