Pancreasul este un organ situat in abdomenul superior, inapoia stomacului. Este o glanda cu secretie de doua tipuri: endocrina, avand ca rezultat insulina cu rol in mentinerea glicemiei, si exocrina, ce duce la eliberarea enzimelor necesare digestiei.
Cele mai frecvente boli ale pancreasului sunt pancreatitele (inflamarea tesutului pancreatic) care pot fi acute sau cronice.
Pancreatita acuta
Peste 80% din cazuri se datoreaza abuzului de alcool si bolilor tractului biliar. In aceste situatii enzimele secretate de pancreas se activeaza inca de la acest nivel (in mod normal sunt secretate ca inactive) si digera tesutul pancreatic. Rezulta distrugerea in variate grade a pancreasului.
Cel mai important simptom al pancreatitei acute este durerea care, de obicei, e foarte severa, localizata in abdomenul superior cu iradiere in spate. Apare in mod obisnuit brusc si devine rapid insuportabila. Nu cedeaza decat foarte putin la medicamentele obisnuite antialgice (care combat durerea). Este accentuata de tuse, stranut, inspir adanc si adesea este insotita de greata si varsatura. Pacientul are aspect suferind, este transpirat, respira des si superficial, are febra si de obicei este balonat. In cazurile severe tensiunea arteriala se prabuseste, se altereaza starea de constienta, bolnavul putand intra chiar in coma.
Examenul de laborator pune in evidenta o crestere a numarului de leucocite, a VSH-ului. Uneori creste si bilirubina din sange si atunci ochii si pielea se coloreaza in galben datorita icterului. Specifice pentru pancreatita acuta sunt cresterile enzimelor pancreatice amilaza si lipaza. Radiografia abdomenului evidentiaza posibili calculi biliari, dilatarea intestinului subtire sau gros.
Ecografia abdominala pune si ea in evidenta calculi biliari si vizualizeaza marirea de volum a pancreasului sau eventuale colectii lichidiene in abdomen. Uneori este necesara o tomografie computerizata pentru o mai buna investigare a pancreasului.
In caz de pancreatita, evitati mesele bogate in grasimi
Pancreatita acuta are multiple complicatii. Cele locale pot fi: flegmon sau abces pancreatic, pseudochist (o colectie lichidiana pancreatica), icter (ingalbenirea pielii si a ochilor) sau astuparea vaselor sanguine de la acest nivel. Complicatiile la distanta afecteaza plamanul, aparatul cardiovascular, rinichiul, organele digestive, sistemul nervos central. Pancreatita acuta este o urgenta abdominala si se trateaza in spital. Se folosesc medicamente impotriva durerii (antialgice), perfuzii pentru mentinerea volumului sanguin si implicit a tensiunii arteriale. In cazurile grave cu necroze intinse ale pancreasului se practica interventia chirurgicala.
Pancreatita acuta este o boala grava care uneori poate duce la deces. Se impune astfel necesitatea prevenirii aparitiei ei, mai ales ca exista mijloace pentru aceasta. Pacientul diagnosticat cu litiaza biliara (pietre la vezica biliara) trebuie sa apeleze la tratamentul chirurgical al pietrelor pana ce boala nu se complica cu o pancreatita acuta. Este bine sa evitati mesele bogate in grasimi, acompaniate de cantitati mari de alcool.
Pancreatita cronica
Cea mai frecventa cauza a pancreatitei cronice este alcoolismul (peste 50% dintre cazuri). Alte cauze sunt tulburarile de metabolism, calculi la nivelul ductului pancreatic, anumiti toxici, neoplasmul.
Se manifesta prin durere in abdomenul superior ce apare dupa consumul de alcool sau dupa mese bogate in grasimi. Durerea e acompaniata de balonari si diaree. In cazurile avansate, diareea este insotita de steatoree (eliminarea prin scaun a unor mari cantitati de grasimi nedigerate). Datorita sindromului de malabsortie bolnavul pierde mult in greutate.
Tratamentul incepe cu renuntarea la consumul de alcool. Durerea este combatuta cu medicamente antialgice. Diareea cu steatoree beneficiaza de extracte pancreatice care includ si lipaza (enzima ce digera grasimile): Triferment, Digestal si altele asemanatoare. Atunci cand pancreatita cronica se complica cu diabet zaharat se administreaza antidiabetice orale.
Neoplasmul de pancreas
Exista anumiti factori de risc pentru neoplasmul pancreatic: pancreatita cronica, diabetul zaharat, varsta peste 60 de ani, sexul masculin, alcoolismul, alimentatia bogata in grasimi, fumatul.
Clinic se manifesta prin durere, icter (ingalbenirea pielii si a ochilor), scadere in greutate, diaree, greata si varsaturi.Tumora maligna se poate vedea la ecografie, tomografie computerizata sau prin tehnici endoscopice.
Diagnosticul este ajutat si de dozarea unor markeri neoplazici. Tratamentul este chirurgical indepartandu-se o anumita portiune a pancreasului afectat sau uneori chiar tot organul. Chirurgia este ajutata de radioterapie si chimioterapie. Cu toate acestea prognosticul ramane destul de rezervat , supravietuirea la cinci ani de la diagnostic fiind sub 2%.
Dr. Corina Popescu
Medic Specialist
Medicina Generala, Competenta ecografie
Medsana Bucharest Medical Center
Tel: 9607, 410 86 43, 410 85 43, 410 84 59.