Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului. Mai nou, si pielea poate fi considerata o fereastra… catre creier. Oamenii de stiinta de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din Pennsylvania au reusit sa transforme celule ale pielii prelevate de la pacientii bolnavi de schizofrenie in neuroni functionali, tehnologie care va permite pe viitor noi abordari in ce priveste bolile neurologice.
Medicii au reusit sa recreeze tabloul celular al unui pacient bolnav de schizofrenie intr-un vas special Petri, avand astfel posibilitatea sa studieze modul de actiune a medicamentelor antipsihotice si sa realizeze noi tratamente eficiente.
De asemenea, prin aceasta metoda, se pot studia si alte boli despre care nu se stiu foarte multe, precum autismul sau tulburarile bipolare, deschizand noi cai spre medicina personalizata, bazata pe informatii celulare si genetice. In prezent, specialistii se concentreaza mai mult pe problemele de natura biologica, deoarece factorii de mediu se pare ca nu sunt relevanti in aparitia acestor afectiuni.
Schizofrenia este caracterizata printr-o combinatie de iluzii paranoide, halucinatii auditive si functie cognitiva diminuata. Potrivit statisticilor, 1% din populatia lumii si 80.000 de romani sufera de schizofrenie, afectiune cerebrala grava, avand incidenta cea mai mare la grupa de varsta 18-25 de ani.
Paula Rotaru
Sursa: www.sciencenewsline.com