O femeie frumoasa este, in primul rand, o femeie sanatoasa! De aceea, specialistii recomanda ca o femeie sa se supuna regulat unor anumite examene ginecologice. Din momentul inceperii vietii sexuale pana la 50 de ani se impun controale ginecologice periodice. Cu ajutorul lor este posibila o diagnosticare precoce a diverselor boli, dar si cresterea ratei de vindecare.
Vizita anuala la medicul ginecolog va apara de cancerul de col uterin sau de cel de san.
„Femeile ar trebuie sa realizeze ca in joc este sanatatea lor, uneori chiar viata lor. Cancerul nu ofera timp, dar la ora actuala, medicina ofera solutii de diagnostic rapid. Diagnosticat din timp, cancerul de san poate fi tratat in 90% dintre cazuri. Sanatatea nu trebuie sa devina o prioritate doar atunci cand este amenintata!”, a explicat dr. Elena Teodorescu.
Primele analize incep la 18 ani
Etapa 18-25 de ani este considerata varsta primelor analize. In aceasta perioada, riscul esential este legat de viata sexuala. Toate femeile active sexual trebuie sa inceapa testarea pentru cancerul de col uterin de la varsta de 25 de ani sau la 1-2 ani de la debutul vietii sexuale. Raporturile sexuale precoce, numerosii parteneri si existenta infectiilor genitale sunt cele care favorizeaza aparitia acestor leziuni. Examenul medical consta in efectuarea unui examen ginecologic si recoltarea de celule de la nivelul colului uterin.
25-35 de ani: analize efectuate anual
Femeile trebuie sa mearga periodic la medicul ginecolog, pentru ca in prezent se folosesc frecvent mijloace contraceptive, si tot in prezent majoritatea devin mame. Depistarea cancerului de col pentru aceasta categorie de varsta, bineinteles, numai atunci cand este cazul, este relativ usor de rezolvat.
Din pacate, nu toate femeile inteleg sa se supuna acestor investigatii medicale. Acesta realitate explica si incidenta crescuta a cancerului de col uterin. In cazul in care leziunile sunt vizibile, se recomanda efectuarea unei colposcopii, examen care permite vizualizarea colului uterin si efectuarea de biopsii ale colului uterin, care permit stabilirea exacta a diagnosticului.
De la 35 la 50 de ani: ecografia mamara este obligatorie
De la 35 la 50 de ani, ecografia mamara trebuie sa reprezinte pentru fiecare femeie un control indispensabil. Statisticile europene arata ca o femeie din zece a suferit, sufera sau va suferi de cancer de san. Este stiut faptul ca depistarea in stadiu incipient – cand leziunea canceroasa nu este palpabila, dar este vizibila la ecografia mamara – vindeca noua femei din zece.
„Mamografia este metoda cea mai fidela pentru detectarea unei tumori mamare inainte ca pacienta sau clinicianul sa o poata palpa. Este singura metoda imagistica ce poate sa caracterizeze microcalcificarile care, uneori, pot fi unicul semn de cancer mamar. Depistarea precoce a unui cancer mamar, atunci cand dimensiunea este mai mica de un centimetru, cu ajutorul mamografiei sau ecografiei mamare, permite vindecarea in peste 90% dintre cazuri”, a mai afirmat dr. Elena Teodorescu.
50 de ani: atentie sporita menopauzei
Dupa varsta de 50 de ani, problema generala cu care se confrunta toate femeile este menopauza. Schimbarea hormonala, fizica si, uneori, psihica, care apare la aceasta varsta este marcata de instalarea menopauzei.
Irina Prodan
Consultant: Dr. Elena Teodorescu
Medic primar radiologie si imagistica medicala
Doctor in stiinte medicale
Donna Medical Center