Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Afectiuni depistate intr-o privire

3 martie 2014
Share

Cu totii am auzit expresia „ochii sunt fereastra sufletului”. Ei pot fi, de asemenea, fereastra sanatatii noastre. O vizita la oftalmolog poate insemna mai mult decat o prescriptie medicala pentru ochelari de vedere. Ar putea ajuta la diagnosticarea unor afectiuni.

Astfel, medicul ar putea descoperi prezenta unor afectiuni ale inimii, a colesterolului ridicat sau a diabetului. Un examen de ochi ar putea diagnostica anumite afectiuni inainte sa apara simptome clare ale acestora. Foarte multe persoane raman surprinse atunci cand afla de aceste probleme de sanatate la un examen oftalmologic de rutina. De aceea, este foarte important sa va verificati vederea periodic. Iata cateva exemple de boli care pot fi depistate in timpul unui control simplu al ochilor.

In timpul unui examen oftalmologic, medicul dilata de obicei pupilele pentru a verifica retina, nervul optic si vasele de sange din partea din spate a ochiului. Glaucomul, afectiune in care nervul optic este deteriorat din cauza cresterii presiunii intraoculare, este de multe ori diagnosticat in acest fel.

  •  Hipertensiunea arteriala

Vasele de sange inguste sau marite ori micile hemoragii pot fi un indicator pentru hipertensiunea arteriala (HTA). In partea din spate a ochiului exista atat artere, cat si vene care se intersecteaza. La o persoana cu tensiune arteriala normala, arterele si venele coexista fara probleme. La o persoana cu hipertensiune arteriala, presiunea ridicata va determina arterele sa preseze venele, intrerupand partial circulatia.Intr-un studiu recent realizat in Singapore, la persoanele cu HTA s-a demonstrat ca existenta vaselor de sange deteriorate la nivelul retinei, numita retinopatie hipertensiva, este legata de un risc crescut de accident vascular cerebral.

  •  Nivelul crescut al colesterolului

ochi textColesterolul marit, care poate duce la boli de inima si diabet, poate fi observat in timpul unui control al ochilor. Colesterolul in exces duce la formarea placilor de aterom si, in timp, la ateroscleroza. Placa de aterom care stagneaza in vasele retiniene, dupa ce s-a desprins de la nivelul altor vase de sange, poarta numele de placa Hollenhorst. Are un aspect de pata neregulata stralucitoare in vasele retiniene. Daca blocheaza un vas mare, persoana in cauza poate suferi un accident vascular ocular si poate orbi.

  •  Retinopatia diabetica

De multe ori, persoanele care se prezinta la medicul oftalmolog cred ca au nevoie doar de o pereche noua de ochelari de vedere. Gresit. Persoanele care sufera de diabet prezinta riscul de a face retinopatie diabetica. Pe parcursul evolutiei sale, boala cauzeaza formarea unor noi vase de sange ce imping retina, provocand dezlipirea acesteia, dar si aparitia glaucomului, prin invadarea irisului de catre aceste vase sangvine. Retinopatia diabetica apare mai frecvent in cazul diabetului de tip I. Pe de alta parte, in cazul in care o persoana are glicemia crescuta intr-o zi, acest lucru nu are impact asupra sanatatii. In schimb, daca nivelul zaharului din sange este mai mare de 110 timp de 10 zile sau mai mult, atunci problemele incep sa se manifeste si la nivel ocular.

  •  Scleroza multipla

Inflamarea nervului optic poate fi un semn de scleroza multipla, o boala degenerativa in care sistemul imunitar ataca stratul protector al nervilor. In aproximativ o treime dintre cazurile de scleroza multipla, inflamarea nervului optic este unul dintre primele semne. Numita si nevrita optica, aceasta inflamatie cauzeaza vederea incetosata. Se estimeaza ca 66% dintre persoanele cu aceasta afectiune au cel putin un episod de nevrita optica. Urmarirea gradului de subtiere a retinei poate estima daca apare o recidiva a sclerozei multiple.        

Text: Corina Ionescu

Sursa: EveryDayHealth

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.