Creierul uman este cel mai complex organ din universul cunoscut. Controlează funcțiile organismului, mișcarea, este „izvorul” sentimentelor, comportamentelor, conștiinței de sine, dar și depozitul cu amintiri. Nu e de mirare că știința încă nu i-a descoperit toate tainele.
În plus față de necunoscute, se adaugă și această afirmație! Bineînțeles, completată insistent de întrebarea: „Dar dacă omul și-ar folosi și celelalte 90 de procente?” Se crede că am deveni cu toții super-oameni de știință sau am dobândi abilități telechinetice.
Cu toate că e o idee atrăgătoare, cele 10 procente din creier pe care le folosim reprezintă o idee atât de greșită, încât pentru specialiști e amuzantă. Nu avem o origine clară a acestei legende, dar există probabil o legătură cu o carte a psihologului american William James (The Energies of Men) în care se afirmă că noi, oamenii, ne folosim doar o mică parte a resurselor mentale și psihice. A fost, de asemenea, asociată și cu Albert Einstein, un geniu al fizicii despre care se crede că își folosea mult mai mult de 10% din resursele creierului.
Adevărul este că ne folosim toate părțile creierului și acesta este activ tot timpul. El reprezintă 3% din greutatea corporală și utilizează 20% din energia corpului. Chiar dacă în anumite momente nu toate regiunile creierului sunt active concomitent, s-a demonstrat, prin intermediul metodelor imagistice, că pe perioada unei zile (24 de ore) toate zonele creierului vor fi active. Adică îți vei folosi 100% din creier.