Afinul este o planta cu multiple virtuti terapeutice. Pe cat de raspandite sunt afinele, pe atat de bogate in principii active cu rol in tratarea anumitor afectiuni. Se folosesc atat fructele, cat si frunzele afinului. Fructele sunt delicioase si pot fi consumate ca atare, in lunile iulie si august, sau pot fi conservate prin uscare sau congelare, fiind o sursa importanta de vitamine.
Atat fructele, cat si frunzele de afin sunt recomandate, intern, in diaree, enterocolite de fermentatie sau de putrefactie, oxiuriaza, diabet, infectii urinare, artrite ale membrelor inferioare, ateroscleroza cerebrala si hipertensiune arteriala. Extern, se folosesc doar frunzele, in urmatoarele afectiuni: faringite, candidoza bucala, eczeme si rani sangerande.
Afinele sunt bogate in antioxidanti
Beneficiile afinelor sunt reprezentate in primul rand de continutul important de antioxidanti. Afinele contin flavonoide si antocianine care functioneaza la nivelul organismului ca antioxidanti, tanin, mirtilina (insulina vegetala), numeroase vitamine (A, C, B1, B2, E), potasiu, magneziu, clor, sulf, mangan, calciu, fosfor si fier. Principiile active din afine au efecte diuretice, antiinflamatoare, antidiareice, previn sau trateaza infectiile microbiene si ajuta la combaterea viermilor intestinali.
Tinctura de afine, adjuvant in infectiile urinare
Fructele, in stare cruda sau uscate, se folosesc in tratarea enteritelor, a enterocolitelor, a diabetului zaharat de tip 2, a infectiilor urinare, pentru afectiunile retinei si a vaselor sangvine. In general, se consuma cate 300-500 g zilnic sau, in stare uscata, cate 100 g in fiecare zi. Tinctura de afine se prepara din fructe si are aceleasi indicatii ca si fructele ca atare. Pentru tratamentul infectiilor urinare tinctura de afine se administreaza in doze de cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi.
Jumatate de cescuta de afine previne hipertensiunea
In urma unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard, s-a descoperit un alt beneficiu important al afinelor: o jumatate de cescuta de afine pe saptamana este indeajuns pentru ca riscul de hipertensiune arteriala sa scada cu 10%. Acest efect benefic se datoreaza antocianinelor, antioxidanti care se gasesc din abudenta atat in afine, cat si zmeura sau coacaze.
Mladitele de afin, eficiente in ulcerul gastric si duodenal
Un alt remediu, mai putin cunoscut, este extractul hidro-glicero-alcoolic din mladitele de afin. Mladitele de afin, tesutul vegetal tanar, neajuns la maturitate, confera acestui preparat calitati speciale, fiind foarte eficient in tulburarile de vedere, ulcer gastric si duodenal, enterite, diaree, cistite, afte bucale, guta, diabet zaharat si complicatii vasculare ale acestuia.
La adulti si copiii peste 7 ani, se vor administra cate 50 de picaturi de 3 ori pe zi, iar la copiii intre 2 si 7 ani, doza va fi de 25 de picaturi, tot de 3 ori pe zi. Picaturile de tinctura de afin se dilueaza intr-o jumatate de pahar cu apa plata. Daca o enterita se vindeca in 7-10 zile de tratament, o afectiune urinara necesita 2 luni de tratament, iar diabetul zaharat si complicatiile acestuia necesita tratament indelungat. Pe aceeasi durata se vor administra toate tipurile de preparate din afin, fie infuzii sau tincturi, fie extracte uscate sau fructele ca atare.
Text: Elena Diaconu
Consultant:Dr. Carmen Badea,
Medic primar medicina de familie,
Competenta acupunctura, homeopatie, apifitoterapie,
Cabinet Medical Individual „Dr. Badea Carmen”, Bucuresti,
Telefon: 0747 308 112