Testul Papanicolau detectează stările precanceroase și cancerul de col uterin (partea cea mai de jos a uterului ce se deschide în vagin). Precancerele sunt schimbări ale celulelor ce pot deveni cancere dacă nu sunt tratate în mod corespunzător.
Testul Papanicolau vă poate salva viața. Poate detecta semne precoce de cancer de col uterin. Detectat la timp, șansele unui tratament eficace sunt foarte crescute.
Toate femeile cu vârste între 21 și 65 de ani ar trebui să considere această investigație o rutină. Chiar dacă nu sunteți acum active sexual, tot trebuie să efectuați testul Papanicolau. Femeile ajunse la menopauză, cu o vârstă mai mică de 65 de ani încă au nevoie de acest test în mod regulat.
Femeile care nu au col uterin (după o histerectomie) și care nu au antecedente de cancer de col uterin sau rezultate anormale la testul Papanicolau, nu trebuie să-și facă acest test regulat. Femeile cu vârstă peste 65 de ani care au avut trei rezultate normale la test (unul după altul) în ultimii 10 ani, nu au nevoie să efectueze acest test.
Cât de des trebuie efectuat testul Babeș-Papanicolau
Acest lucru depinde de vârstă și de istoricul medical. Discutați cu medicul dumneavoastră despre acest lucru. Iată, însă, care sunt reperele standard după care ne putem ghida:
- Dacă aveți vârstă între 21 și 29 de ani, trebuie să faceți un test Papanicolau o dată la 3 ani.
- Dacă aveți vârstă între 30 și 64 de ani, trebuie să faceți un test Papanicolau și testul pentru HPV (Human Papillomavirus) o dată la 5 ani sau doar testul Papanicolau o dată la 3 ani.
- Dacă aveți 65 de ani sau mai mult, întrebați-vă medicul dacă puteți opri testarea.
Cum ne pregătim pentru un test Papanicolau
Unele lucruri pot duce la rezultate false ale testului Papanicolau. Iată ce NU trebuie să faceți cu două zile înainte:
- Să folosiți tampoane;
- Să folosiți creme vaginale, supozitoare sau alte medicamente;
- Să folosiți deodorant vaginal;
- Să faceți sex și duș.
Cel mai bun moment pentru a face un test Babeș-Papanicolau este la 10-20 de zile după prima zi de menstruație. Nu se poate face când sunteți la menstruație.
Cum se efectuează testul Babeș-Papanicolau
Este un test simplu și rapid. Vă veți întinde pe o masă de examinare. Medicul va introduce în vagin un instrument denumit specul și va deschide pentru a vizualiza colul uterin. Apoi el va plasa un bețișor special pentru a recolta câteva celule de la suprafață și din interiorul colului uterin. După aceea, probele sunt trimise la laborator. Acest test poate fi puțin inconfortabil, însă nu este dureros.
Ce se întâmplă dacă rezultatele unui test Papanicolau sunt „anormale”
Poate fi înfricoșător să auziți că rezultatele testului Papanicolau sunt anormale. Însă acestea nu semnifică întotdeauna că aveți cancer. În majoritatea cazurilor există o problemă la nivelul colului uterin. Dacă apar rezultate ce ridică suspiciuni, atunci se va repeta testul după 6 luni sau 1 an sau se vor efectua alte teste suplimentare.
Testul Babeș-Papanicolau nu este întotdeauna perfect
Pot exista câteodată rezultate fals pozitive sau fals negative. Acest lucru poate fi supărător și poate crea confuzii.
- Fals pozitiv. Un rezultat fals pozitiv apare atunci când vi se spune că există niște celule ale colului uterin anormale, însă acestea nu sunt anormale sau canceroase. Dacă doctorul vă spune că rezultatul este fals pozitiv, atunci nu este nicio problemă.
- Fals negativ. Un rezultat fals negativ apare atunci când vi se comunică faptul că celulele sunt normale, însă există o problemă cu alte celule ale colului ce au fost ratate. Rezultatele fals negative întârzie diagnosticul și tratamentul celulelor nesănătoase ale colului. Însă testarea regulată crește șansele de a descoperi eventualele probleme. Cancerul de col se dezolva în mulți ani, iar dacă celulele anormale sunt ratate o dată, acestea vor fi descoperite probabil la următorul test Papanicolau.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie și gerontologie