Beneficiile alaptarii se intind dincolo de faptul ca laptele matern reprezinta alimentatia de baza a bebelusilor. Laptele matern contine vitamine si nutrienti de care bebelusul are nevoie in primele sase luni de viata, dar contine si substante care ajuta organismul celor mici sa lupte impotriva anumitor afectiuni. In plus, avantajele alaptarii sunt nenumarate chiar si pentru proaspata mamica. Autoritatile in domeniu recomanda alaptarea pana la varsta de sase luni a bebelusului.
In urma studiilor, s-a ajuns la concluzia ca bebelusii care sunt alaptati in aceste prime luni de viata se confrunta cu mai putine infectii ale urechilor, probleme respiratorii si diaree. De asemenea, fac mai putine vizite la medic.
Alaptarea si bebelusul
Laptele matern reprezinta un mix perfect de vitamine, proteine si grasimi – cam tot ceea ce are nevoie un bebelus pentru a creste si a se dezvolta armonios. Laptele matern contine anticorpi care ajuta organismul bebelusului sa lupte impotriva bacteriilor, il feresc de riscul astmului si alergiilor. Printre beneficiile alaptarii pentru copil se numara si un IQ mai mare, mai tarziu in viata. In plus, apropierea fizica, contactul dintre mama si copil il fac pe cel din urma sa simta siguranta de care are nevoie. De asemenea, copiii alaptati dezvolta o greutate normala pe masura ce cresc. Astfel, avantajele alaptarii se intind dincolo de aceasta perioada de la inceputul vietii, ferindu-i pe cei mici de anumite tipuri de cancer, diabet etc.
Printre beneficiile alaptarii – protectia impotriva alergiilor
Bebelusii hraniti cu lapte de vaca sau de soia experimenteaza adesea alergii, fata de cei hraniti la san. Expertii sunt de parere ca anumiti factori imuni ajuta la prevenirea reactiilor alergice la alimente, asigurand un strat de protectie al tractului intestinal. Fara aceasta protectie, inflamatia se poate dezvolta, iar peretii intestinului pot deveni permeabili. Bebelusii care nu sunt hraniti cu lapte matern sunt mult mai predispusi la alergii. Bebelusii nascuti inainte de termen cu o greutate foarte mica si care sunt hraniti la san se dezvolta mult mai bine din puncte de vedere mental. Academia Americana de Pediatrie recomanda alaptarea ca un mod de a preveni obezitatea. Laptele matern contine mai putina insulina care stimuleaza crearea grasimii, iar copiii hraniti astfel au mai putina leptina in sistemul lor, un hormon despre care cercetatorii spun ca joaca un rol in reglarea apetitului si grasimii.
Beneficiile alaptarii pentru mama
Foarte multe femei se simt relaxate atunci cand alapteaza, si asta pentru ca se elibereaza hormonul oxitocina. Numeroase studii au aratat ca oxitocina promoveaza relaxarea si starea de bine. In plus, oxitocina ajuta uterul sa se contracte dupa nastere, de unde rezulta mai putina sangerare postpartum. In plus, un nivel ridicat de oxitocina micsoreaza hipertensiunea arteriala. Numeroase studii au descoperit ca, cu cat o femeie alapteaza mai mult, cu atat este mai protejata impotriva cancerului ovarian si cancerului de san.
Alaptarea bebelusului un an de zile este un lucru extraordinar de benefic, care tine la distanta cancerul de san. Se pare ca ar avea o legatura cu schimbarile structurale din tesutul sanului, ca urmare a faptului ca alaptarea suprima cantitatea de estrogen pe care corpul o produce. Specialistii spun ca efectul asupra cancerului ovarian ar putea fi legat, de asemenea, de inhibarea estrogenului.
Ruxandra Raica
Surse: Babycenter.com; Webmd.com; Dailymail.co.uk