Consumul de afine este recomandat inca din Antichitate, atunci cand medicii romani tratau dizenteria si afectiunile hepatice, insa efectele benefice ale acestor fructe delicioase nu se opresc aici. Numeroase studii au aratat importanta afinelor in tratarea problemelor cardiovasculare, in prevenirea aparitiei diabetului si, recent, a fost descoperit ca afinele pot duce la pierderea kilogramelor in plus.
Experimentul, realizat de o cercetatoare de la Universitatea Texas din Denton, a constat in examinarea efectelor polifenolilor din afine asupra dezvoltarii celulelor grase pe culturi de tesuturi prelevate de la soareci.
S-a descoperit ca o doza mare de polifenoli poate reduce numarul de celule grase responsabile de formarea tesutului adipos cu pana la 73%, in timp ce un consum redus de fructe care contin polifenoli arata o scadere de doar 27 de procente a tesutului adipos.
„Sunt necesare totusi studii suplimentare pentru a verifica daca aceste efecte sunt valabile si in cazul oamenilor, sa ne asiguram ca nu exista efecte adverse si daca dozele sunt la fel de eficiente”, a declarat Shiwani Moghe, coordonatoarea studiului.
Rezultatele cercetarii au fost prezentate in cadrul evenimentului organizat de Societatea Americana pentru Nutritie – Biologie Experimentala 2011.
Text: Paula Rotaru
Sursa: http://www.foxnews.com