Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Afectiunile gingivale: factori de risc

6 martie 2014
Share

Afectiunile gingivale duc, in timp, la distructia osului in care sunt implantate radacinile dintilor si chiar la pierderea acestora. De aceea, specialistii pun mare pret pe preventie si pe evitarea factorilor de risc asociati cu declansarea acestei probleme de sanatate.

Primul stadiu al afectarii gingivale este reprezentat de gingivite. Acestea sunt caracterizate prin inflamarea gingiei, in principal din cauza neindepartarii placii bacteriene prin periaj dentar, iar principalul semn este sangerarea. Gingivita poate sa apara in urma tratamentelor cu anumite medicamente (cum ar fi beta-blocantele, anticonceptionalele etc.), in anumite afectiuni generale (diabet), precum si in sarcina. Vestea buna este ca gingivita este reversibila. In conditiile unei igiene orale corecte si in cazul eliminarii factorilor de risc ea se poate remite.

Semnele afectiunilor gingivale sunt: gingii rosii inflamate, marite in volum, care sangereaza la atingere sau la periaj (in gingivite), retractii gingivale, coroane dentare alungite, mobilitate dentara, puroi la nivel gingival, pungi parodontale.

Igiena orala corecta stopeaza evolutia parodontopatiei

gingiiA doua etapa a afectarii gingivale este parodontopatia marginala superficiala, caz in care osul subiacent si fibrele care sustin radacina dintelui sunt deteriorate ireversibil. Apare retractia gingivala si se pot forma pungile parodontale, insa tratamentul si imbunatatirea igienei orale vor duce la stoparea evolutiei acestei probleme de sanatate. Cea de-a treia etapa a afectarii gingivale este parodontopatia marginala cronica profunda. In acest stadiu, deja apare mobilitatea dintilor, iar in multe cazuri acestia trebuie extrasi. Parodontopatia se poate trata si prin interventii chirurgicale (chirurgie parodontala).

Uitati de tutun imediat dupa extractii

Printre factorii de risc pentru aparitia bolilor gingiei se mai numara: utilizarea agresiva a atei dentare sau periajul incorect, caz in care placa ramane in continuare pe suprafata danturii. Risc crescut prezinta si persoanele care fumeaza sau mesteca tutun, acesta scazand abilitatea de lupta a organismului impotriva infectiilor. De aceea, fumatorii trebuie sa se abtina de la acest obicei cel putin cateva zile dupa extractii. Partea buna este ca acesti factori de risc pot fi controlati, deci pacientii pot preveni mai usor aceste afectiuni.

Bolile gingiilor pot fi transmise si ereditar

Din pacate, exista si factori genetici. Astfel, daca cineva a avut antecedente familiale de boli ale gingiilor, exista posibilitatea ca si alti membri sa se confrunte cu aceasta problema, independent de regularitatea si corectitudinea igienei dentare. Nici persoanele stresate sau cele care au o dieta saraca in vitamine si minerale, si bogata in zaharuri si carbohidrati nu sunt in afara pericolului.

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Andrei Tirpea

Medic stomatolog

Cabinet Stomatologic Atdent

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.