Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Aflati care sunt cele mai comune probleme in sarcina!

21 noiembrie 2013
Share

In timpul sarcinii, este posibil sa va confruntati cu o serie de probleme care nu sunt neaparat periculoase, dar care ar putea avea nevoie de un plus de atentie. Printre aceste probleme se numara crampele musculare, urinarea frecventa, arsurile la stomac, indigestia, varicele, durerile de spate, constipatia, hemororizii, starile de greata etc.

Din fericire, unele modificari simple va pot scuti de multe simptome neplacute. Intotdeauna insa este indicat sa va consultati cu medicul care va supervizeaza sarcina.

 

Crampele musculare

Crampele sunt resimtite ca o durere brusca, ascutita, care apare de obicei in muschii gambei si mai ales pe timp de noapte. Din pacate nu se stie exact ce cauzeaza aceste crampe. Pentru a le evita, exercitiile fizice regulate, in special miscarile gleznelor si picioarelor, va vor imbunatati circulatia sanguina. Stretchingul este de mare ajutor, la fel si daca va veti misca degetele de la picioare in sus si in jos.

 

Urinarea frecventa in timpul sarcinii

Urinarea frecventa poate fi o problema in primele 12-14 saptamani de sarcina. Dupa aceasta perioada, problema incepe sa dispara si mai apare in ultimele saptamani, atunci cand fatul apasa pe vezica urinara. Din pacate, nu prea exista foarte multe lucruri pe care le puteti face in astfel de conditii, mai ales ca este foarte important sa consumati lichide pe tot parcursul sarcinii. Ati putea reduce totusi aportul de lichide inainte de a merge la culcare.

 

Constipatia si hemoroizii – probleme specifice sarcinii

Constipatia este o problema comuna in cazul femeilor insarcinate. Daca nu este tratata, constipatia poate conduce la aparitia hemororizilor, venele umflate din jurul anusului. Este important sa preveniti constipatia pentru a va simti bine. Incercati sa cresteti aportul de fibre din dieta dumneavoastra, consumati cereale integrale, fructe proaspete dar si deshidratate, nuci, fasole uscata, linte etc.

Beti intre 6 si 8 pahare de apa pe zi. Exista si laxative pe care le pot lua si femeile insarcinate, insa trebuie mai intai sa vorbiti cu medicul dumneavoastra. Daca se intampla sa dezvoltati totusi hemoroizi, incercati sa reduceti inflamatiile cu ajutorul cuburilor de gheata. Puteti incerca si anumite creme speciale, dar din nou trebuie sa cereti sfatul specialistilor.

 

Varicele

Varicele sunt vene superficiale care se dilata in mod exagerat si care sunt inestetice. Hormonii de sarcina agraveaza aceasta problema. Exista cativa pasi simpli pe care ii puteti urma si care va pot ajuta. In primul rand, evitati sa stati in picioare foarte mult timp, nu stati cu picioarele incrucisate, odihniti-va tinand picioarele mai sus decat restul corpului, faceti miscare, mergeti la cursuri de gimnastica in apa, purtati ciorapi de sustinere, anuntati-va medicul daca apar zone inrosite, umflate sau dureroase.

 

Infectiile din timpul sarcinii

Sarcina creste riscul dezvoltarii unor infectii precum gripa, varicela etc. Complicatiile sunt aceleasi ca si pentru restul populatiei, insa pot include avortul spontan sau nasterea prematura. In ceea ce priveste varicela in timpul sarcinii, exista sanse foarte mici ca fatul sa se nasca cu un defect, insa daca este contractata chiar la sfarsitul sarcinii, este totusi posibil ca cel mic sa devina foarte bolnav.

 

Durerile de spate

Durerile de spate din timpul acestei perioade apar ca urmare a combinatiei dintre ligamentele moi si greutatea fatului care este in crestere si care altereaza postura. Important este sa va mentineti o postura corecta, sa faceti miscare, sa purtati incaltaminte confortabila si sa va faceti masaj.

Sa nu uitam nici de greturile din sarcina, poate chiar cea mai intalnita problema, care se manifesta la inceputul sarcinii. Cu o dieta si cu putina atentie insa, puteti depasi cu succes aceasta perioada.

 

Ruxandra Raica
Surse: cyh.com; nhs.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.