Pielea este cel mai mare organ al corpului, de aceea trebuie sa-i acordam o importanta deosebita. Inflamarea, anumite schimbari in ceea ce priveste textura si culoarea ei ar putea fi rezultatul unei infectii sau al contactului cu o substanta iritanta, dar nu numai. Exista si alte afectiuni ale pielii cu predispozitie genetica. Unele sunt prezente inca de la nastere, altele apar pe parcurs.
Printre bolile cronice de piele se numara psoriazisul, vitiligo, rozaceea. Desi unele dintre acestea pot fi tratate eficient, astfel incat sa existe perioade lungi de remisie, altele sunt tot timpul active.
Zona zoster
Zona zoster se caracterizeaza printr-un grup de vezicule pline cu lichid. Provoaca mancarime la nivelul pielii, furnicaturi, senzatie de arsura. Este o boala cauzata de virusul varicelo-zosterian, acelasi virus care provoaca si varicela. Apare, de obicei, pe trunchi si fese, dar se poate raspandi oriunde. O eruptie dureaza in jur de doua saptamani, insa durerea, amorteala si mancarimea pot persista luni, chiar ani de zile. Tratamentul include creme care se aplica topic, medicamente antivirale si antidepresive.
Psoriazisul
Psoriazisul este o boala care se caracterizeaza prin leziuni rosiatice acoperite cu solzi alb-argintii. Medicii cunosc foarte bine mecanismul psoriazisului – sistemul imunitar accelereaza dezvoltarea de noi celule, insa nu stiu exact ce declanseaza aparitia acestei afectiuni. Leziunile apar pe scalp, genunchi, coate, spate. Pot disparea si aparea de-a lungul vietii. Tratamentul include creme, unguente, terapia cu lumina, medicamente administrate pe cale orala, injectii.
Eczema
Eczema este un termen folosit pentru mai multe conditii non-contagioase, ce cauzeaza inflamatia pielii, roseata, piele uscata, mancarimi. Stresul, substantele iritante, alergenii si conditiile climatice pot duce la eruptii. La adulti apare cel mai des pe maini, mai ales in zona coatelor. Tratamentul este fie topic, fie se poate administra oral.
Rozaceea
Rozaceea este o afectiune a pielii larg raspandita. Se caracterizeaza prin zone rosii pe nas, barbie, obraji si frunte. Aceste zone pot deveni din ce in ce mai rosii, cu vase de sange vizibile. Pielea se poate ingrosa, pot aparea umflaturi si cosuri. Se poate trata cu ajutorul laserului. Anumiti factori de mediu pot contribui la aparitia rozaceei, insa si genetica joaca un rol important in dezvoltarea ei.
„Piciorul atletului”
Este o infectie fungica localizata intre degetele de la picioare, acolo unde pielea se descuameaza si apar fisuri si crapaturi dureroase. Este contagioasa, se transmite prin contact direct, asa ca nu trebuie sa imprumutati incaltamintea altor persoane. Se trateaza cu creme antifungice aplicate topic, iar in timpul tratamentului trebuie sa mentineti igiena picioarelor.
Negii
In cele mai multe dintre cazuri, negii apar pe degete sau maini si sunt cauzati de virusul Papiloma Uman. Se pot raspandi cand atingeti obiecte atinse, la randul lor, de persoane cu acest virus. Pentru a preveni inmultirea lor, acoperiti-i cu bandaje si feriti-va de umeazeala. Pot fi tratati fie cu creme aplicate topic, pot fi arse sau inghetate, se poate folosi laserul sau substantele chimice.
Melasma
Melasma se caracterizeaza prin pete maronii pe obraji, nas, frunte. Este, de fapt, o hiperpigmentare des intalnita la femeile insarcinate si poate fi inrautatita de expunerea necontrolata la soare. Daca nu trece de la sine dupa nastere, mergeti la medic si nu uitati de cremele cu FPS (factor de protectie solara).
Ruxandra Dumitrescu
Surse: Healthline.com; Webmd.com